PESTICIDY Vratislav Malý Kristýna Černá Tomáš Jarolín Andrea Mikešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na zahrádce s chemií.
Advertisements

VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ   ÚVOD FYZIKÁLNÍ FAKTORY CHEMICKÉ FAKTORY.
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Regulátory rostlinného růstu
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.

Pesticidy Obr. 1 Obr.2 Zpracoval:Vyhňák Miroslav Třída:2.L Šk. rok:2013/2014 Předmět:Biologie Vyučující:Mgr.L.Kašpar.
P E S T I C I D Y prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Spotřeba pesticidů v ČR
Prof. MVDr. Zdeňka Svobodová, DrSc.
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Živá a neživá příroda 3. ročník
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Krajina a životní prostředí
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fungicidy, obchodní název Předmět:
Sacharidy ve výživě ryb
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
VY_32_INOVACE_CHK4_5260 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Heterocyklické sloučeniny
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Chemie pro člověka.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Vypracoval : Marek Voštinka
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Karbonylové sloučeniny
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Vypracoval: Ondřej Pavela Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Obratlovci obojživelníci.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: propojení teoretické.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
rozbor vod kovy ve vodách
Třídění živých organismů
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Karbonylové sloučeniny
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Biopotraviny.
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

PESTICIDY Vratislav Malý Kristýna Černá Tomáš Jarolín Andrea Mikešová

Rozdělení pesticidů dle cílových skupin: Insekticidy – hmyz Fungicidy – plísně, cizopasné houby Herbicidy – plevelné houby Moluskocidy – měkkýši Rodenticidy – hlodavci Arakticidy – pavoukovití Regulátory růstu rostlin – kulturní rostliny

Rozdělení pesticidů dle účinné látky: Chlorované uhlovodíky Pyrethroidy Karbamáty Organofosfáty Triaziny a diaziny Sloučeniny na bázi kovů Pesticidy na bázi derivátů karboxylových kyselin

Chlorované uhlovodíky jsou schopny se hromadit v živočišné i lidské tukové tkáni do prostředí se dostávají díky zemědělství, kde jsou využívány k ochraně rostlin do této skupiny patří deriváty: dichlordifenyltricholrethanu (DDT) polychlorované uhlovodíky (PCB) hexachlorbenzenu (HCH)

Dichlordifenyltrichlorethan (DDT) jeden z nejstarších a nejznámějších insekticidů DDT byl poprvé syntetizován v roce 1874. stálá látka, ukládá se v tucích, karcinogenní, mutagenní, teratogenní stále používáno ve třetích zemích - malárie

Polychlorované uhlovodíky (PCB) kumulují se v živočišných tucích. k expozici člověka dochází kontaminovanou potravou nežádoucí zdravotní účinky zahrnují porušení hormonální rovnováhy, změny neurotoxické, imunotoxické, vývojovou toxicitu a změny související se zvýšenou indukcí enzymů karcinogenní efekt označování: Aroclor, Delor, Clophen (dle počtu atomů Cl různé kongenery - 209 izomerů) Používání PCB izolanty, teplonosná média chladící média transformátorů hydraulické kapaliny

Pyrethroidy syntetické látky vycházející svojí strukturou z přírodních látek získaných z květů kopretiny starčkolisté (Chrysanthenum cinerariaefolium) a příbuzných druhů vyznačují se širokým spektrem účinnosti insekticidy na bázi pyretroidů se používají proti obaleči dubovému na semenných porostech dubů v chovech ryb jsou pyrethroidy (zejména na bázi deltamethrinu a cypermethrinu) používány ve skandinávských zemích k tlumení parazitárních onemocnění

Pyrethroidy Na základě chemické struktury a mechanismu účinku se rozdělují do dvou typů: Pyrethroidy typu I (neobsahují α-kyano skupinu, např. permethrin) reverzibilně blokují sodíkové kanály nervových vláken Pyrethroidy typu II (obsahují α-kyano 3-fenoxybenzyl skupinu, např. cypermethrin, deltamethrin, fenvalerát) reverzibilně blokují sodíkové kanály nervových vláken a navíc ovlivňují GABA receptory v nervových vláknech

Pyrethroidy jsou vysoce účinné v nízkých koncentracích a málo toxické pro savce a ptáky jejich velmi nízká toxicita pro teplokrevné obratlovce je předurčuje pro aplikaci ve zdravotnictví, potravinářství a zemědělství jsou však vysoce toxické pro ryby (hodnota LC50 je obecně pod 10 µg/l) nejvíce používané pyrethroidy: Decis flow, Alimethrin, Karate

Karbamáty jsou syntetické látky založené na sloučeninách kyseliny karbaminové vysoce účinné moderní insekticidy s působením kontaktním, ale i požerovým - vhodné pro hubení hmyzu a roztočů Karbamáty se dále používají jako akaricidy, herbicidy a fungicidy Mechanizmus toxického účinku je stejný jako při působení organofosfátů, s tím rozdílem, že proces inhibice AChE je reverzibilní

Karbamáty toxicita pro teplokrevné živočichy je v širokém rozmezí, většinou jsou hodnoceny jako zvláště nebezpečné jedy toxicita pro člověka je velmi nízká přípravky na bázi karbamátů jsou pro všechny vodní bezobratlé silně jedovaté nejvíce používané karbamáty: Furadan Fundazol Betanal Synbetan

Organofosfáty jsou organické sloučeniny – estery kyseliny fosforečné, fosfonové, thiofosforečné nebo pyrofosforečné všechny organofosfáty mají stejný toxický účinek na nervovou soustavu - tyto látky jsou z části i vysoce jedovaté pro člověka používají se jako fumiganty, insekticidy a antiparazitika

Organofosfáty inhibují řadu hydrolytických enzymů, zejména acetylcholinesterázu (AChE) na nervových synapsích při otravě organofosfáty je proces inhibice ACHE ireversibilní pesticidy na bázi dichlorvosu a imidanu způsobují snížení aktivity enzymu až na 22%, pesticidy na bázi fenitrotinu vyvolávají snížení na 60% fyziologické aktivity

Organofosfáty toxicita těchto přípravků pro ryby je rozdílná podle hodnot 48h LC50 (0.1 - 100 mg.l-1) přípravky jsou zařazeny mezi látky středně až velmi silně jedovaté pro ryby velmi citlivé na organofosfáty jsou lososovité ryby nejvíce používané organofosfáty: Soldep Metation

Triaziny a diaziny velmi dobrý herbicidní účinek středně až silně jedovaté účinek: tvorba transsudátu v dutině tělní nízká biologická rozložitelnost

Sloučeniny na bázi kovů fungicidní přípravky na bázi Cu, Hg a Al (Kuprikol) slabě až silně jedovatý účinky: zrychlenné dýchání, zahlenění kůže a žaber chronické působení: snížení počtů leukocytů, lymfocytů a vývojové poruchy erytrocytů

Pesticidy na bázi derivátů karboxylových kyselin hlavní představitel – kyselina 2-methyl-4-chlorfenoxyoctová (MCPA) slabě až středně jedovaté klinické příznaky jsou charakterizovány útlumovými fázemi