Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Advertisements

Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk

Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Nejlepší dostupné techniky v energetice
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
NEREGULOVANÝ BUSINESS REGULOVANÝ BUSINESS NEREGULOVANÝ BUSINESS
Solární systémy pro aktivní topení
Energeticky úsporný projekt
Dlouhodobě snižujeme objem našich emisí
Elektrárna Dětmarovice
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Investice do ekologizace průmyslu workshop MSK, Ostrava
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha, s. r. o.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Závod 12 - Vysoké Pece Říjen 2013 Aglomerace Vysoké pece
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Vývoj emisí TZL (prachu) z AMO
Vítek Urban prosinec 2004 kvarta
ArcelorMittal Ostrava V souladu s nejpřísnějšími normami EU – a co dál? Ostrava, 2. dubna 2012.
10. října 2013 Může být šedesátiletý provoz moderní a ekologický?
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Výroba kyseliny sírové
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr1 IPPC v cementářském a vápenickém průmyslu -teorie -skutečnost -připravovaná novela.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Odstraňování dioxinů ze spalin
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Je Spalovna nebezpečných odpadů v Plzni s. r. o
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Národní program snižování emisí České republiky
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Registr spaloven odpadů
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Teplárny Brno, a.s. – EKOLOGICKÉ TEPLO PRO BRNO
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza Informace o stavu integrovaných povolení u významných průmyslových podniků na území města Ostravy Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza Datum: 6. 4. 2011

Obsah Kde najít informace o integrovaných povolení ? Priority a integrovaná povolení Příklady zařízení a stanovené podmínky

Informace o IPPC z webu http://iszp. kr-moravskoslezsky

Informace o IPPC z webu http://iszp. kr-moravskoslezsky

Informace o IPPC z webu http://iszp. kr-moravskoslezsky

Informace o IPPC z webu http://iszp. kr-moravskoslezsky

Informace o IPPC z webu http://iszp. kr-moravskoslezsky

Informace o IPPC http://iszp. kr-moravskoslezsky

Informace o IPPC http://iszp. kr-moravskoslezsky

Zařízení spadající pod IPPC na území města Ostravy

Priority integrovaného povolení Ovzduší Odpady Voda Hluk Energetická náročnost Nejvíce problematickou složkou v kraji je ovzduší (nejširší oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší v republice)

Priority - Integrovaná povolení – snížení emisí prachu u TOP zdrojů Snížení emisí tuhých látek o cca 700 tun Snížení emisí tuhých látek o cca 1000 tun

ArcelorMittal Ostrava a.s. Celkem vydáno 7 integrovaných povolení: Závod 2 - Servis – Slévárny žel. kovů nad 20 t/denně Závod 4 - Energetika – spalovací zařízení nad 50 MWt (nový provozovatel ArcelorMittal Energy Ostrava s.r.o.) Závod 10 - Koksovna – koksovací pece Závod 12 - Vysoké pece – výroba surového železa a pražení kovové rudy Závod 13 - Ocelárna – výroba oceli Závod 14 - Válcovny - válcovny za tepla o kapacitě větší než 20 t oceli/hod Závod 16 - Minihuť pásová - válcovny za tepla o kapacitě větší než 20 t oceli/hod (nový provozovatel)

ArcelorMittal Ostrava situace

ArcelorMittal Ostrava závod 12 – Vysoké Pece Opatření na snížení emisí TZL a PAH (historie – současnost) do roku 1996/97 pouze mechanické odlučovače - výstupní koncentrace TZL cca 400 mg/m3 – 800 kg/hod od roku 1997 instalace elektrostatických odlučovačů - povolené limity 100 mg/m3 – 200 kg/hod od 1.1.2010 jsou platné zákonem stanovené limity (rekonstrukce EO) 50 mg/m3 – 100 kg/hod od 1.1.2012 jsou integrovaným povolením sníženy oproti národní legislativě limity na 20 mg/m3 – 40 kg/hod (nutnost instalace tkaninových filtrů) Mezi roky 1997 – 2012 tak dojde ke snížení emisí TZL z 800 kg/hod na 40 kg/hod t.j. o 95 %

ArcelorMittal Ostrava závod 12 – Vysoké Pece Opatření na snížení emisí TZL a PAH Stanovení emisních stropů pro výrobu aglomerátu: TZL z 850 na 450 t/rok (od 1.1.2012) SO2 z 2500 na 2000 t/rok (od 1.1.2012) NOx 1200 t/rok (od 1.1.2008) Stanovení emisních limitů a specifických podmínek provozu pro nejprašnejší provozy spékacích pásů: TZL ze 100 na 50 (od 1.1.2010) na 20 mg/m3 (od 1.1.2012) dávkování Ca(OH)2 pro snížení oxidu síry a aktivního koksu pro snížení PCDD/F ve spalinách na aglomerace sever (od 1.1.2012) Stanovení povinnosti pravidelného úklidu komunikací: min. 1xtýdně mimo déšť a pokud bude sněhová přikrývka (od 8.3.2010)

ArcelorMittal Ostrava závod 12 – Vysoké Pece Provozovatel se 2x odvolal První odvolání MŽP vrátilo na krajský úřad k novému projednání Druhé odvolání MŽP zamítlo a potvrdilo rozhodnutí krajského úřadu Vysoká efektivita snížení primárních emisí PM10 (TZL) a POP´s (PCDD/F a PAH) Vysoké investiční a provozní náklady

ArcelorMittal Ostrava závod 12 – Vysoké Pece Současnost a budoucnost V současné době veden přezkum integrovaného povolení a hledání dalších opatření k minimalizaci emisí TZL a POP´s na technologických uzlech provozů výroby aglomerátu a surového železa. Primární emise již ošetřeny, zaměřujeme se na minimalizaci fugitivních emisí (např. z chlazení aglomerátu)

ArcelorMittal Energy Ostrava Energetika : Stanovení emisních stropů: TZL z 150 na 135 t/rok (od 1.1.2014) SO2 z 4700 na 2000 t/rok (od 1.1.2014) NOx z 3500 na 2000 t/rok (od 1.1.2014) Stanovení emisních limitů a specifických podmínek provozu u uhelných kotlů: TZL ze 50 na 30 mg/m3, roční průměr 20 mg/m3 (od 1.1.2014) SO2 z 1700 na 200 mg/m3 (od 1.1.2014) NOx z 500 na 200 mg/m3 (od 1.1.2014)

ArcelorMittal Energy Ostrava Energetika Menší efektivita snížení primárních emisí PM10 (TZL) Větší efektivita snížení sekundárních emisí PM10 (SO2 a NOx) Souvislost s modernizací ocelárny

ArcelorMittal Ostrava závod 13 – Ocelárna Opatření na snížení emisí TZL a PAH Stanovení emisních stropů: u pecních agregátů dojde v roce 2019 ke snížení TZL o 30 % oproti současnosti Stanovení specifických podmínek provozu: Od 1.4.2009 omezení použití otevírání coltů (střecha haly ocelárny). Při nezbytném otevření coltů snížení dmýchání kyslíkem. Stanovení povinnosti pravidelného úklidu komunikací: 1xtýdně mimo déšť a pokud bude sněhová přikrývka (od 19.3.2010)

ArcelorMittal Ostrava závod 13 – Ocelárna Současnost a budoucnost V současné době veden přezkum integrovaného povolení a hledání dalších opatření k minimalizaci emisí TZL a POP´s na ocelárně. Zaměřujeme se na minimalizaci fugitivních emisí z haly ocelárny, tzv. červené dýmy

ArcelorMittal Ostrava závod 10 – Koksovna Opatření na snížení emisí TZL a PAH Stanovení emisních stropů: TZL z 590 na 295 t/rok (od 1.1.2009) SO2 z 280 na 115 t/rok (od 1.1.2009) NOx z 600 na 330 t/rok (od 1.1.2009) Stanovení povinnosti pravidelného úklidu komunikací: 1xtýdně mimo déšť a pokud bude sněhová přikrývka (od 14.7.2010)

ArcelorMittal Ostrava závod 10 – Koksovna Současnost a budoucnost V současné době veden přezkum integrovaného povolení a hledání dalších opatření k minimalizaci emisí TZL a POP´s na koksovně. Zaměřujeme se na minimalizaci fugitivních emisí při procesu koksování a hašení.

Děkuji za pozornost tomas.kotyza@kr-moravskoslezsky.cz