Výživa člověka
Identifikátor materiálu: EU - 15 - 47 Anotace Prezentace, která se zabývá výživou člověka Autor Lucie Zikmundová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí se základními živinami Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, metabolismus Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost/datum 261 kB/únor 2012
Metodické pokyny Prezentace a doplňování je vytvořeno pro práci na interaktivní tabuli Smart board. Prezentace obsahuje výklad o výživě člověka a je doplněna o otázky na dané téma Slide č. 4: výklad (obecná charakteristika) + zápis + otázky pro žáky (správná odpověď se zobrazí po kliknutí) Slide č. 5: výklad (živiny)+ zápis Slide č. 6: výklad (metabolismus)+ zápis Slide č. 7: výklad (cukry) + zápis Slide č. 8: výklad (tuky) + zápis Slide č. 9: výklad (bílkoviny) + zápis
Výživa člověka Co všechno potřebuje lidské tělo nezbytně k životu? Kyslík, voda, potrava Jak dlouho bez těchto nezbytných látek člověk může přežít? Kyslík Voda Potrava Z hlediska výživy nás zajímá příjem a složení potravy Látky nezbytné k životu = ŽIVINY 3-5 minut 3-5 dnů až 5 týdnů
Živiny Jsou obsažené v potravě Působí jako zdroj energie Pro činnost všech orgánů Chemickými reakcemi v buňkách se mění na látky jiné Souhrn všech chemických reakcí v lidském těle označujeme pojmem METABOLISMUS Mezi základní živiny patří CUKRY, TUKY, BÍLKOVINY, dále minerální látky a vitamíny
Metabolismus Katabolismus Anabolismus Dochází k rozkladu složitějších látek na látky jednoduché Při těchto dějích se energie uvolňuje Anabolismus Dochází ke vzniku složitějších látek z látek jednodušších Energie se při těchto dějích spotřebovává, je třeba ji dodat
Cukry Jsou hlavním zdrojem energie Jeho různé formy jsou obsaženy především v ovoci, mouce, mléce Jednoduchý cukr = GLUKÓZA Shromažďuje se v játrech a ve svalech
Tuky Jsou pro lidské tělo největším zdrojem energie Ukládají se v tukových tkáních V potravě můžeme přijímat tuky ŽIVOČIŠNÉ (máslo, sádlo, rybí tuk) nebo ROSTLINNÉ (rostlinné oleje) Nadměrný příjem tuků v potravě může způsobit různé choroby (obezita, srdeční choroby...)
Bílkoviny Jsou základní stavební jednotkou všech buněk Můžeme je přijímat jak v ROSTLINNÉ POTRAVĚ (luštěniny), tak v ŽIVOČIŠNÉ (maso, vejce, mléčné výrobky) Přebytečné bílkoviny se v těle nemohou ukládat, přeměňují se na tuk
Zdroje informací KVASNIČKOVÁ, L. Ekologický přírodopis 8. Fortuna, 1999. ISBN: 80-7168-4777-5 VANĚČKOVÁ , I. SKÝBOVÁ , J. MARKVARTOVÁ , D. HEJDA. T, I. Přírodopis 8 pro ZŠ a VG UČ. Fraus, 2006. ISBN 80-7238-428-7