Výživa člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Semenné rostliny, rostlinné orgány
- Úvod do biologie člověka
VÝŽIVA – základní složky potravy
Voda a její okolí.
Genetika člověka.
Lesní obratlovci – plazi, ptáci
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vylučovací soustava člověka
Povrch těla člověka.
Vývoj člověka - postnatální
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Smyslová soustava člověka
Rostliny rybníka a jeho okolí
Lesní obratlovci – savci
Živočichové rybníka Žahavci.
Trávící soustava trávení, živiny
Anotace Prezentace, která se zabývá prvočísly a čísly složenými AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší prvočíslo a číslo složené.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
„EU peníze středním školám“
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Buňky, tkáně a orgány lidského těla
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti třemi. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná třemi. Speciální.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
AnotacePrezentace, která se zabývá násobením desetinného čísla číslem přirozeným. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vynásobí desetinné.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti čtyř. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná čtyřmi. Speciální.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti.pěti AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná pěti. Speciální vzdělávací.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti šesti. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná šesti. Speciální.
Anotace Prezentace, která se zabývá od čítáním desetinných čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci odečtou desetinná čísla. Speciální.
Anotace Prezentace, která se zabývá sčítáním desetinných čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci sečtou desetinná čísla. Speciální vzdělávací.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Výživa člověka

Identifikátor materiálu: EU - 15 - 47 Anotace Prezentace, která se zabývá výživou člověka Autor Lucie Zikmundová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí se základními živinami Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, metabolismus Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost/datum 261 kB/únor 2012

Metodické pokyny Prezentace a doplňování je vytvořeno pro práci na interaktivní tabuli Smart board. Prezentace obsahuje výklad o výživě člověka a je doplněna o otázky na dané téma Slide č. 4: výklad (obecná charakteristika) + zápis + otázky pro žáky (správná odpověď se zobrazí po kliknutí) Slide č. 5: výklad (živiny)+ zápis Slide č. 6: výklad (metabolismus)+ zápis Slide č. 7: výklad (cukry) + zápis Slide č. 8: výklad (tuky) + zápis Slide č. 9: výklad (bílkoviny) + zápis

Výživa člověka Co všechno potřebuje lidské tělo nezbytně k životu? Kyslík, voda, potrava Jak dlouho bez těchto nezbytných látek člověk může přežít? Kyslík Voda Potrava Z hlediska výživy nás zajímá příjem a složení potravy Látky nezbytné k životu = ŽIVINY 3-5 minut 3-5 dnů až 5 týdnů

Živiny Jsou obsažené v potravě Působí jako zdroj energie Pro činnost všech orgánů Chemickými reakcemi v buňkách se mění na látky jiné Souhrn všech chemických reakcí v lidském těle označujeme pojmem METABOLISMUS Mezi základní živiny patří CUKRY, TUKY, BÍLKOVINY, dále minerální látky a vitamíny

Metabolismus Katabolismus Anabolismus Dochází k rozkladu složitějších látek na látky jednoduché Při těchto dějích se energie uvolňuje Anabolismus Dochází ke vzniku složitějších látek z látek jednodušších Energie se při těchto dějích spotřebovává, je třeba ji dodat

Cukry Jsou hlavním zdrojem energie Jeho různé formy jsou obsaženy především v ovoci, mouce, mléce Jednoduchý cukr = GLUKÓZA Shromažďuje se v játrech a ve svalech

Tuky Jsou pro lidské tělo největším zdrojem energie Ukládají se v tukových tkáních V potravě můžeme přijímat tuky ŽIVOČIŠNÉ (máslo, sádlo, rybí tuk) nebo ROSTLINNÉ (rostlinné oleje) Nadměrný příjem tuků v potravě může způsobit různé choroby (obezita, srdeční choroby...)

Bílkoviny Jsou základní stavební jednotkou všech buněk Můžeme je přijímat jak v ROSTLINNÉ POTRAVĚ (luštěniny), tak v ŽIVOČIŠNÉ (maso, vejce, mléčné výrobky) Přebytečné bílkoviny se v těle nemohou ukládat, přeměňují se na tuk

Zdroje informací KVASNIČKOVÁ, L. Ekologický přírodopis 8. Fortuna, 1999. ISBN: 80-7168-4777-5 VANĚČKOVÁ , I. SKÝBOVÁ , J. MARKVARTOVÁ , D. HEJDA. T, I. Přírodopis 8 pro ZŠ a VG UČ. Fraus, 2006. ISBN 80-7238-428-7