Webové rozhraní pro datové úložiště

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Nový přístup k aplikacím Vema
Tvorba webových stránek
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Informační systém pro správu dokumentů a fotografií
Tvorba webových aplikací
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Adresářová služba Active directory
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Informační systém pro sportovní klub TTC Znojmo
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Tomáš Janda
Obhajoba diplomové práce
Internet.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Internet.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Ivana Topolová VŠE v Praze
AVT projekt Ondřej Janošík. Základní informace Zadání projektu – SQL SELECT generátor Proč právě tento projekt? Úvod do problematiky – SQL (select)
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
© 2016 InterSystems Corporation. All rights reserved. Integrace OAuth 2.0 a OpenID Connect.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Ústřední knihovna FSS MU
as4u advanced system for you
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Office 365 a SharePoint Online na Filozofické fakultě UK
Inf Elektronická komunikace
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Informační systém univerzity
Integrace IS na datové vrstvě
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Hybridní mobilní aplikace pro Android
Identity management v UIS
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Ústřední knihovna FSS MU
, Brno Autor práce: Bc. Tomáš Vencálek
Web Application Scanning
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Office 365.
Transkript prezentace:

Webové rozhraní pro datové úložiště Obhajoba bakalářské práce Radek Šipka, jaro 2009

Úvod Cílem práce bylo reimplementovat stávající webové rozhraní datového úložiště MU. Obsah prezentace Úložiště nasazené v ÚVT MU Prototypové rozhraní webového úložiště Reimplementace Závěr Dotazy oponenta

Úložiště ÚVT MU ÚVT provozuje datové úložiště pro zaměstnance univerzity Řešení je postaveno na Samba serveru Samba server je balíček programů poskytujících služby pro sdílení souborů v počítačové síti Využívá protokolu kompatibilního se systémy Windows Klienti si úložiště připojí jako další disk v systému Proč uvažujeme webové rozhraní? sdílení nabízená Samba serverem jsou, především z bezpečnostních důvodů, přístupná pouze uvnitř počítačové sítě Masarykovy univerzity, ale uživatelé potřebují přistupovat k úložišti i ze sítí mimo Masarykovu univerzitu. Tyto sítě mohou mít vlastní omezení přístupu k internetu, protokol HTTP/HTTPS ale obvykle blokován není ve standardních klientech není možnost doplnit další požadované funkce Webové rozhraní umožňuje přistupovat k datům přihlášeného uživatele přes internetový prohlížeč, dostupnost se neomezuje pouze na síť univerzity

Prototypové rozhraní webového úložiště Toto rozhraní poskytuje pouze základní funkcionalitu pro práci s uloženými daty a slouží spíše jako inspirace pro budoucí reimplementaci Po přihlášení do webového rozhraní se uživateli zobrazí seznam sdílení, případně souborů a adresářů se kterými může nadále pracovat Mezi jeho nedostatky patří především neošetřené chybové stavy Toto rozhraní nelze použít do produkčního prostředí Mým úkolem bylo uvést systém do použitelného stavu a implementovat požadované funkce, především možnost přidávání autentizačních údajů

Reimplementace – autentizační údaje U služby poskytované ÚVT MU by bylo vhodné, aby si uživatelé mohli přidávat vlastní uživatele, kteří budou mít přístup k jejich vybraným uloženým datům bez toho, aby jim musel být vytvořen účet na úložišti (Samba serveru) Nakladatelství RMU využívá toto úložiště, přičemž na překladech knih spolupracují s externisty (mimo MU), se kterými potřebují nějakým způsobem sdílet data. U webového rozhraní máme možnost tuto funkcionalitu přidat Zadávání autorizačních údajů jsem navrhl a implementoval následovně Zadávané autentizační údaje budou využity pro tzv. „prezentační rozhraní“, což je rozhraní, přes které budou uživatelova data nabízena ostatním. Prezentační rozhraní se bude nacházet na veřejných stránkách Masarykovy univerzity. uživatel spravuje vlastní seznam uživatelů (případně univerzitních čísel) prezentačního rozhraní uživatelé webového rozhraní mohou zvolit ke kterému adresáři, případně souboru bude mít uživatel prezentačního rozhraní přístup data jsou uložena v databázi MySQL Tímto v systému přibyla možnost nastavení autentizačních údajů pro „externí“ uživatele

Reimplementace Mezi další funkce, které jsem implementoval patří zobrazování chybových a informačních zpráv systému pro plnou funkcionalitu musí klientský prohlížeč podporovat JavaScript zobrazované zprávy mohou být pro uživatele po určité době spíše na obtíž uživatel může nastavit, jaký typ zpráv zobrazovat preference jsou uloženy v databázi MySQL Pro reimplementaci jsem použil jazyky Perl a JavaScript Design úložiště jsem upravil do esteticky přijatelné podoby pomocí značkovací jazyk HTML kaskádové styly CSS

Ukázka nastavení autentizace pro adresář

Závěr Cíl práce - reimplementovat stávající webové rozhraní nasazené v ÚVT MU a doplnit ho o zadané funkce – se podařilo splnit. Výsledný produkt může být použit v produkčním prostředí. Největší výzvou byl návrh a implementace zadávání autorizačních údajů. Mezi budoucí rozšíření rozhraní bych navrhoval zobrazení adresářů ve stromové struktuře, rychlý náhled nastavených práv a přidání modulu pro vyhledávání v úložišti.

Dotazy Dotazy Děkuji za pozornost

Dotazy oponenta práce Co znamená (sekce 2.1.2), že CIFS je „především snahou firmy Microsoft přejmenovat protokol SMB“? Touto nepřesnou formulací jsem se snažil v textu vyjádřit, jak tato zkratka vznikla. Protokol SMB slouží pro sdílení souborů a byl původně vyvinut ve firmě IBM. Microsoft v tomto protokolu provedl významné změny, především implementoval možnost přenosu dat přes protokol IP a přejmenoval ho na CIFS (Common Internet File System). Práce nepopisuje instalaci vytvořeného nástroje, ani požadavky na platformu. Poběží systém i na serveru s Windows? Instalace vytvořeného nástroje je triviální, v práci jsem ji opomenul. V nové verzi balíčku s programem je již návod k instalaci obsažen. Systém na serveru s Windows nepoběží, protože implementace využívá knihovny (libsmbclient.so) z balíčku Samba serveru. Tato knihovna není pro systémy Windows dostupná.