Podpora zpracování obrazových dat na Masarykově univerzitě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Eva Chmelová, Petr Bělík 4. březen 2012
Projekt ePreskripce a poskytování údajů o vydaných LP
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Metodické a produktové řešení požadavků zákona 300/2008 Sb.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Integrace aplikací s využitím komunikačního serveru Vema
Computer Incident Response Capability
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Radiologický informační systém Marek Mechl
Atlas radiologické anatomie ve výuce – dlouhodobé zkušenosti
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Povodňový informační systém Ing
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Spisová služba GINIS Bc. Jan Podloučka.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Zvyšování kvality poskytovaných služeb - efektivní řízení servisní péče Konference SIS2010, Brno Petr Bříza, Versino CZ, s.r.o.
Podnikání na Internetu - mnohostranná komunikace Letní semestr 2005 Jana Holá V.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
Internet.
Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Střední průmyslová škola Vyšší odborná škola Bankovní institut vysoká škola, a.s.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Koncepce informačního systému vnitřní kontroly v rezortu MO
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Komerční využití systému ISDS
CIS Cizinecký informační systém
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Challenges pro METACentrum. Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného.
Elektronická pošta Název školy
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Seminární práce z předmětu SIPOL
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice

1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
PACS Picture Archiving and Communication System
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR E-tržiště České pošty.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Řešení podpory výuky v oblasti zpracování medicínské obrazové informace v rámci projektu MeDiMed Dostál, O., Javorník, M.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Nástroje podpory uživatelů
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje české veřejné správy
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Transkript prezentace:

Podpora zpracování obrazových dat na Masarykově univerzitě Otto Dostál, Michal Javorník Masarykova univerzita Ústav výpočetní techniky

Technologické zázemí Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity Komplexní přístup (bezpečnost, dedikovaná počítačová síť, šifrování v případě využití internetu, rychlost přenosů, spolehlivost, dostupnost, …) Spektrum odborníků Integrovaný systém přístupových práv (přístup k dedikované síti projektu, autentizace uživatelů, …) Dohledové centrum (monitoring 24x7) Související legislativa

Radiologické komunikační centrum ReDiMed Systém je určen pro elektronickou výměnu medicínské obrazové dokumentace (včetně  lékařských zpráv) dle standardu DICOM a dalších přiložených souborů v jiných datových formátech. Přenos chráněn asymetrickým šifrováním (veřejný & soukromý klíč) - data může dešifrovat pouze adresát. Podepisování přenášených dat (digitální podpis) - přijímána a odesílána pouze důvěryhodná a známá data, je nemožné se vydávat za někoho jiného. Jednoduchá instalace. Nevyžaduje přítomnost IT odborníka. Nevyžaduje žádný specializovaný hardware. Ryze SW řešení. Uživatel si v rámci instalace určí, pro které ostatní uživatele (instituce) má být viditelný. Lze vytvářet uzavřené komunikační skupiny. Různé stupně automatizace a přizpůsobitelnost (nemocnice, privátní kliniky, domácí pracovny lékařů, mobilní notebook, …).

Radiologické komunikační centrum ReDiMed Systém pro mezinárodní výměnu obrazových informací Flexibilita (efektivní využití lidských zdrojů). Bezpečnost (digitální podpis, šifrovaný přenos, elektronická žádanka, vracení popisu, …). Jednoduchá instalace (bez přítomnosti IT odborníka). Nové vlastnosti (elektronická žádanka, posílání zpráv, automatické potvrzení příjmu, …). Součástí instalace systému ReDiMed je diagnostický SW Tomocon.

Radiologické komunikační centrum ReDiMed Český národní uzel je provozován na Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity jako součást integrovaného řešení pro podporu zpracování medicínských obrazových informací.

Radiologické komunikační centrum ReDiMed Speciální uživatelské rozhraní. Příjem a odesílání obrazových studií. - Komplexní přehled o přijatých/odeslaných vyšetřeních, záznamy historie. - Elektronická žádanka, možnost doplnění příloh, zasílání zpráv, správa uživatelů, ... Snímky lze odesílat i prostřednictvím DICOM prohlížeče.

Radiologické komunikační centrum ReDiMed Automaticky aktualizovaný seznam nových účastníků.

Radiologické komunikační centrum ReDiMed Elektronická žádanka Žádost obsahuje údaje, které se přímo využijí při vyhledávání snímků v PACS nebo v jiném DICOM zařízení. Každá přijatá žádost je elektronicky podepsaná. Podpis slouží jako elektronický doklad toho, že danou žádost vytvořil uvedený odesílatel. Digitální podpis žádosti slouží k prokázání totožnosti žadatele. Do textového pole elektronické žádanky je možné napsat poznámku pro adresáta.

Radiologické komunikační centrum ReDiMed Elektronická žádanka

Radiologické komunikační centrum ReDiMed Zasílání zpráv Upozornění na událost

Radiologické komunikační centrum ReDiMed ReDiMed verze 1.9: integrace robota: automatické odesílání přijatých DICOM studií do cílových institucí; ukládání přijatých studií na cílové DICOM zařízení; konfigurace prostřednictvím GUI Konzoly ActiveX interface Konzoly: integrace s TomoCon Workstation od verze 18 Připravujeme: podpora automatických aktualizací bez zásahu uživatele možnost instalace ReDiMed Servis i na "linuxových" serverech podpora obnovy (generování nových) privátních klíčů institucí na straně Serveru: load balancing, web administrace, …

Radiologické komunikační centrum ReDiMed V současnosti cca 200 připojených institucí (na Slovensku 192) Statistika provozu centrálního uzlu ČR (cca 50% komprimace) Období Objem dat [GB] Počet studií 2010 /05 87,47840763 2885 2010 /06 142,6508953 3612 2010 /07 120,6681606 2527 2010 /08 164,8738468 3453 2010 /09 164,7984428 3925 2010 /10 178,3673017 3699 2010 /11 180,6205979 4142 2010 /12 154,1486768 3489 2011 /01 187,8779458 4538 2011 /02 219,0337649 5965 2011 /03 251,653318 6229 2011 /04 217,8050801 5667 2011 /05 250,6309191 6261 2011 /06 298,1536903 6884 2011 /07 235,5715343 6298 2011 /08 270,9277393 6612 2011 /09 266,5353197 6946 2011 /10 274,6117447 7457 2011 /11 307,3531701 8200 2011 /12 274,7572375 6912 2012 /01 372,3227458 9421 2012 /02 319,7102417 8105 2012 /03 369,7899632 9008 2012 /04 359,9957177 8392 2012 /05 361,5938618 8203 2012 /06 373,1704407 8065 2012 /07 353,4316812 7996 2012 /08 414,2491512 9202 2012 /09 365,9060403 9964 2012 /10 455,1965626 11794 2012 /11 452,0368137 11183 2012 /12 356,7120842 9118 2013 /01 508,3178515 13333

Podpora zpracování medicínských obrazových dat na MU v Brně Integrované řešení vyvíjené jako prostředí vzájemně se doplňujících služeb pro podporu spolupráce v oblasti zpracování medicínských obrazových informací. Služby: systém pro podporu výuky a výzkumu, výměna obrazové informace mezi zdravotnickými zařízeními, spolehlivá dlouhodobá archivace obrazové informace, … Studentům poskytuje prostředí, které se v zásadních aspektech neliší od reálných provozních systémů, splňuje požadavky kompatibility, certifikace klíčových komponent řešení. Spolupráce se zahraničními institucemi Zpracování obrazových dat

Prostředí pro spolupráci Projekty (spolupráce s akademickými i komerčními subjekty). [EU, 2005] Standard and Interoperable Satellite Solution to Deploy Healthcar Services Over Wide Areas. 6. rámcový program EU, 2005–2007. (Spolupráce v rámci států EU) [AV, 2005] Efektivní zpracování medicínských obrazových dat. Národní program výzkumu - TP2, AV ČR, 2005–2007 [MU, 2005] Rozvoj výuky klinických oborů moderními informačními technologiemi. Fond rozvoje Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, 2005. [ESF, 2006] Regionální centrum pro podporu výuky a výzkumu v oblasti medicínských obrazových a klinických dat. Program JPD-3, Evropský sociální fond, 2006–2008. [ESF, 2009] Centrum digitálního zpracování obrazových dat ve výuce lékařských a zdravotnických oborů. Strukturální fondy - ESF - OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, 2009–2010.  

Prostředí pro spolupráci CYBER - Bezpečnost informačních a komunikačních systémů AČR - on line monitorování, vizualizace a filtrace paketů. Rozvoj schopností Computer Incident Response Capability v prostředí Cyber Defence (OVMASUN200801) CAMNEP2 - Reflective-Cognitive Adaptation for Network Intrusion Detection Systems (W911NF-08-1-0250)[AV, 2005] Distribuované mechanismy pro ochranu počítačových sítí (N62558-07-C-0001) „Czech CyberCrime Centre of Excellence“ (C4E) „Kyberneticky polygon“ „Bezpečnost optických prvků v datových a komunikačních sítích“  

Základní oblasti podpory systému MeDiMed Základní předpoklady Stabilní technologické zázemí – (přenosové trasy, pasivní i aktivní prvky, dohledové centrum, záloha na geograficky vzdálené lokalitě, UPS,…) Lidské zdroje – MU odborníci z oblasti IT, medicíny , ….. Dlouhodobé zkušenosti v dané oblasti Oblasti působení Zpracování a archivace medicínských obrazových dat z různých zdravotnických zařízení Výměna obrazových dat Zpracování medicínských obrazových dat pro vědu a výzkum Spolupráce na společných projektech

Podpora zpracování obrazových dat na Masarykově univerzitě Masarykova univerzita Ústav výpočetní techniky medimed@ics.muni.cz Otto Dostál medimed@ics.muni.cz Michal Javorník www.medimed.cz