ERGONOMICKÉ ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

1 Projekt „České centrum pro mobilitu v letech “ finančně podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci programu EUPRO.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Proč ne/nezaměstnávat OZP? Mgr. Romana Kaletová.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Projekt č. 4 Mediální a osvětové nástroje kultivace lidských zdrojů
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Exkurz realizací projektu. Celospolečenský význam projektu  Soudobé antidiskriminační a inkluzivní tendence  obsahové zaměření vychází z aktuálních.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Společenská odpovědnost firem – nový faktor konkurenceschopnosti podniků Jméno a příjmení: PRSKAVCOVÁ, M., MARŠÍKOVÁ, K., ŘEHOŘOVÁ, P., ZBRÁNKOVÁ, M. Datum:
Finanční řízení environmentálních investičních projektů Martina Černíková Šárka Hyblerová
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Představení PS Lesnictví a zemědělství
IV. CELOST Á TN Í KONFERENCE (aneb příklady dobré praxe) I. den.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Dobrovolnictví v české společnosti
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
katedra pedagogiky PedF UK
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Výzkum ve FN HK Ing. Karel Antoš, Ph.D. Stáž CEPIN
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
ZAHÁJENÍ DOKTORSKÝCH STUDIÍ 2011/2012
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
KULATÝ STŮL Metodiky práce v náhradní rodinné péči
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Pomáháme dětem, které neměly v životě štěstí.
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Fond rozvoje sdružení CESNET
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
IP Alena Kopáčková (DFP)
Hlavní řešitel: prof. Ing. Jiří Kraft, CSc.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

ERGONOMICKÉ ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Seminář České ergonomické společnosti: „Aktuální problémy ergonomie v ČR“ 23. 2. 2010, Praha

Představení projektu Projekt č. HR 184/09 „Ergonomické řešení pracovního místa pro osoby se zdravotním postižením“ Doba řešení: 1.7.2009 - 31.12.2009. Řešitel: Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Spolupracující organizace: PROWORK, s.r.o. Státní zdravotní ústav Národní rada pro zdravotně postižené ČR GETA Centrum, s.r.o. Univerzita Karlova – 1. Lékařská fakulta Česká ergonomická společnost PING PIK, s.r.o. TV-VIDEOPRODUKCE, s.r.o.

Řešitelský tým VÚBP, v.v.i. PROWORK, s.r.o. Státní zdravotní ústav RNDr. Stanislav Malý, Ph.D. – odpovědný řešitel RNDr. Mgr. Petr Skřehot – vedoucí řešitelského týmu Ing. Šárka Vlková, Ph.D. Ing. Jakub Marek Ing. Marcela Rupová Irena Maclová Jaroslava Černá Mgr. Jiřina Ulmanová Kamila Myšková Mgr. Iva Ciglbauerová PROWORK, s.r.o. Ing. Petr Havlena Státní zdravotní ústav MUDr. Jana Hlávková Národní rada pro zdravotně postižené ČR JUDr. Jan Hutař Ing. Dagmar Lanzová Univerzita Karlova – 1. Lékařská fakulta Doc. MUDr. Olga Švestková, Ph.D. Česká ergonomická společnost MUDr. Sylva Gilbertová, CSc. PhDr. Oldřich Matoušek, CSc. Mgr. Zdeněk Guřan

Záměr a cíle projektu (1) Zmapování současného stavu zaměstnávání zdravotně postižených osob. Soustředění informací o aktuálních potřebách zaměstnavatelů (s ohledem na možnosti uplatnění zdravotně postižených osob na trhu práce). Definování hlavních potřeb zdravotně postižených (s ohledem na specifické vybavení a úpravy pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením). Zpracování požadavků na ergonomické řešení pracovního místa pro osoby se zdravotním postižením.

Záměr a cíle projektu (2) Výzkum dílčích aspektů pracovního místa a pracovního prostředí na pracovištích, kde jsou zaměstnány OZP. Vytvoření informačních a osvětových materiálů (snaha motivovat zaměstnavatele k širšímu začleňování těchto osob na trh práce). Screening pracovních sedadel dostupných na trhu a jejich kvality. Vývoj nového typu pracovního sedadla určeného pro OZP. Testování vybraných pracovních sedadel.

Dotazníkové šetření Dotazník OZP osloveno 230 firem – návratnost 20 % informace o podniku a zaměstnancích (16 položek) kategorizace prací (13 položek) charakteristika práce, pohybů a pracovního místa (30 položek) osloveno 230 firem – návratnost 20 % celkem 4821 zaměstnanců, z toho 3398 OZP organizace ČR zaměstnávající více než 50 % OZP Zdroj: Katalog organizací zaměstnávajících převážně osoby se zdravotním postižením integrovaný portál MPSV: http://portal.mpsv.cz/ informativní seznam organizací zaměstnávajících více než 50% OZP a OZP samostatně výdělečně činných vybíráno z 720 organizací

Statistické výstupy Výše finančních příspěvků, které dostávají zaměstnavatelé od státu na zřízení CHPM / CHPD a na úhradu provozních nákladů. Cena za pořízení pomůcek přepočtená na jednu OZP. Z čí iniciativy jsou OZP většinou do pracovního procesu zařazovány. Informace o tom, zda jsou v praxi při zařazování OZP prováděny úpravy pracoviště nebo pracovních postupů. Vymezení hlavních problémů při zaměstnávání OZP. Informace, zda je pro OZP zajišťována jiná než obvyklá zdravotní péče. Potřebnost získávání nových informací o problematice zaměstnávání OZP. Pozn.: CHPM – chráněné pracovní místo, CHPD – chráněná pracovní dílna

Druh postižení zaměstnaných OZP (2,7 %) (6,4 %) (1,3 %) (1,1 %) (2,5 %) (34,5 %) (50,1 %) Zdroj: Dotazníkové šetření VÚBP, v.v.i. 8

Typ práce vykonávané OZP (10,5 %) (7,4 %) (46,4 %) (9,5 %) (19,8 %) Jeden z důležitých výsledků dotazníkového šetření, který vám chci svou prezentací přiblížit jsou typy práce vykonávané OZP: (viz koláč - vysvětlit) Nyní se dostáváme k charakteristice uvedených typů prací vzhledem k jejich riziku a omezení pro OZP Zdroj: Dotazníkové šetření VÚBP, v.v.i. (zbývající = 6,4 %)

Výstupy z projektu Workshop k projektu (27.11.2009) Článek na www.BOZPinfo.cz Publikace v odborných časopisech Prezentace na vědeckých konferencích

Výstupy z projektu Monografie (v tištěné i el. podobě) Multimediální kniha na CD Instruktážní videofilm na DVD Informační leták

Výstupy z projektu 3D model idealizovaného pracoviště vhodného pro osoby se zdravotním postižením (využití modelovacího software JACK)

Funkční vzorky specializovaných ergonomických sedadel

Prototyp ergonomického sedadla pro osoby s tělesným postižením

Děkuji za pozornost Ing. Marcela Rupová, OPRE rupova@vubp-praha.cz