Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat."— Transkript prezentace:

1 Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat

2 Farma goliáš nyní ● LP1000r 2xPIII-1.13 GHz 512k 1GB RAM 18GB SCSI HDD (34 ks) ● 11TB (1 + 11) diskové kapacity ● Využití pro experimenty D0, ATLAS, ALICE

3 Experiment D0(1) ● Instalován na urychlovači TEVATRON ve FNAL (http://www.fnal.gov/ ), od března 2001 nabírá data. ● cca 250GB/den. ● Dalších 600GB/den produkuje analýza dat.

4 Expermient D0(2) ● Simulace pro účely experimentu D0 jsou již dnes prováděny na farmě Goliáš ● HW rozšíření farmy – zvýšení počtu simulací v odpovídajícím poměru (počet uzlů); dočasné uchování výsledků (diskový prostor) ● Další D0 aktivity jsou prováděny v rámci projektu D0-grid, na kterém se podílíme

5 Experiment ATLAS(1) ● Bude spuštěn na urychlovači LHC v CERN v roce 2007 ● LCG (LHC Computing Grid) – projekt implementace existujících SW prostředků pro zpracování dat z LHC (ČR se účastní v rámci GDB)

6 Experiment ATLAS(2) ● Farma Goliáš je od října 2003 certifikovaná farma LCG-1 (tiskové prohlášení CERN z října t.r.) ● FZU buduje pomocí farmy Goliáš základ pro regionální výp. centrum Tier-2 (bude zařazeno do struktury přistupu k datům a jejich zpracování v rámci projektu ATLAS) ● SW technologii dodal projetk EDG (FZU se účastní úkolu „demonstration testbed“). Od roku 2004 bude EDG nahrazeno projektem EGEE

7 Experiment ATLAS(3) ● Od dubna 2004 se zúčastníme na projektu ATLAS série rozsáhlých testů (Data Challenge 2) ● Tyto testy simulují činnost detektoru a provádí se následná analýza dat, tak jak bude probíhat s opravdovými daty z detektoru. ● Aktivní účast na testech nás kvalifikuje pro přiznání statusu regionálního Tier-2 centra.

8 Experiment ALICE ● Experiment podobné charakteristiky (co do výpočetních nároků) jako ATLAS. ● Hlavním pracovištěm v Praze je UJF AV ČR, které přispívá do farmy Goliáš odpovídající částí diskového prostoru a výpočetních uzlů – navýšení kapacity pro ALICE není předmětem tohoto návrhu.

9 Cena(1) ● 2x Intel pentium 2.8GHz, 2GB RAM, 36GB harddisk, management (30 ks)........ 3,0 Mkč ● Diskové pole 20 TB....................... 1,1 Mkč ● Modul do síťového switche (2 ks)..... 0,1 Mkč ● Celkem............................................ 4,2 Mkč

10 Cena(2) ● Cena výpočetních uzlů udána dle nabídky firmy Hewlet-Packard ● Cena pro diskový prostor je uvedena dle nabídky firmy „COMA – zálohovací systémy“ ● Před vlastním nákupem bude provedeno standardní výběrové řízení.


Stáhnout ppt "Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat."

Podobné prezentace


Reklamy Google