Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních."— Transkript prezentace:

1 Filip Křížek, ÚJF AV ČR

2 Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních písmen slov High Acceptance Di-Electron Spectrometer Zabývá se studiem produkce elektron-pozitronových párů ve srážkách relativistických těžkých iontů a v reakcích elementárních částic. Experiment HADES představuje typický experiment svazek + terč. Urychlovač SIS dodává relativistické svazky těžkých iontů s energiemi v oblasti 1-2 A GeV a svazky protonů až do 4.5 GeV.

3

4 Experiment s dopřednou stěnou Tento testovací experiment proběhl v lednu 2005. Studovaný systém Ca+Ca při 2 AGeV. Účelem bylo zjistit: - odezvu HADESu na středně těžký systém (40+40 nukleonů ) - zprovoznit vyčítání elektroniky dopředné stěny - porovnat vlastnosti dvou různých typů fotonásobičů

5 Příklady ADC spektra (náboj) Z=1 Z=2 Z=3 Z=4 Z=5 Z=6 Z=2 Z=3 Z=14 XP 2892 PM 115M Z=6 Těžké fragmenty letí blízko ose svazku. Určení náboje je důležité pro stanovení centrality.

6 Příklady TDC spektra (čas) Šířka TDC distribuce je dána konvolucí časového rozlišení detektoru a rozložením doby letu registrovaných částic. ( 1 channel = 65 ps) PM 115M (750±60) ps XP 2982 (920±50) ps Simulace UrQMD+HGeant: 640 ps. XP 2892 PM 115M

7 Ar+KCl při 1.7 AGeV Experiment proběhl na přelomu září-říjen, cca 30 dní. Původně měl být srážen systém Ca+Ca při 2 AGeV. Dopřená stěna nebyla použita. ( Najde ale uplatnění při p+d)

8 Princip kalibrace START Poloha vzhledem ke středu tyče Doba letu Přepočet z kanálů na ns

9 Kalibrace poziční Počáteční stav Nové parametry

10 Kalibrace časová na leptonech Počáteční stav Nové parametry

11 Výhledy do budoucna Dokončit kalibrace a začít se zabývat analýzou dat Prezentace dosažených výsledků na prosincovém setkání se spolupracovníky. Dokončit minimální práci na téma Properties of vector mesons in hot and dense nuclear matter Doktorská zkouška


Stáhnout ppt "Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních."

Podobné prezentace


Reklamy Google