Plumlovský zámek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 OBCE a MĚSTA  SPONZOŘI  VEŘEJNÉ SBÍRKY  AKCE JEDNOTY  NADAČNÍ FONDY  DOTACE EU  ČESKÁ OBEC SOKOLSKÁ.
Advertisements

JAK NA DOTACE NA VYSOČINĚ? RVVZ Vysočina 23. –
Sportovní centrum pro mládež v areálu ZŠ Vrchlického a Sokolovská Námět projektu IPRM : - Atraktivní a kvalitní život v Liberci - Rozvoj infrastruktury.
REVITALIZACE PRAŽSKÉ TRŽNICE
Přehled pořádaných akcí, které můžete sponzorovat :
Zájezd do Paříže.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Schůze společenství vlastníků Bochovská
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Stavební úpravy fary a vytvoření otevřeného depozita starých liturgických předmětů Pavel Lazárek – administrátor farnosti Olešnice na Moravě.
… správný cíl vaší cesty!
Kostelec nad Černými lesy
KONCEPCE ŠKOLSTVÍ ÚJEZD NAD LESY MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY V Újezdě nad Lesy.
Hřbitovy- naše kamenná historie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Expozice muzea v památkově chráněném objektu čp. 1.
Konice je výchozí bod pro Vaše kroky v našem regionu.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Zámek Sychrov Klára Panušková.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Hluboká panoramaticky
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Komunitní centrum Římskokatolické farnosti Olešnice
Jednota byla založena roku 1920 vlastní budovu získala až přestavbou stodoly získané při parcelaci panského dvora Dol v 60. letech proběhla velká rekonstrukce.
Nejlákavější kulturní památka
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.66 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Věrnostní program 2011 Národní památkový ústav a Plzeňský Prazdroj
Prezentace turistické oblasti
Víceúčelové kulturní centrum Jan Kučera Odbor strategického rozvoje 4. června 2008.
Cestujeme po jižních Čechách
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Brno.
Zámek Lukavec … … a jeho využití
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Dovolte nám představit..
Studentský projekt Gymnázium Roudnice nad Labem Nenechme to spadnout…
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Umístění Věznice Nové Sedlo V současné době realizuje Vězeňská služba ČR ve Věznici Nové Sedlo projekt, který je financován z EHP a Norských fondů 2009.
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
Prezentace Mikroregionu Plumlovsko 14.pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje Plumlov
statutární náměstkyně hejtmana
Hřbitovy- naše kamenná historie
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Zručský park.
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Královské město Rakovník
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Klášter Zlatá Koruna- MICE, balíčky Školní výlety, svatby a další
Transkript prezentace:

Plumlovský zámek

Průčelí zámku   Zámek Plumlov je jedním z nejzajímavějších turistických magnetů v regionu. Je výjimečný pro své romantické umístění v krajině a pro svou reprezentativní okázalost.

Zámek a hrad Vedle zámku na skále stával do r.1801 Plumlovský hrad,který byl vichřicí poškozen, následně stržen a rozebrán .

Plumlovský hrad Vznik hradu Plumlov sahá do r.1273. Byl založen Přemyslem Otakarem II. Hrad byl pak v držení rodů z Kravař, z Pernštejna , z Kunštátu z Lichtenštejna a byl i nějaký čas v držení krále Jana Lucemburského .

Maria Manrique de Lara Plumlovský hrad si oblíbila a pobývala v něm Maria Manrique de Lara se svou dcerkou - pozdější významnou ženou své doby Polyxenou z Pernštejna .

Polyxena z Pernštejna

Pražské Jezulátko Maria Manrique de Lara měla pravděpodobně s sebou na Plumlově i svůj svatební dar, voskovou soškou malého Krista - dnes známou jako Pražské Jezulátko.

Zámek Plumlov byl postaven do dnešní podoby mezi léty 1680 až 1690 podle projektu Karla Eusebia z Lichtenštejna. Z původně projektované čtyřkřídlé dispozice bylo, ne zcela, dohotoveno stavitelem Janem Adamem z Lichtenštejna jen jedno a to jižní křídlo zámku. V této podobě vnímáme zámek do dnes. Rod Lichtenštejnů byl poslední šlechtický majitel a zámek měl v držení do roku 1931, kdy byl zámek v rámci pozemkové reformy zestátněn.

Zámek pak byl spravován pozemkovým fondem, Vojenskými lesy Plumlov, Národním památkovým ústavem až konečně v r. 1994 je předán do majetku města Plumlova. Občané a zastupitelé města Plumlova si své památky náležitě cení a dle toho přistupují k řešení problémů s rekonstrukcí zámku . Společně s Krajským úřadem Olomouckého kraje hledají nutné investice na údržbu a opravy.

Investice a opravy Vysokého zámku Od r. 1996 bylo do oprav Vysokého zámku vloženo téměř 25 milionů korun, z toho 15mil. v dotacích a zbytek z investic města. Kromě udržovacích prací byla opravena střecha, omítky, štuky, schodiště, podlahy atd.

Investice a opravy Nízkého Do oprav Nízkého zámku pak bylo investováno od r.1999 celkem 15 153 000Kč z toho 8 mil. na dotacích a přes 7 mil.byl podíl města. Většina těchto dotací šla do oprav střech zámku.

Pokladna – informační středisko Na vybavení Informačního střediska v pokladně zámku se kromě Olomouckého kraje finančně podílel i mikroregion Plumlovsko.

Současné opravy V současnosti probíhá další etapa oprav střech nízkého zámku, budování WC pro veřejnost a pokračují práce na opravách místností druhého nízkého patra, tedy čtvrtého podlaží.

V posledních měsících se snažíme o dovybavení opravených prostor zámku historickým nábytkem a předměty dokreslující život v minulosti, zápůjčkami z různých institucí i zápůjčkami a dary soukromých osob.

Je také snaha o návrat Krajinského muzea, které v prostorách zámku sídlilo a bylo v 70. Letech 20 stol. zrušeno.

Všechny opravy i tyto instalace jsou konzultovány s odborníky v oboru památkové péče. Klubové zařízení – příspěvková organizace má zámek ve své správě a snaží se všemi způsoby, aby zámek žil bohatým kulturním životem, nejen pro přijíždějící návštěvníky, ale také jako kulturní zázemí pro potřeby občanů města Plumlova.

Využití městem Město prostory zámku využívá k pořádání svateb, koncertů, školních akcí a výstav.

Akce na zámku Správa zámku zde pořádá historické akce, koncerty či divadelní představení. Mezi nejoblíbenější patří noční divadelní prohlídky, letní koncerty na nádvoří a historické akce se šermíři.Prostor také dostávají na nádvoří zámku další organizátoři kulturních akcí včetně mikroregionu Plumlovsko.

Občerstvení Pro pohodlí návštěvníků slouží v areálu zámku informační centrum s prodejem suvenýrů, kamenný šenk, kavárna a prodejna vín.

Závěr Zámecké akce a prohlídky jsou hojně navštěvované a v regionu oblíbené. Je to také jedna z cest, jak návštěvníkovi představit zámek jako celek, a je snaha, aby byl zámek v budoucnu brán třeba jako jedno z významných kulturních center kraje.

Autor : Pavel Zástěra, kastelán zámku Plumlov, 2012