Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: 14.1.2013 Ročník (obor): KČ 1. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast: Přílohy z mouky a krupice Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů příloh z mouky a krupice Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/2-20-10
Přílohy z mouky a krupice www. commons wikimedia.cz
Charakteristika Řadíme zde všechny přílohy, ve kterých mouka tvoří základní část z mouky vytváříme různé druhy těst, které můžeme dále doplňovat a tepelně zpracováváme vařením. www. commons wikimedia.cz
Druhy příloh připravovaných z mouky: Knedlíky: oblíbeným pokrmem v naší kuchyni jsou knedlíky správná příprava knedlíků závisí na kvalitě mouky (hrubá, polohrubá), dobrém vypracování, konzistenci těsta a správné vaření. Tepelná úprava:vařením ve vodě vařením v páře
Knedlíky kypřené droždím Technologický postup: Houskové knedlíky kynuté (1porce 160g) z vlažného mléka, části hrubé mouky a droždí připravíme kvásek, po nakynutí dáme do zbytku mouky, vejce, přidáme ostatní vlažné mléko, sůl vypracujeme těsto, před koncem dáme nakrájené housky a domícháme, necháme vykynout, vážíme a tvarujeme bochánky o hmotnosti 600-650g poté vyválíme knedlíky a necháme vykynout asi ¼ hod., po vykynutí vaříme osolené vodě 20min po 10min otáčíme, po vytažení propícháme aby mohla uniknou pára a knedlíky se nesrazily namastíme olejem Můžeme vařit v páře( konvektomat – 27 min).
Knedlíky Knedlíky kypřícím práškem Karlovarské knedlíky( šišky vařené v utěrce) Vídeňské( kulaté o Ø6-7cm vaříme 10-15min.), hrníčkové Špekové knedlíky www. commons wikimedia.cz
Charakteristika Noky: tento druh přílohy u nás zdomácněl až koncem minulého století. V současné době si různé druhy noků jako přílohu k hlavním pokrmům oblíbily i národy střední Evropy. www. commons wikimedia.cz www. commons wikimedia.cz
Máslové noky Technologický postup: mléko zavaříme se solí a máslem, přidáme prosátou hrubou mouku. Mícháme na prudkém ohni tak dlouho, až se těsto přestane lepit na vařečku a stěny nádoby, vypracujeme odpalované těsto, necháme vychladnout, přidáme muškátový květ, vejce, důkladně promícháme a dochutíme polévkovou lžící namočenou ve vodě tvarujeme noky a vaříme v osolené vodě. Vaříme asi 4-5min.
Technologické postupy Krupicové noky: stejný postup jako máslové, pouze místo hrubé mouky používáme krupici. Halušky: mouka hrubá, kypřící prášek, vejce, voda, mléko a sůl, vše vypracujeme a přes děrované síto protlačujeme do vařící osolené vody uvařené vyjmeme, propláchneme studenou vodou a promastíme. www. commons wikimedia.cz www. commons wikimedia.cz
Použité zdroje www. commons wikimedia.cz Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032-302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80-7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7