Projekt programu Leonardo da VinciCZ/11/LLP-LdV/IVT/134136 Střední odborné učiliště Dakol, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotel Fontána Týdenní nabídka pro členy SDH a jejich rodinné příslušníky v hotelu Fontána Lipno.
Advertisements

Německo září – 4. října.
Vězeňská služba České republiky Věznice Valdice nám
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
VY_32_INOVACE_11_ODV_654_Str
ANGLIE U ZNÁMÝCH Veronika Staňková studentka sekundy.
Vězeňská služba České republiky Věznice Valdice nám
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Stáže masérů v zahraničí Projekt Leonardo da Vinci CZ/11/LLP-LdV/IVT/
autor Mgr. Alena Marková
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Pokrmy z brambor.
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Nové zkušenosti ve světovém hotelnictví a gastronomii
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Pro 8. a 9. ročník Tento rok bez výuky !!! U moře…
Program Leonardo da Vinci- projekt mobility Název projektu: „Klíčové komponenty v EU“ datum stáže: místo stáže: SRN Hynek Salák HT2.
Mexická kuchyně.
Příprava Vánoční večeře
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
H otel Venus leží v samotném srdci lázeňské čtvrti, několik málo kroků od Mlýnské a Sadové kolonády. Moderní ráz hotelu se snoubí s více než stoletou.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.03 SOU Obořiště
Guláše z jatečného masa
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Štědrovečerní večeře.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Pečení na anglický způsob
Lasaně zapečené se zeleninou
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.05 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552.
Omáčky.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán
STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA.
GHANSKÉ KUŘE NA ZELENINOVÉ OMÁČCE (Mustafa) 14/10/15 | Recept | GhanaGhana
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
TVAROHOVÉ TĚSTO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky.
Německo 2016 Nürtingen.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
SLOVENSKO 2018.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Transkript prezentace:

Projekt programu Leonardo da VinciCZ/11/LLP-LdV/IVT/ Střední odborné učiliště Dakol, s.r.o.

 Tato prezentace je výsledkem pobytu několika učňů naší školy v zahraničních hotelových zařízeních ve Francii.  Účastníci zde strávili 8 týdnů každý a učili se pracovat v reálném prostředí a aplikovat to, co se naučili ve škole, v praxi. Jejich cílem však bylo také naučit se francouzský jazyk a seznámit se s novým kulturním prostředím.  Stáže se uskutečnily ve třech zařízeních určených pro rekreaci klientů.  Dvě zařízení se nacházejí na Azurovém pobřeží a jedno v Savojských Alpách.

 Projektu se zúčastnilo celkem 6 učňů oboru Kuchař - číšník v následujících hotelových zařízeních. Účastníci vám je ve svých krátkých vstupech představí. Azurové pobřeží a jeho pláže

 Hotel, který se nazývá Village de vacances ULVF Les Résidences du Colombier, se nachází v přímořském městě Fréjus. Znamená to, že je určen těm, kteří mají rádi teplo, moře a atmosféru Azurového pobřeží. Hotel není umístěn přímo u mořské pláže, ale pro milovníky vody je zde nádherný bazén. V průběhu praxe, kterou jsme zde vykonávaly v měsících červnu až červenci, jsme zažili dvě skupiny rekreantů. První skupinu tvořily skupiny zejména starších osob nebo pracovní kolektivy. Druhá skupina byli klasičtí rekreanti, zejména rodiny s dětmi, které sem přijížděly v období letních prázdnin. Atmosféra tu však je vždy výborná a hosté velmi příjemní.

svatby a s ní související obsluhu složitou. Co se týká skladby jídelníčku, řekli bychom, že je určitě zdravější než ten náš, český, pro naše chuťové buňky však ne tak lákavý. Na některé potraviny a kombinace jsme si prostě nezvykli. Z hlediska gastronomického jsme prošli několika typy obsluhy: snídaně formou bufetu, oběd formou bufetu s možností výběru z několika hlavních chodů a večeře formou servisu jednotného menu. V průběhu pobytu jsme zažili také slavnostní tabuli u příležitosti

 Pro nás bylo velmi netypické trávení volného času rekreanty a také přístup hotelu k této problematice. V hotelu je vyčleněn celý tým sezónních pracovníků, který hostům připravuje zajímavý program sportovní, kulturní a dokonce i vyjížďky do okolí. Také o děti je skvěle postaráno skupinou animátorek, které se o ně starají třeba celý den. Hotel nepatří mezi pětihvězdičkové kolosy s veškerým luxusem, ale za zajímavou cenu nabízí hostům dobré zázemí pro příjemnou dovolenou. (Žaneta a Iveta)

 Zařízení patří do stejného řetězce jako předcházející hotel. Také skladba rekreantů je podobná. Hotel je umístěn ve vesničce Gilette, která je umístěna vysoko v horách, kterým se zde říká Přímořské Alpy – Alpes maritimes. Vesnička je velmi stará a podobných výjevů v této oblasti najdeme hodně. Říká se jim „les villages perchés“. Hotel se nachází na Azurovém pobřeží, ale od pobřeží samotného je vzdálen asi 20 km. Není tedy určen pro zaryté milovníky vody, ale pro všestranně zaměřené jedince. Můžeme se zde koupat, ale také provozovat horskou turistiku, zároveň se kochat historií a kulturou a v neposlední řadě i překrásnou přírodou. Kdo má rád klidnou dovolenou, bude určitě nadšen. Kdo má raději tepot velkého města a atmosféru přímořských letovisek, může vyrazit do nedaleké Nice, do Monaca nebo Cannes. Prostě ideální poloha…

 Na praxi v tomto hotelu jsme byly osm týdnů, a to je docela dlouhá doba na to, abychom poznaly, na jakém principu hotel funguje. Prošly jsme kuchyní, recepcí, úklidem, ale hlavně jsme se zdokonalovaly při servisu a přípravě jídel. Servis je na hotelu celkem jednoduchý, protože jak snídaně, tak i obědy, se podávají formou bufetu. Pouze večeře jsou slavnostnější a servírují se celkem čtyři chody – předkrm, hlavní chod, sýry a dezert.  Večeře se podávají ve vnitřní restauraci, přes léto však také často na letní terase.

 Protože zařízení je spíš rekreačním střediskem, je třeba se o hosty postarat i z hlediska volného času. Na hotelu je perfektně propracován systém animace –zábavy pro klienta od ranních hodin až po večerní představení a pro jakoukoliv věkovou kategorii. Volný čas jsme trávily většinou u hotelového bazénu . Stejně jako u hotelu předcházejícího, i zde je obrovskou devizou spousta zábavy i odpočinku v krásném prostředí za přijatelnou cenu. (Nikola + Míša)

 Přestože tento hotel patří do stejné struktury, od předcházejících zařízení se liší zejména svou polohou, a tudíž i klientelou. Hotel se totiž nachází v Alpách, a to v jejich srdci, přímo pod vrcholkem Mont Blancu. Má svou osobitou klientelu složenou zejména z milovníků horské turistiky, svěží přírody a pohybu vůbec. Kamkoliv se chce člověk dostat, musí zdolávat výškový rozdíl – a to nemalý. Příroda je zde ale nádherná a lidé příjemní….

 Hotel má prostory ubytovací a restaurační. Ne všichni hosté se však musí nutně stravovat v restauraci – některé pokoje totiž patří mezi tzv. „gîtes“, což jsou vlastně apartmány zařízené kuchyňkou s dalším veškerým vybavením. Hotel je otevřen pouze sezónně, v zimě pro lyžaře a v létě pro milovníky turistiky. My jsme zde strávili 8 týdnů v červenci a srpnu. Pracovali jsme v kuchyni a v servisu …. ….a práce bylo opravdu hodně.

 Z pohledu gastronomického jsme si opravdu užili. Podle toho, co jsme slyšeli od našich kamarádů z Azurového pobřeží, musím říct, že jsme se měli asi lépe. Žádné plody moře, saláty, rizota další nízkokalorické diety… Alpská horská strava je založena na jídlech tučnějších, na masech, sýrech, bramborách, uzeninách – no prostě všem, co nám Čechům chutná. Ve středisku se nám opravdu velmi líbilo a rádi bychom se sem vrátili – třeba jako hosté. (Tomáš a Honza).

aneb některé typické speciality z jednotlivých regionů:

… na Azurovém pobřeží: Tomate provencale Rajčata po provensálsku Omytá rajčata rozpůlíme a odstraníme z nich dužninu. Takto upravená rajčata odložíme na cedník a necháme z nich vykapat šťávu. Solené sardelky máčíme ve vodě, aby se zbavily přebytečné soli. Několikrát vyměníme vodu a tím máčení urychlíme. Pak sardelky osušíme a rozmixujeme, nebo najemno rozkrájíme společně s tuňákem, strouhankou, česnekem, pepřem a jemnými bylinkami. Do vzniklé směsi přidáme dužninu z rajčat, kterou jsme z nich na začátku odstranili. Touto směsí naplníme připravená rajčata, na povrchu je posypeme tymiánem a fenyklem a rozložíme je po plechu. Rajčata pokapeme olejem a asi 15 minut pečeme v troubě při teplotě 240 stupňů. Rajčata podáváme teplá. Naše hodnocení:

… ve Francii (Azurové pobřeží): Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky. Cukety oloupeme, papriky a rajčata omyjeme, a vše také nakrájíme. Na oleji osmahneme skoro dohněda cibuli a česnek, přidáme papriku, cuketu a podlijeme. Přidáme tymián, majoránku, rozmarýn, sůl a pepř. Chvíli dusíme. Pak přidáme kousky rajčat a sterilovaná rajčata, dochutíme špetkou cukru. Tento pokrm podáváme s chlebem. Ratatouille Naše hodnocení:

… ve Francii (Alpy): Troubu zahřejeme na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na silné plátky. Vaříme je ve vroucí osolené vodě doměkka minut a slijeme. Cibuli nasekáme najemno a 5 minut opékáme na másle s olivovým olejem. Slaninu nastříháme kuchyňskými nůžkami nebo nakrájíme na kousky a vmícháme k cibuli. Opékáme ještě 5 minut, aby se obojí lehce zbarvilo. Sýr nakrájíme na kousky. Polovinu brambor naskládáme do 1,5l zapékací mísy vymazané máslem. Posypeme polovinou cibule se slaninou a sýrem. Lehce osolíme a opepříme. Vrstvy opakujeme, navrch rovnoměrně polijeme smetanou a pečeme minut dozlatova. Tartiflette vyjmeme z trouby, necháme 5 minut stát a pak podáváme se zeleným salátem. Tartiflette Naše hodnocení:

Klientům, kteří sem přijedou trávit většinou delší pobyty, se kromě ubytování a stravy nabízí také celodenní animace kulturní a sportovní. Všechny tři hotely jsou zaměřeny na specifickou klientelu – a sice na tzv. odborářskou rekreaci, skupinové pobyty pracovních kolektivů a rodinnou rekreaci. Všechny hotely jsou otevřeny pouze sezonně. Hotely Les Résidences du Colombier a Le Domaine de l´Olivaie jsou otevřeny od března do konce října, což je pochopitelné vzhledem k faktu, že se nacházejí na Azurovém pobřeží. Jednotlivé hotely jsou si velmi podobné. Patří totiž všechny do stejné sítě rekreačních zařízení zaměřených na odborovou rekreaci. Hotel Les Essertets má dvě hlavní sezony, zimní určenou pro lyžaře, a letní pro milovníky horské turistiky.

Chtěli jsme se vám představit nejzajímavější postřehy z našich stáží. Pro nás byl pobyt velmi poučný a doufáme, že i vás naše zážitky a poznatky nalákají na zajímavé pobyty v zahraničí. Rádi bychom poděkovali organizátorům stáží - naší škole - a samozřejmě také programu Leonardo da Vinci, který naše stáže podpořil a pomohl je financovat. Celkové hodnocení: Žaneta + Iveta + Míša + Nikola + Tomáš + Honza obor: Kuchař - číšník