Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Využití EGEE infrastruktury pro zpracování dat ve fyzice vysokých energií.
Advertisements

Studium exkluzivní produkce dvou pionů v difrakčních ep interakcích Richard Polifka Seminář ÚČJF , Praha.
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
:09Ohlédnutí 2004M.Bazalová Analýza dat z test beamu Magdaléna Bazalová.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Detektorové systémy 1) Anticomptonovské spektrometry 2) Párové spektrometry 3) Krystalové koule, stěny, komplexní soustavy polovodičových a scintilačních.
Seminář CESNET 1 Zpracování dat v částicové fyzice Jiří Chudoba FZÚ AV ČR.
“Tento velký detektivní příběh dosud není vyřešen. Nemůžeme si být jisti, zda vůbec má konečné řešení. Četba nám již poskytla mnoho: naučila nás základům.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
Mgr. Richard Polifka FZÚ Měření účinného průřezu jetů na experimentu H1.
Evropská strategie pro fyziku částic a budoucnost CERN Jiří Chýla, Fyzikální ústav AV ČR Evropská strategie pro fyziku částic: - historie - cíl - proces.
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Experimentální metody jaderné a subjaderné fyziky
Homogenní elektrostatické pole
Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních.
Neutrina. Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Distribuce dat experimentu ATLAS Jiří Chudoba.
S detektorem ATLAS do nitra hmoty a k velkému třesku … … s přispěním špičkových technologií českého průmyslu Fyzikální ústav Akademie věd České republiky.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
 Římské hrnce  Test kosmickým zářením  Test na svazku  MC simulace  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS UP Olomouc & MFF UK Praha.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Uvidíme mikroskopickou černou díru, která se narodí a hned zase vypaří??? CERN, LHC, ATLAS, ALICE … lhc.avcr.cz Nový obří urychlovač částic.
Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat.
Vila Lanna ATLAS ve FZÚ: příprava fyzikálního programu 1 Příprava fyzikálního programu ATLAS Jiří Chýla Produkce intermediálního vektorového.
Fyzika elementárních částic
1 Sáhněte si na částice LEP a DELPHI Jiří Dolejší Ústav částicové a jaderné fyziky, MFF UK Praha
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
Relativistický pohyb tělesa
Jaroslav Švec Ondra Horský Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Detektory nabitých částic a jader
Quiz Jak se jmenuje částice zprostředkující silnou interakci? Neutralino A Snail B Gluon C Pigsino D 1.
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
Pokračující aktivity Soutěžní přehlídka
Jaderná hmota 1) Úvod 2) Jaderná hmota v základním stavu
Seminář ATLAS1 Vlastnosti top kvarku z dilepton kanálu Kamil Augsten FJFI - ČVUT v Praze D0 Fermilab.
Testování modelů interakcí kosmického záření na urychlovači LHC Petr Nečesal, MFF UK
CERN a Česká republika. Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů.
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
1 Popularizace Jiří Dolejší, Jiří Rameš, Stanislav Němeček, Vladimír Wagner… nejen ÚČJF MFF UK Tyto aktivity se dějí v korelaci s popularizací v rámci.
1 Měření zeslabení těžkých nabitých částic při průchodu materiálem pomocí detektorů stop Vypracovali: J. Pecina; M. Šimek; M. Zábranský; T. Zahradník Prezentace.
Jakub Lukeš, Gymn. Českolipská Martin Večeřa, Gymn. Jeseník Vojtěch Novák, Gymn. Dr. A. Hrdličky.
Antonín Krása Školitel: RNDr. Vladimír Wagner, CSc. Produkce neutronů v tříštivých reakcích GeV protonů na tlustém olověném terči (Experiment versus.
Studium produkce e + e - párů ve srážkách Ar+KCl AGeV Filip Křížek, ÚJF AV ČR.
Modifikace spekter částic médiem na experimentu ALICE v CERN
STUDIUM PODIVNÝCH ČÁSTIC NA EXPERIMENTU ALICE TV – RAJA, SKÁLA, WOHLGEMUTHOVÁ.
 ALFA detektor – motivace  Design RP a ALFA detektoru  RP stanice již v CERN  Testbeam  MC simulace ALFA o Stand-alone GEANT 4 o ATHENA  TOF detektory.
Co bude? Rentgenfluorescenční analýza Můj experiment
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
Detektor ALFA-ATLAS v CERNu
Průmysl České republiky a CERN
Hledání Higgsova bosonu v experimentu ATLAS
Standardní model.
VÝSTAVA AKO PROSTRIEDOK KOMUNIKÁCIE V POPULARIZÁCII FYZIKY
Workshop učiteľov fyziky v CERNe (RNDr. D.Černíková, RNDr. A.Vargová)
H1 experiment Naše účast:
Kvark-gluonové plazma
Prvních pár mikrosekund
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004 Analýza procesů difrakční disociace v H1 experimentu Alice Valkárová, MFF UK Projekt 2004-2005-06 rok 2004/2005 Projekt 1-2006-25 rok 2006/2007 Spolupracující pracoviště – Univerzita v Antverpách 7.12.2006 Inovace 2006

Urychlovač HERA v Hamburku urychlovač vstřícných svazků, srážejí se protony 920 GeV a elektrony (pozitrony) 27.6 GeV dvě detekční zařízení – experimenty H1 a ZEUS v provozu od r.1992 česká pracoviště (MFFUK a FÚ AVČR) se podílela významnou měrou na konstrukci zařízení již od r.1987! 7.12.2006 Inovace 2006

Co to je difrakce ? V difrakčních procesech zůstává proton i v koncovém stavu. Tak velký podíl difrakce v ep interakcích se neočekával. T.zv. tvrdá difrakce byla poprvé pozorována teprve v r. 1987. Experiment H1 je ideální zařízení pro studium difrakce Difrakce na experimentu H1: 20 publikací v renomovaných časopisech. My jsme se na těchto publikacích aktivně podíleli. 7.12.2006 Inovace 2006

VFPS – Very Forward Proton Spectrometer Navrhly a vyvinuly laboratoře v Bruselu, Lundu, Hamburku, Antverpách a Birminghamu. Od roku 2003 je zařízení na svazku ve vzdá- lenosti 220 m od H1 H1 ZEUS VFPS HERMES HERA-B VFPS Náš vklad: počítání protonových drah v trubici urychlovače HERA, simulace odezvy scintilačního detektoru VFPS, nalezení zasažených míst (hitů) v detektoru, rekonstrukce protonových drah a určení momentu hybnosti protonu. 7.12.2006 Inovace 2006

Výhled do budoucna urychlovač HERA příští rok končí, nekončí však zpracování dat – na něm se budeme podílet ještě nejméně 5 let připravuje se program pro budoucí urychlovač vstřícných svazků protonů s energií 2x7 TeV LHC (Large Hadron Collider) v CERNu. Data získaná na HERA slouží pro plánování analýzy dat na experimentech (ATLAS) umístěných na tomto urychlovači. 7.12.2006 Inovace 2006