Průběh povodně 2. – 5. června 2013 Výrovka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 4 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/1_028.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Obecná část rozpočtového práva III
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Statistika průtoků Vltavy v Praze při povodních
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Povodeň v červnu 2013 na Vltavské kaskádě
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY (dPP) SBĚR DAT Plzeň strana 1 Digitální povodňový plán Plzeňského kraje a obcí s rozšířenou působností Krajský úřad.
Povodňový informační systém Ing
JARNÍ TERMÍN MATURITNÍ ZKOUŠKY 2012 Signální souhrnné výsledky (tisková konference ) CERMAT
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
HZS kraje Vysočina Varování a vyrozumění
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Přednost početních operací
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Protipovodňová ochrana a její organizace
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Ochrana před povodněmi a povodňové orgány obcí Krajský úřad kraje Vysočina odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Ochrana před povodněmi Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
P O V O D N Ě a O B C E Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
Hlásná předpovědní a povodňová služba a odborné pokyny pro její provádění Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice.
Havarijní plán kraje.
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
lokální varovný systém
Realizace logistiky při povodních ve vybraném okrese
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Transkript prezentace:

Průběh povodně 2. – 5. června 2013 Výrovka Ing. Jan Papež, prezident České protipovodňové asociace Soudní znalec specializace Ochrana před povodněmi mob: 602 415 448 janpapez@koordinace.cz www.povodne.cz

v některých oblastech až 180 mm. V období od 29. května do 5. června napršelo v Čechách v plošném průměru přes 100 mm, v některých oblastech až 180 mm. Nejvíce srážek bylo ve středních a jižních Čechách a v severních pohraničních horách.

Maximální 24 hodinové srážky od soboty 15 hod do neděle 15 hodin SELČ

„Vějířovité“ povodí např. Botič „Kmenové“ povodí např. Výrovka

Plaňany A Doubravčany B

Kulminační stavy a průtoky první vlny povodní 1. až 8. června 2013 Tok   Tok Stanice Kulminace den hod stav průtok N-letost SPA Výrovka Plaňany 2.6. 20 454 100 >100 ex Průměrný roční stav: 40 [cm] N-leté průtoky: Q1 Q5 Q10 Q50 Q100 Průměrný roční průtok: 0,980 [m3s-1] 12,8 29,3 38,2 62,7 75,1

Kulminace 4,54 m 1,54 m 3 m 3 SPA 2,5 m 20,2 m3/s

Grafy povodňových stavů a průtoků na Výrovce, profil Plaňany, (PLa, 2013)

Grafy povodňových stavů a průtoků na Výrovce, Plaňany (ČHMÚ, PLa) První povodňová vlna – 2.- 5.6. 2013

Rybník Strašík (Výrovka)

12.7.2013

Mlékovický rybník (Bečvárka) 8.7.2013

8.7.2013

8.7.2013

8.7.2013

30.7.2013

30.7.2013

30.7.2013

NEJVĚTŠÍM SPOJENCEM POVODNĚ JE VÍRA, ŽE POVODEŇ NEPŘIJDE

Co je to vlastně Povodňový plán ? Zkušenosti vlastní, cizí, Informace vlastní, získané, Selský rozum (strach z povodně, špatné zkušenosti jiných na stejných funkcích) Odpovědnost

Cíle Povodňového plánu: Vědět komu pomoci Z Povodňových plánů nemovitostí, počty osob, počty objektů a majetek v objektech, počty hospodářských zvířat Kdy varovat Od Předpovědní a Hlásné povodňové služby (Hlídkové služby) Vědět jak pomoci Vyžádáním od orgánů, právnických a fyzických osob osobní a věcnou pomoc

Více než 200.000 Povodňových plánů nemovitostí Struktura povodňových orgánů: stát, kraj, ORP, obec, vlastník nemovitosti Více než 200.000 Povodňových plánů nemovitostí Reálná činnost při náhlé povodni se odehrává na úrovni Povodňové komise obce a vlastníků nemovitostí

Nejdůležitějším úkolem povodňového orgánu obce je zabezpečit včasné a srozumitelné informace pro vlastníky nemovitostí.

První věc, kterou by měl starosta při povodních vědět je – kolik má lidí a domů v záplavovém území a jak se o ně postará, co pro ně může udělat, ale taky co nedokáže a co nedokáže nikdo –lidi to musí vědět.

Legislativní rámce Česká republika jako jediná na světě má povodňové orgány jako samostatnou složku pro řízení ochrany před povodněmi a to od úrovně státu „Ústřední povodňová komise“ až po obec „Povodňová komise obce“ Základy praktických činností ochrany před povodněmi jsou položeny na povodňové orgány obcí a vlastníky nemovitostí: Povodňový plán obce Povodňový plán vlastníka nemovitosti

Zákon 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ze dne 28. června 2001 § 71 Povodňové plány (4) Pro stavby ohrožené povodněmi, které se nacházejí v záplavovém území nebo mohou zhoršit průběh povodně, zpracovávají povodňové plány pro svou potřebu a pro součinnost s povodňovým orgánem obce jejich vlastníci. V pochybnostech o rozsahu této povinnosti nebo o tom, které stavby mohou zhoršit průběh povodně, rozhodne vodoprávní úřad.

(5) Vodoprávní úřad může uložit povinnost zpracovat povodňový plán vlastníkům pozemků, které se nacházejí v záplavových územích, je-li to třeba s ohledem na způsob jejich užívání. (6) U povodňových plánů územních celků (odstavec 3) zpracovatelé každoročně prověřují jejich aktuálnost zpravidla před obdobím jarního tání a toto prověření dokladují. Ostatní povodňové plány (odstavec 4) zpracovatelé přezkoumávají při podstatných změnách podmínek, za nichž byly zpracovány. Pokud z přezkoumání vyplyne potřeba úpravy nebo doplnění povodňového plánu, učiní tak zpracovatelé neprodleně.

Uvedené informace mají změněny údaje

Povodňové orgány obcí odst. 3 zákon č. 254/2001 Sb. § 78 Povodňové orgány obcí odst. 3 f) organizují a zabezpečují hlásnou povodňovou službu a hlídkovou službu, zabezpečují varování právnických a fyzických osob v územním obvodu obce s využitím jednotného systému varování, g) informují o nebezpečí a průběhu povodně povodňové orgány sousedních obcí a povodňový orgán obce s rozšířenou působností, h) vyhlašují a odvolávají stupně povodňové aktivity v rámci územní působnosti,

Siréna - jednotný systém varování Varování vlastníků nemovitostí Vodní zákon, č. 254/2001 Sb. § 78 Povodňové orgány obcí odst. 3 písm. f) organizují a zabezpečují hlásnou povodňovou službu a hlídkovou službu, zabezpečují varování právnických a fyzických osob v územním obvodu obce s využitím jednotného systému varování Siréna - jednotný systém varování Místní rozhlas, Vzájemné informování obyvatel mezi sebou „dům od domu“, Zprávy do mobilních telefonů SMS, Tlampače, Faxy, e-mail, Telefony: mobilní, pevné, Regionální rozhlas. vysílání, televizní vysílání apod. SPOJKY

Předpovědní povodňové služba Činnost povodňového orgánu obce s rozšířenou působností Předpověď ČHMÚ, správce toku, PKkraje, cestou HZS ČR Upozornění ČHMÚ správce toku, PKkraje, cestou HZS ČR Výstraha ČHMÚ správce toku, PKkraje, cestou HZS ČR e-mail, SMS, fax, telefonicky, spojka, sdělovací prostředky Potvrzení převzetí zprávy Povodňová komise obce s rozšířenou působností informace musí být vždy včas předána, zkontrolováno převzetí a pochopení informace Obec Obec Obec Fyzické osoby Fyzické osoby Právnické osoby Právnické osoby Fyzické osoby Fyzická osoba v zaměstnání, na dovolené, apod. Právnické osoby

Kralupy nad Vltavou

Kralupy nad Vltavou povodeň srpen 2002 Po zaplavení přístupů k mostům, náhradní pozorování ze železničního viaduktu Normální pozorování

Návrh: :Pomocný hlásný profil kategorie „C“ č Návrh: :Pomocný hlásný profil kategorie „C“ č.10 Kralupy nad Vltavou „lávka pro pěší“ foto č.1 pozorování ze silničního mostu, po zatopení přístupových cest k silničnímu mostu se bude odečítat v prostoru „železničního viaduktu“

Foto č. 2 Foto č. 3