Inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Zásady výživy sportovce
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Doporučení pro výživu populace
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
5-denní jídelníček.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky Dostálová J., Dlouhý P., Tláskal P. Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT v Praze Ústav výživy 3. lékařské fakulty UK, Praha Dětská poliklinika Fakultní nemocnice v Motole, Praha

Význam výživy pro zdraví člověka Výživa je základní podmínkou života, zajišťuje běh všech metabolických procesů, které probíhají v živém organismu V odborné literatuře se uvádí, že výživa je nejvýznamnějším faktorem zevního prostředí který ovlivňuje zdraví člověka a následně jeho délku a to až ze 40 % Působí jako faktor pozitivní, ale i jako faktor negativní

Optimální složení stravy Výživové doporučené dávky jsou konstruovány tak, aby hradily potřebu základních živin, vybraných vitaminů a esenciálních minerálních látek u zdravých osob v populaci na úrovni 95 % Výživová doporučení jsou návody pro spotřebitele (ve formě textu nebo grafické) u nichž nejde o kvantitativní ukazatele, ale pouze o směrnice ke spotřebě nebo její změně.

Vydala Společnost pro výživu o.s. (SPV) Praha 2011 Referenční hodnoty pro příjem živin (v ČR 1. vydání) překlad Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr „D-A-CH“ 3. kontrolovaný a opravený dotisk, 2008 Vydala Společnost pro výživu o.s. (SPV) Praha 2011

Výživová doporučení v ČR 1986 – „Směry výživy obyvatelstva ČSR“ – předsednictvo Společnosti pro racionální výživu 1989 – inovace těchto doporučení 1994 – „Jezte zdravě, žijte zdravě“ – Rada výživy Ministerstva zdravotnictví Brázdová Z., Fiala J.: Dietary Guidelines in the Czech Republic,1998 2004 – „Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR“ – Společnost pro výživu 2005 – „Zdravá 13“ – Společnost pro výživu 2005 - „Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR“ – MZ ČR

Inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky byla doplněna o výživová doporučení pro dětský věk, těhotné a kojící ženy a starší lidi a publikována: Výživa a potraviny 67, č. 3, 80-82, 2012 web: http://www.vyzivaspol.cz/

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České Republiky V souladu s výživovými doporučeními WHO, USDA, EFSA a dalších by mělo být dosaženo: Upravení příjmu celkové energetické dávky u jednotlivých populačních skupin v souvislosti s pohybovým režimem tak, aby bylo dosaženo rovnováhy mezi jejím příjmem a výdejem pro udržení optimální tělesné hmotnosti u dospělých v rozmezí BMI 18 - 25

Výživová doporučení - pokračování Snížení příjmu tuku u dospělé populace tak, aby podíl tuku v celkovém energetickém příjmu nepřekročil 30 % (70 g) optimální energetické hodnoty, u vyššího příjmu 35 % Příjem nasycených mastných kyselin (MK) by měl být nižší než 10 % (cca 20 g) a polyenových MK 7-10 % z celkového energetického příjmu. Poměr MK řady n-6 : n-3 max. 5 : 1. Příjem trans MK by měl být co nejnižší a neměl by překročit 1 % celkového energetického příjmu (2,5 g/den)

Výživová doporučení - pokračování Snížení příjmu cholesterolu na max. 300 mg/den (s optimem 100 mg/1000kcal) Snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů na max. 10 % celkové energetické dávky (cca 60 g/den pro lehce pracující dospělé), při zvýšení podílu polysacharidů Snížení spotřeby kuchyňské soli (NaCl) na 5-6 g/den a preference používání soli obohacené jodem. U starších lidí pod 5 g/den

Výživová doporučení - pokračování Zvýšení příjmu kyseliny askorbové (vitaminu C) na 100 mg denně Zvýšení příjmu vlákniny na 30 g za den Zvýšení příjmu dalších ochranných látek, jak minerálních, tak vitaminové povahy a dalších nutrientů, které by zajistily odpovídající antioxidační aktivitu a další ochranné procesy v organizmu (Zn, Se, Ca, J, karoteny, vitaminu E, ochranných látek obsažených v zelenině aj.)

Žádoucí opatření ve spotřebě potravin Snížení příjmu živočišných tuků a zvýšení podílu rostlinných olejů v celkové dávce tuku, z nich zejména oleje olivového a řepkového, pokud možno bez tepelné úpravy. Výrazné omezení příjmu potravin obsahujících kokosový a palmojádrový tuk a palmový olej

Žádoucí opatření ve spotřebě potravin - pokračování Zvýšení spotřeby zeleniny a ovoce včetně ořechů na 600 g za den, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2 : 1 Zvýšení spotřeby luštěnin Zvýšení spotřeby výrobků z celozrnných mouk Preferovat příjem potravin s nižším glykemickým indexem (méně než 70) tj. luštěniny, celozrnné výrobky, těstoviny, rýže natural

Žádoucí opatření ve spotřebě potravin - pokračování Výrazné zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků, zejména mořských na cca 400g/týden. Doporučuje se konzumace i tučných ryb Snížení spotřeby potravin živočišného původu s vysokým obsahem tuku Vynecháno doporučení ke snížení spotřeby vajec!!!

Žádoucí opatření ve spotřebě nápojů Zajištění správného pitného režimu, zejména u dětí a starých osob – denní příjem min. 1,5 - 2 l vhodných druhů nápojů (předpokládá se další příjem tekutin ve formě ovoce, zeleniny, polévek a dalších potravin), při zvýšené fyzické námaze a vyšší teplotě okolí přiměřeně více Vybírat přednostně nápoje neslazené cukrem, nejlépe s přirozenou ovocnou složkou

Žádoucí opatření ve spotřebě alkoholických nápojů Alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně, aby denní příjem alkoholu nepřekročil u mužů 20 g (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 60 ml lihoviny),u žen 10 g (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 30 ml lihoviny)

Doplnění pro starší věk Je nutné věnovat pozornost dostatečnému příjmu tekutin a méně energetické, ale nutričně kvalitní výživě Potřeba bílkovin je u starších lidí vyšší, doporučuje se však snižovat příjem tuků Mezi nedostatkové složky patří především Zn a Ca, z vitaminů vitamin D, vitamin C i některé z vitaminů skupiny B (zvláště kyselina listová, pyridoxin a vitamin B12). Z hlediska výživy se doporučuje dostatečně využívat přirozených zdrojů těchto složek výživy

Žádoucí opatření v kulinární technologii Zabránit ztrátám vitaminů a jiných ochranných látek Preferovat vaření a dušení před pečením, smažením a grilováním, zejména u potravin s vyšším podílem živočišných bílkovin Preferovat technologie s nižším podílem přidaného tuku a volit vhodný druh tuku Zajistit dostatečný podíl syrové stravy, zejména zeleniny a ovoce

Žádoucí opatření v kulinární technologii - pokračování Zvýšit spotřebu zeleninových salátů s přídavkem olivového nebo řepkového oleje Rozšířit sortiment pokrmů z tepelně upravené zeleniny a z luštěnin Doplňovat stravu vhodnými doplňky nebo obohacenými potravinami (např. používat sůl s jodem) při zjištění výrazného nedostatku některých nutričních faktorů

Žádoucí opatření ve složení potravin Snížit obsah trans- a nasycených mastných kyselin v jedlých tucích a zejména ve výrobcích. Výrazně omezit používání kokosového a palmojádrového tuku a palmového oleje Snížit obsah cukru v nápojích a některých potravinách např. v džemech, kompotech, některých druzích pečiva, cukrářských výrobcích a zmrzlině

Žádoucí opatření ve složení potravin - pokračování Rozšířit sortiment výrobků z obilovin s vyšším podílem složek celého zrna a nižším GI Udržet, eventuálně ještě rozšířit nabídku mléčných výrobků s nižším obsahem mléčného tuku, zejména kysaných mléčných výrobků Rozšířit nabídku zeleninových salátů, zejména čerstvých

Žádoucí opatření ve složení potravin - pokračování Rozšířit nabídku luštěnin, zejména připravených pro rychlou kulinární úpravu Rozšířit výběr potravin s nižším obsahem soli a používat sůl s jodem Rozšířit sortiment potravin se zvýšeným obsahem složek podporujících zdraví

Žádoucí opatření ve složení potravin - pokračování Zajistit odpovídající označování potravin, se všemi informacemi, které jsou rozhodující pro spotřebitele k usměrňování jeho výživy Dle možností omezovat používání látek přídatných (aditivních, označených kódem E), zejména konzervačních prostředků, synthetických barviv, fosfátů aj.)

Další doporučení Základním požadavkem je dosažení všech parametrů zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů Dodržovat správný stravovací režim: jíst pravidelně – tři hlavní denní jídla s max. energetickým obsahem pro snídani 20 %, oběd 35 % a večeři 25-30 % a dvě svačiny s 5 – 10 % Pauza mezi jednotlivými denními jídly by měla být cca 3 hodiny

Další doporučení - pokračování Při tvorbě jídelníčku je třeba věnovat pozornost výběru potravin a jejich úpravě Strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, pohlaví, fyzickému zatížení a zdravotnímu stavu Praha 6. dubna 2012

Stále platí obecné doporučení: PESTRÁ STRAVA ZÁKLAD ZDRAVÍ STŘÍDMĚ Z BOHA- TÉHO STOLU

PŘÍJEM ENERGIE -DOPORUČENÍ DĚTI - Příjem energie by měl být v souladu s potřebami dětského rostoucího a vyvíjejícího se organismu a v souladu s jeho pohybovým režimem tak, aby bylo dosaženo rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie pro udržení optimální tělesné hmotnosti dítěte v rozmezí mezi 10 - 90 percentilem referenčních hodnot BMI nebo poměru hmotnosti k výšce.

ENERGIE – DĚTI IUGR Wells JCK..Programming of body composition by early growth and nutrition Proc.Nutr.Soc. 2007,66,4232-4234 Menší hmotnostní přírůstky během intrauterinního období vývoje plodu a dále po porodu dítěte omezují kapacitu tuku prosté tkáně a omezují metabolickou kapacitu tolerance k příjmu energeticky bohaté stravy. Catch-up růstu a přírůstku hmotnosti převádí nesouměrně energii k rozvoji tukové tkáně, zvláště do abdominální oblasti, což zvyšuje metabolickou zátěž organismu. U dětí s nitroděložním růstovým opožděním by neměl být při zajištění jejich přiměřeného růstu a vývoje energetický příjem nadměrně navyšován, aby nedocházelo k rozvoji jejich pozdější obezity

SLEDOVÁNÍ TĚLESNÝCH PARAMETRŮ KOJENCŮ Podle současných studií se ukazuje, že v rámci prevence rozvoje obezity je nutné registrovat, že optimální postnatální růst nemusí vždy odpovídat referenčním standardům. Je vždy nutné zvážit prenatální vývoj plodu a výšku matky. Růst a vývoj dětí by měl pokračovat dále v navozeném trendu bez navyšování fortifikace výživou v rámci rychlé úpravy somatických parametrů k referenčním hodnotám.

PŘÍJEM TUKŮ -DOPORUČENÍ DĚTI Referenční hodnoty pro příjem živin – DACH Normativy pro příjem tuků z celkového energetického příjmu Děti 0-3 měsíce 45-50% Děti 4-11 měsíců 35-45% Děti 1-3 let 30-40% U dětí by se měl podíl tuku na celkovém energetickém příjmu postupně snižovat tak, aby v předškolním a školním věku tvořil 30 - 35% energetického příjmu a dále odpovídal doporučením dospělých

PŘÍJEM BÍLKOVIN - DĚTI Rolland-Cachera, MF., Deheeger,M., …: Influence of macronutrients on adiposity development: a follow up study of nutrition and growth from 10 months to 8 years of age. Int.J.Obes Relat Metab Disord., 1995, Aug, 19(8) 573-8 Studie u 112 francouzských dětí sledovaných od 10 měsíců věku do 8 let. Výsledek: BMI v osmi letech koreloval s energetickým příjmem ve dvou letech. Příjem bílkovin, vyjádřený v procentech celkového energetického příjmu koreloval s tvorbou tukové tkáně (BMI, kožní řasa) dětí dvou a osmi letých Závěr: Výsledky nasvědčují tomu, že vyšší přívod bílkoviny v časném věku zvyšuje riziko rozvoje obezity ve věku pozdějším R.2006 Donald studie (Gűnther,Al.- Německo) – vyšší příjem bílkovin u dětí (n =313) ve věku 12-24 měsíců navozoval u děvčat vyšší BMI PŘÍJEM BÍLKOVIN U ZDRAVÉHO KOJENCE ZBYTEČNĚ NENAVYŠUJEME

POTŘEBA ESENCIÁLNÍCH AMK (mg/kg/den) V DĚTSTVÍ A DOSPĚLOSTI Příklady KOJENEC 3 MĚS BATOLE 2 ROKY ŠKOLÁK 12 let DOSPĚLÝ 30 let LYSIN 161 73 45 14 THREONIN 87 37 35 7 CELKEM ES.AMK 742 374 280 95 DBÁME NA PŘÍJEM KVALITNÍCH ŽIVOČIŠNÝCH BÍLKOVIN, KTERÉ JSOU BOHATÝM ZDROJEM ESENCIÁLNÍCH AMK

PŘÍJEM SACHARIDŮ - DĚTI - U nekojených dětí má významnou roli příjem oligosacharidů s prebiotickým účinkem k podpoře rozvoje adekvátní střevní mikroflóry U dětí je nutné omezovat příjem potravin s vysokým obsahem sacharidů nebo tuků, ale jinak nízkou nutriční hodnotou

DALŠÍ SLOŽKY VÝŽIVY -DĚTI- V kojeneckém věku stravu zásadně nesolíme, v pozdějším dětském věku užíváme sůl úměrně potřebám dítěte Příjem vlákniny u dětí od druhého roku života 5 g + počet gramů odpovídajících věku (rokům) dítěte Dostatečné zajištění příjmu ochranných látek jak minerálních, tak vitaminové povahy a dalších přírodních nutrientů, které by zajistily odpovídající antioxidační aktivitu a další ochranné procesy v organizmu (zejména Zn, Se, Ca, J, karotenů, vitaminu E, ochranných látek obsažených v zelenině aj.).

ZÁKLADNÍ ATRIBUTY JÍDELNÍČKU DÍTĚTE K ZAJIŠTĚNÍ JEHO OPTIMÁLNÍHO RŮSTU, VÝVOJE A PREVENCE ROZVOJE CIVILIZAČNÍCH ONEMOCNĚNÍ (1) Jídelníček dítěte by měl respektovat postupný přechod výživy kojenců, batolat, dětí předškolního a školního věku až k výživě adolescentů a dospělých

ZÁKLADNÍ ATRIBUTY JÍDELNÍČKU - KOJENCI- Optimální výživou kojence je v prvních šesti měsících věku mateřské mléko, které v této době plně zajišťuje příjem všech živin potřebných pro růst a vývoj dítěte

ZÁKLADNÍ ATRIBUTY JÍDELNÍČKU - BATOLATA - Strava dítěte ve věku od 1 do 3 ukončených let by měla být podána v pěti porcích, měla by obsahovat alespoň 500 ml mléka nebo mléčných výrobků, 4-5 porcí zeleniny a ovoce, 3-4 porce chleba a obilovin, 2 porce masa. Maso by mělo být méně tučné. Do jídelníčku by přednostně mělo být zařazováno rybí (bez kostiček), drůbeží a králičí maso. Dítě by nemělo dostávat uzeniny. Je nutné šetřit pamlsky. Pokrmy pro děti nepřesolujeme. Vynecháme všechno ostré a pálivé koření (pepř, čili, kari, pálivá paprika). Pro vysoký obsah soli a glutamové kyseliny nejsou vhodné sójové a worchestrové omáčky, bujónové kostky, masoxy a další podobné přípravky

ZÁKLADNÍ ATRIBUTY JÍDELNÍČKU - PŘEDŠKOLNÍ DĚTI - strava dítěte v předškolním věku by měla obsahovat 3-4 porce mléka a mléčných výrobků, 4 porce zeleniny a ovoce Z toho alespoň dvě porce v syrové formě), 3-4 porce chleba či obilovin (do jídelníčku bychom měli postupně zařazovat tmavé celozrnné pečivo), 2 porce masa (používají se všechny druhy masa, s preferencí méně tučného). Do jídelníčku bychom měli zařazovat luštěniny. Obdobně jako v batolecím věku pokrmy nepřesolujeme, vynecháváme ostré a pálivé koření (vhodné je koření z bylinek). Nesmíme zapomínat na pitný režim dítěte

ZÁKLADNÍ ATRIBUTY JÍDELNÍČKU - DĚTI ŠKOLNÍHO VĚKU A ADOLESCENTI- Strava dětí ve školním a adolescenčním věku by měla i dále obsahovat v každé porci obiloviny – pečivo (s preferencí celozrnných výrobků) nebo rýži, těstovinu. Denně by měly děti tohoto věku dostávat ve 3-5 porcích zeleninu a ovoce. Dále by mělo mít dítě ve dvou až třech porcích mléko a mléčné výrobky, v 1-2 porcích maso (nezapomínat na ryby a drůbež), vejce nebo rostlinné produkty s obsahem kvalitní bílkoviny (sójové výrobky, luštěniny). Volné tuky a cukry by měly být konzumovány omezeně. Džusy a slazené nápoje by měly být ředěny vodou

DĚTI A ALTERNATIVNÍ VÝŽIVA Z alternativní výživy nelze u dětí doporučit veganství, makrobiotiku, frutariánství a další podobné směry. Vhodně vedená lakto-ovo-vegetariánská dieta omezuje možnosti výběru výživy dítěte, ale je pro zajištění jeho růstu a vývoje možná.

ZÁVĚR Pro zajištění zdravého vývoje dítěte je nejvhodnější dostatečně pestrá strava, ve výběru úměrná věku dítěte, jeho energetickým a nutričním potřebám