Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Advertisements

PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Dnes se vydáme se Všeználkem po stopách husitských válek.
OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
České země v pravěku Doba kamenná
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Pravěk - DOBA KAMENNÁ Michaela Vašíčková
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
VY_32_INOVACE_Dj.6.01-Pravěk-prezentace
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
PRAVĚK.
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
Všeználek představuje krále Karla IV.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Všeználek vypravuje o středověku.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
zpracovaný v rámci projektu
Doba kamenná určeno pro 4. ročník ZŠ
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Pravěk.
Identifikátor materiálu: EU
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Život člověka v době kamenné
o králi Přemyslu Otakaru II.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Nejstarší lidé dnešního typu
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Lovci mamutů.
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Č l o v ě k s o u č a s n é h o t y p u
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 1 Vlastivěda 4. ročník
Pravěk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VLASTIVĚDA Lidé a čas Život v pravěku
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
Pravěk 6.ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O nejstarších dějinách Čech
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
České země v době kamenné
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
Transkript prezentace:

Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku. VY_08_Vla4_36p Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku. ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

PRAVĚK Obdobím pravěku nazýváme období od vzniku člověka do doby vzniku prvních států. Z této doby se nedochovaly žádné písemné památky. Dovídáme se o něm z archeologických vykopávek. Období pravěku dělíme podle materiálu, ze kterého si člověk vyráběl zbraně: Doba kamenná (starší a mladší doba kamenná) Doba bronzová Doba železná

DOBA KAMENNÁ je nejstarším obdobím pravěku DOBA KAMENNÁ je nejstarším obdobím pravěku. Pravěcí lidé používali jako nástroj opracovaný kámen – pěstní klín. Obrázek 1: pěstní klín[1] Rozdělujeme ji na starší a mladší dobu kamennou. Rozdíl je ve způsobu obživy lidí.

Starší doba kamenná – doba lovců a sběračů Trvala asi 2 – 3 miliony let. Na našem území začali lidé dnešního typu žít asi před 40 000 lety. Živili se sběrem lesních plodů a lovem zvěře. Žili v jeskyních, později v chatrčích z větví, kostí a kůží. Žili v tlupách. Nástrojem k řezání a jako zbraň byl pěstní klín. Objevem této doby byl oheň, který je chránil před zimou, zvěří a sloužil k přípravě potravy. Jak vypadal život pravěkého člověka dokazují nálezy sošek. Nejznámější je Věstonická venuše.

Obrázek 2: pravěký lovec[2] Pravěcí lovci nejdříve lovili drobnou zvěř. Dorozumívali se posuňky. Později začala vznikat lidská řeč, protože člověk žil v tlupě a hledal lepší způsob dorozumívání.

Díky jednoduché řeči se tlupy mohly mezi sebou dorozumívat a pravěcí lidé začali lovit větší zvířata – dokonce obrovské mamuty. Obrázek 3: mamut[3]

ZAJÍMAVOST Obrázek 4: Věstonická venuše[4] Lovci mamutů žili i na našem území u obce Dolní Věstonice. Bylo zde nalezeno tábořiště lovců mamutů, ohniště, pozůstatky kostí mamutů, šperky a sošky. Nejznámější z nich je Věstonická venuše. Věstonická venuše

Mladší doba kamenná V průběhu tisíciletí se měnily přírodní podmínky (asi před 10 tisíci lety skončila doba ledová) a způsob života lidí. Začali kácet a vypalovat pralesy a získávali tak půdu k pěstování obilí. Hlavním zdrojem obživy se stalo zemědělství. Nástroje pro práci zhotovovali ze dřeva, z kamene nebo kostí. Zjistili, že volně žijící zvířata mohou držet doma pro mléko, vlnu a maso a tak se z nich stala domácí zvířata. Pravěcí lidé se naučili vyrábět z hlíny nádobí – hrnčířství jedno z nejstarších řemesel.

DOBA BRONZOVÁ DOBA ŽELEZNÁ Dlouhou dobu lidem trvalo, než se naučili zpracovávat kov. Podle první slitiny – bronzu se období nazývá doba bronzová. Pravěcí lidé z bronzu začali vyrábět zbraně, nástroje a šperky. DOBA ŽELEZNÁ Je období pravěku, kdy lidé začali vyrábět zbraně, nástroje a nářadí ze železa.

Bohové a jiné nadpřirozené bytosti Člověk si nedokázal vysvětlit, co se mnohdy kolem něho děje a vymyslel si bohy. Věřil, že jim pomohou ovlivnit úspěch v lovu nebo v boji, ochránit dobytek, nezničit úrodu. Lidé uctívali bohy vod, lesů, větrů, slunce. Přinášeli jim dary a oběti na posvátná místa. Zajímavost Eduard Štorch - Lovci mamutů příběhy z období pravěku

Co si máme zapamatovat? Období pravěku dělíme na dobu kamennou (mladší a starší), dobu bronzovou a železnou. Naše území jako první osídlily tlupy pravěkých lovců asi před 40 000 lety. Pravěký člověk žil v tlupách v jeskyních nebo chýších z kůže ulovených zvířat. Živil se sběrem lesních plodů a lovem divoké zvěře. Vyráběl nástroje z kamene a kostí. Objevem doby byl oheň. Asi před 10 000 – 5 000 lety se zde lidé trvale usídlili a začali se zabývat zemědělstvím (pole, zvířata). Začali zpracovávat kov (zbraně, nástroje a šperky) a hlínu (hrnčířství). Byli závislí na počasí, proto věřili v bohy (oběti).

Použité zdroje: [1] Biface Silex Venerque MHNT PRE .2009.0.194.1 Fond. In: DESCOUENS. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2012-01-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Biface_Silex_Venerque_MHNT_PRE_.2009.0.194.1_Fond.jpg [2] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, str. 3 [3]Lovci mamutu mammoth. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-01-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lovci_mamutu_mammoth.jpg [4]Vestonicka venuse edit. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-01-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse_edit.jpg HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1 STŘÍBRNÁ A KOLEKTIV, Iva. Vlastivěda 4: Hlavní události nejstarších českých dějin. třetí vydání. tiskárna Nový Malín: Nová škola s. r. o., 2011. ISBN 978-80-7289-299-0. Klipart Office. Com