Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

H1 experiment Naše účast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "H1 experiment Naše účast:"— Transkript prezentace:

1

2 H1 experiment Naše účast:
bylo vyrobeno celkem asi 9000 čtecích elektrod pro kalorimetr (elektromagnetický i hadronový) – rozměry až 850x1000 cm2 (MFFUK, FÚ ČAV a Ústav exper. fyziky v Košicích). r Menší typy se vyráběly v TESLA Přelouč. Celkový finanční vklad : 3.5 milionů DM. podíl na výrobě a testování scintilačních vláken elektromg. kalorimetru SPACAL (r.1996) elektronika pro silikonové dráhové detektory (r.2000)

3 HERA experimenty Jaké fyzikální problémy se řešily a řeší?
měření struktury protonu až do rozměru m (proton ∼ 10-15m) – rozptylem elektronu na protonu, naděje měřit strukturu kvarku?? (nepotvrdilo se). měření struktury fotonu (☹ - to není nesmysl), foton se chová někdy jako hadron. zajímavé objevy v oblasti difrakce (zcela neočekávané). Difrakce je proces, který nelze popsat zatím úspěšnou teorií silných interakcí QCD (kvantovou chromodynamikou). Studium procesů t.zv. „tvrdé difrakce“. další zajímavé aspekty (hledání nových částic atd.atd.)

4 Proton structure may be explored over three orders
Electron Proton Scattering in Real Detector .... Adjustable resolution at HERA: Q2 ~ 1 GeV2 < proton radius Rp Q2max ~ s=4EeEp ~ GeV2 Corresponds to ~1/1000 Rp Proton structure may be explored over three orders of magnitude at HERA


Stáhnout ppt "H1 experiment Naše účast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google