Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Trendy finančních produktů ČLFA
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Seminář energetiků Jelenovská
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
OCHRANA ZÁJMŮ VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ NA ENERGETICKÉM TRHU Praha,Žofín.
Zhodnocení fungování pobídek po novele Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 8. říjen 2013.
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení
Gas trading system (GTS)
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
RUD Rozpočtové určení daní Ing. Jan Mládek, CSc. Stínový ministr financí ČSSD Praha, Listopad 2011.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
SOUTĚŽ studentského sdružení EKONOM I. Řešitelské příklady II. Tip na kurz akcie ČEZ (BCPP, :15) III. Losování ze všech účastníků soutěže Počet.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ruská federace x WTO a OECD
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR , Žofínské fórum Ing. Jiří Gavor, CSc. jednatel ENA ředitel ANDE.
Současný stav a očekávaný vývoj cen energetických komodit 26. května 2016 – Most Hornická společnost 2016 Ing. Jiří Gavor, CSc. Ředitel ENA a ANDE.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Transkript prezentace:

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012 Očekávaný vývoj cen energií pro malé a střední podnikatele ČR Ing. Jiří Gavor, CSc. ENA s.r.o. Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Obsah Mezinárodní srovnání cen elektřiny Základní cenové trendy na trhu s elektřinou Cenové trendy na trhu se silovou elektřinou Fenomén OZE Základní cenové trendy na trhu se zemním plynem Co mohou odběratelé udělat nezávisle na státu 2 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Celková cena elektřiny pro středního odběratele – spotřeba 500 – 2 000 MWh ročně (bez daní, 2011) zdroj: eurostat Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Celková cena elektřiny pro menší střední odběr - spotřeba 50 MWh ročně (bez DPH, 2011) zdroj: databáze ENA Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Celková cena elektřiny pro malého odběratele – spotřeba 8 MWh ročně (bez DPH, 2011) zdroj: databáze ENA Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Základní cenové trendy na trhu s elektřinou Po výrazném poklesu cen silové elektřiny 2011/2012 očekáváme v nejbližším období stagnaci případně i další pokles cen. Naopak regulovaná část ceny jako celek bude nadále růst kvůli příspěvku na OZE (z 419 Kč/MWh na 619 Kč/MWh). U ostatních regulovaných složek očekáváme stagnaci případně i mírný pokles. 6 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Cenové trendy na trhu se silovou elektřinou Phelix Futures Prices and trading volumes Phelix Baseload Year Futures (Cal-13) 2012/10/11 EEX Power Derivatives 7 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Fenomén OZE - Prudký nárůst příspěvku na OZE není důsledek nových zdrojů, ale nesprávně nastavené podpory v minulosti, především v letech 2009-2010. - Současná státní administrativa (ERÚ, MPO, MF) pouze „hasí“ nejhorší důsledky, vše na hraně hrozeb arbitráží ze strany investorů do OZE. - Otázkou je pouze rozložení dopadů – kdo to zaplatí! 8 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Fenomén OZE 9 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Fenomén OZE - možná řešení 1. Zachování příspěvku ze státního rozpočtu: Nepřijatelné pro MF, již rozhodnuto o snížení příspěvku o 2 mld.Kč. 2. Diferenciace příspěvku na OZE podle velikosti spotřeby a energetické náročnosti výroby (analogie s Německem). To pomůže klíčovému průmyslu, ale ne malým podnikatelům. 3. Rozložit platbu i na spotřebitele plynu (návrh MPO). To by podniky s velkou spotřebou plynu dorazilo, navíc na plyn směřuje nová uhlíková daň od r.2014. Nedoporučuji. 4. Využít příjem z povolenek (zamítnuto) nebo rozložit na všechny daňové poplatníky. 10 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Základní cenové trendy na trhu se zemním plynem Po výrazném nárůstu cen komodity v r.2011 cena v r.2012 stagnuje a totéž očekáváme v nejbližším období. U regulovaných složek očekáváme pro r.2013 stagnaci ceny. Celkově by tedy cena za zemní plyn pro r.2013 měla stagnovat. 11 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Cenové trendy na trhu se zemním plynem Natural Gas Futures Prices and trading volumes NCG Natura Gas Year Futures (Cal-13) 2012/10/11 EGEX European Gas Exchange 12 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

Co mohou odběratelé udělat nezávisle na státu Pečlivým výběrem dodavatele energií lze ušetřit až 5% z účtu za energie. Větší pozornost energetickým úsporám. Nejefektivnější a nejrychlejší řešení nemusí být zdaleka finančně nejnákladnější! 13 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Jiří Gavor, CSc. ENA, s.r.o. Lublaňská 48, Praha 2 e-mail: gavor@ena.cz www.ena.cz 14 Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012