Přehled vyjmenovaných slov a slov s nimi příbuzných

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slova lišící se významem a psaním i, í/y, ý po L
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vyjmenovaná slova L. Vyjmenovaná slova L polykat, plynout, plýtvat, Nauč se zpaměti: slyšet, mlýn, blýskat se, polykat, plynout, plýtvat, vzlykat,
EUpenizeskolam.cz Název projektu: Moderní škola 2010
Přehled vyjmenovaných slov a slov s nimi příbuzných
STRAŠLIVÁ PÍSEŇ O NEOPATRNÉ MLYNÁŘCE- vyjmenovaná slova po L
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J02/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Nové modulové výukové a inovativní programy
Vyjmenovaná slova po L.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.14 Název pro školu:
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- B,L-opakování
Vyjmenovaná slova I. Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0101
ICT ČJ VS po L Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_07 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po L Anotace Prezentace.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TÉMA: VYJMENOVANÁ SLOVA PO L Vytvořila: Mgr
Číslo v digitálním archivu školy
VYJMENOVANÁ SLOVA PO L ROZLIŠUJEME
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_424_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
Český jazyk 3.ročník ZŠ Vyjmenovaná slova po „L“
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Mgr. Vladimíra Mikulášková
Mgr. Vladimíra Mikulášková
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Zaměření VM:3. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Vyjmenovaná slova autor VM:Monika Živnůstková období vytvoření VM:Září.
Vyjmenovaná slova po L - procvičování
Lyžař Libor– vyjmenovaná
VYJMENOVANÁ SLOVA. VYJMENOVANÁ SLOVA slyšet lysý mlýn lýtko blýskat se lýko polykat lyže plynout pelyněk plýtvat plyš vzlykat.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1. 4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Vyjmenovaná slova L Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Elektronická učebnice - I
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Český jazyk Ročník: 4.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Vyjmenovaná slova.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 3.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Miluše Vosáhlová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_17.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03 Autor: Mgr. Kateřina Sigmundová Vytvořeno: Anotace: Tento materiál slouží k výuce vyjmenovaných slov po L ve 3.
Autor: Mgr. Tereza Mačková ZŠ a MŠ Nedašov. Anotace Prezentace slouží jako motivace k úvodní hodině vyjmenovaných slov. Prezentace seznamuje žáky s pořadím.
V YJMENOVANÁ SLOVA PO L Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Zemanová. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n.M., Kollárova 1045 AUTOR: Iveta Salfická NÁZEV: VY_32_INOVACE_13/05_PŘÍBUZNÁ SLOVA PO L TEMA: Příbuzná slova po L ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06.
SLYŠET vnímat sluchem slyšitelný, slyšení, uslyšet, vyslyšet, slýchat, slýchávat MLÝN zařízení na rozemílání obilí - stolní hra mlýnek, mlynář, mlynářka,
Mlynář dal mlýn postavit, aby měl kde mouku mlít.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_184_ČJ3
Škola Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
Vyjmenovaná slova po L Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Vyjmenovaná slova po L - homonyma
Vyjmenovaná slova L Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_04
VY_32_INOVACE_Sib_I_04 Vyjmenovaná slova L
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Metodický list: Vyjmenovaná slova po „L“
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: 1. Jazyk a jazyková komunikace
Český jazyk – interaktivní procvičování vyjmenovaných slov po L
Vyjmenovaná slova po L Příbuzná slova
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Český jazyk 3 Vyjmenovaná slova po L.
Transkript prezentace:

Přehled vyjmenovaných slov a slov s nimi příbuzných Část druhá: „L“ Výukový program Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram. Dostupné z portálu www.1zsdobrisprojekt.cz financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

Informační zdroj Petra Jebavá, Jana Svobodová: BFLMPSVZ Vyjmenovaná slova Český dialog Praha Jiřina Polanská, Vyjmenovaná slova, Fortuna,1994,Praha

Vyjmenovaná slova (zastarale vyňatá slova nebo vybraná slova) je skupina českých slov domácího původu, v jejichž kořenech (a v kořenech jejich tvarů) a ve slovech, která jsou od nich odvozená nebo jsou s nimi příbuzná, se po obojetné souhlásce píše (tvrdé) y (ý). Obojetnými souhláskami jsou: B F L M P S V Z Na zapamatování obojetných souhlásek se užívá mnemotechnická pomůcka BeFeLeMe Pes Se VeZe. Slova cizího původu v seznamu vyjmenovaných slov nejsou, používá se v nich pravopis původního jazyka. V některých případech se rozdílným pravopisem rozlišuje význam slov, která jinak znějí stejně (homofona). K vyjmenovaným slovům se také tradičně přiřazují slova s předponami vy- a vý- a s příponou -yně (jako horákyně, podobně i např. kolegyně; některá vlastní jména jsou uvedena v seznamu).

Vyjmenovaná slova po L Jména a další slova POZOR!! slyšet, mlýn, blýskat se, polykat, plynout, plýtvat, vzlykat, lýko, lysý, lýtko, lyže, pelyněk, plyš Jména a další slova Volyně, slynout, plytký, vlys POZOR!! lýčený (lýkový, z lýka) x líčený (děj), nalíčený (obličej) vyplývat (z toho vyplývá, že..) x vyplivat (něco na zem) lyska (pták nebo lysina) x líska (lískový keř) slynout (být proslulý) x slinit (vypouštět sliny) vlys (ozdoba ve stavebnictví) x lis (stroj na lisování) blýská se (za bouře) x blízká (nedaleká) mlýn (budova, zařízení na mletí) x mlít (mele mouku)

Vyber správné slovo Lískové keře si oblíbily veverky. Lýskové

Vyber správné slovo lisy. Budovu zdobily nové vlysy.

Vyber správné slovo lýčil Jirka Pavlovi děj včerejšího filmu. líčil

Vyber správné slovo blýské vesnice. Jana je z blízké

Vyber správné slovo plytké talíře. Maminka nachystala plitké

Vyjmenovaná slova po L Jména a další slova POZOR!! slyšet, mlýn, blýskat se, polykat, plynout, plýtvat, vzlykat, lýko, lysý, lýtko, lyže, pelyněk, plyš Jména a další slova Volyně, slynout, plytký, vlys POZOR!! lýčený (lýkový, z lýka) x líčený (děj), nalíčený (obličej) vyplývat (z toho vyplývá, že..) x vyplivat (něco na zem) lyska (pták nebo lysina) x líska (lískový keř) slynout (být proslulý) x slinit (vypouštět sliny) vlys (ozdoba ve stavebnictví) x lis (stroj na lisování) blýská se (za bouře) x blízká (nedaleká) mlýn (budova, zařízení na mletí) x mlít (mele mouku) Návrat k testu

Slyšet slyšet slýchat, slýchávat, neslyšně, neslyšný, slyšitelný, neslýcháno, neslýchaný, nedoslýchat, nedoslýchavý, uslyšet, neslyšet, vyslyšet, vyslyšený, neslyšící

Vyber správné slovo neslyšící. Pavel byl neslišící.

Vyber správné slovo vyslišeli Rodiče mé přání. vyslyšeli

Vyber správné slovo nedoslíchavý. Náš děda je už dlouho nedoslýchavý.

Slyšet slyšet slýchat, slýchávat, neslyšně, neslyšný, slyšitelný, neslýcháno, neslýchaný, nedoslýchat, nedoslýchavý, uslyšet, neslyšet, vyslyšet, vyslyšený, neslyšící Návrat k testu

Mlýn mlýn mlynářka, mlýnský, mlýnice, mlýnek !! POZOR: mlíti

Vyber správné slovo Mlýnský kámen nikdo neuzvedne. Mlínský

Vyber správné slovo semlýt kávu? Můžeš semlít

Vyber správné slovo mlinářka. Moje teta byla mlynářka.

Vyber správné slovo mlínek Kávový byl rozbitý. mlýnek

Mlýn mlýn mlynář, mlynářka, mlýnský, mlýnice, mlýnek !! POZOR: mlíti Návrat k testu

Blýskat se blýskat se blýsknout se, zablýsknout se, blýskavý, blyštět se, zablyštět se, oblýskaný, nablýskaný, zablýskat, zablýsknout se, blýskavice

Vyber správné slovo blýskalo se. Večer hřmělo a blískalo se.

Vyber správné slovo blízko tábora. Už jsme blýzko

Vyber správné slovo nablískané auto. Z myčky vyjelo nablýskané

Vyber správné slovo blištivé věci. Straka krade samé blyštivé

Vyber správné slovo vědomostmi V matematice se Michal a Petr. blýskli

Blýskat se blýskat se blýsknout se, zablýsknout se, blýskavý, blyštět se,zablyštět se, oblýskaný, nablýskaný, zablýskat, zablýsknout se, blýskavice Návrat k testu

Polykat polykat polykání, spolykat, nepolykat, nespolykat

Vyber správné slovo spolikal Bratr hltavě večeři. spolykal

Vyber správné slovo polykat Při angíně jsem musel prášky. polikat

Polykat polykat polykání, spolykat, nepolykat, nespolykat Návrat k testu

Plynout plynout uplynout, uplynulý, plyn, plynný, plynový, plynojem, plynárna, plynoměr, plynovod, plynulý, plynně, rozplynout se, splynout, splývat, splývavý, vyplývat, oplývat, plynutí, splynutí

Vyber správné slovo plynojem. Za městem postavili nový plinojem.

Vyber správné slovo plinně Strýc mluví anglicky i německy. plynně

Vyber správné slovo rozplynula. Ranní mlha se brzy rozplinula.

Vyber správné slovo splývavé Nevěsta měla šaty. splívavé

Vyber správné slovo oplívá Luboš penězmi. oplývá

Vyber správné slovo uplynulém V týdnu bylo nádherně. uplinulém

Plynout plynout uplynout, uplynulý, plyn, plynný, plynový, plynojem, plynárna, plynoměr, plynovod, plynulý, plynně, rozplynout se, splynout, splývat, splývavý,, vyplývat, oplývat, plynutí, splynutí Návrat k testu

Plýtvat plýtvat plýtvání, neplýtvat

Vyber správné slovo. Plivání na soupeře se trestá. Plyvání

Vyber správné slovo. Neplítvej penězi za zbytečnosti.. Neplýtvej

Plýtvat plýtvat plýtvání, neplýtvat Návrat k testu

Vzlykat vzlykat vzlyk, vzlykot, vzlykání, rozvzlykat se, zavzlykat, zalykat se

Vyber správné slovo vzlykot Honzův bylo slyšet již z dálky. vzlikot

Vyber správné slovo slitoval. Chtěl, abych se slytoval.

Vyber správné slovo zalikali Všichni se smíchy. zalykali

Vzlykat vzlykat vzlyk, vzlykot, vzlykání, rozvzlykat se, zavzlykat, zalykat se Návrat k testu

Lýko lýko lýčí, lýčený, lýkový, lýkovec, lýkožrout

Vyber správné slovo lýčí Taška z je má oblíbená. líčí

Vyber správné slovo Na zahradě napadl některé stromy. líkožrout

Lýko lýko lýčí, lýčený, lýkový, lýkovec, lýkožrout Návrat k testu

Lysý lysý lysina, lysinka, lyska, Lyska, olysalý, Lysá, Lysolaje

Vyber správné slovo lysinu Pan Hanus se za nestyděl. lisinu

Vyber správné slovo lísal Pes se ke svému pánovi. lýsal

Vyber správné slovo Lisolajů. Přijela teta z Lysolajů.

Vyber správné slovo Lysé hoře jsme si dobře zalyžovali. Na Lisé

Lysý lysý lysina, lysinka, lyska, Lyska, olysalý, Lysá, Lysolaje Návrat k testu

Lýtko lýtko lýtkový

Vyber správné slovo lítkový sval. Natáhl jsem si  lýtkový

Vyber správné slovo líto, Je mi  že tě bolí nohy. lýto,

Lýtko lýtko lýtkový Návrat k testu

Lyže lyže lyžovat, lyžař, lyžařka, lyžařský, lyžování, zalyžovat si

Vyber správné slovo Ližařský výcvik byl prima. Lyžařský

Vyber správné slovo ližiny. K výbavě některých aut patří lyžiny.

Vyber správné slovo ližařka. Jana je výborná lyžařka.

Lyže lyže lyžovat, lyžař, lyžařka, lyžařský, lyžování, zalyžovat si Návrat k testu

Pelyněk pelyněk pelyňkový

Vyber správné slovo Pelyňkový čaj mi nechutná. Peliňkový

Pelyněk pelyněk pelyňkový Návrat k testu

Plyš plyš plyšový

Vyber správné slovo. plišovým medvídkem si už nehraji. S plyšovým

Plyš plyš plyšový Návrat k testu

Hurá…. Konec! Znovu od začátku ? Ano Ne