Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Navštivte hlavní město České republiky
Advertisements

JAN HUS.
Památky Unesco Česká republika.
Zámek Hluboká Obr.1.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Historické památky města MIKULOV
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
KAREL IV. ( ).
1 Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života – kraj Vysočina Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Jakub Košař, 5.B.  - byl založen v první třetině 14. století pány z Lipé a později ho získal markrabě Jan Jindřich  - měl chránit důležitou obchodní.
Kostelec nad Černými lesy
Cestujeme po České republice
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Vznik měst a jejich význam
Virtuální prohlídka hradu Švihov
PRAHA - hlavní město České republiky.
Kníže Metternich Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže Metternich-Winneburg-Ochsenhausen, vévoda z Portelly.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
MUZEUM A KNIHAŘSKÁ DÍLNA JENDY RAJMANA ROŽĎALOVICE ROŽĎALOVICE – MALÁ OBEC NA POMEZÍ STŘEDNÍCH A VÝCHODNÍCH ČECH DVOUVĚŽOVÝ KOSTEL ZÁMEK.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Hrady a zámky.
Gotická architektura v Čechách
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Investice do rozvoje vzdělávání Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
Praha Andy Poláková.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
ANALYTICKÁ GEOMETRIE VZÁJEMNÁ POLOHA KUŽELOSEČKY A PŘÍMKY Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
rozsáhlé území v Čechách i na Moravě
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Rožmitál pod Třemšínem OSOBNOSTI
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.

TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Igor Dostal
VELKÁ MORAVA.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Druh učebního materiálu
ZA PRAMENEM RADBUZY Pramen Radbuzy Bělá nad Radbuzou Poběžovický zámek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
Česká republika – České Budějovice
Život karla IV..
Tato prezentace byla vytvořena
Jazyk a řeč – sociální informovanost
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Románská architektura v Čechách
Literární Praha - Muzeum Franze Kafky
TECHNIKA KRAUL – základní a kotoulová obrátka Lekce č. 9
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka

Bazilika Minor svaté Zdislavy Barokní chrám svaté Zdislavy,povýšený v roce 1996 na baziliku minor se nachází na náměstí míru, prakticky v centru města. Pod kostelem jsou tři podlaží katakomb, sahající až 39 m pod úroveň kostela.

Historie Kostel byl založen ve 13 století. Spolu s dominikánským klášterem. V té době měl gotickou podobu, ale o jeho vzhledu nejsou prakticky žádné znalosti

Zdislavin rodinný život Zdislava žila na Hradě Lemberku v severních Čechách jako hradní paní a světice. Plnila všechny svoje společenské povinnosti svého stavu a pečlivě se starala o svou rodinu. Měla 4 děti

Zdislavina studánka Pod zámkem Lemberk, u zeleně značené turistické cesty, se nachází pramen vody, která je údajně léčivá. Pramen byl pojmenován po nejznámější obyvatelce hradu Lembreku Zdislavě.

Rod Havla a Zdislavy z Lemberka Lemberk byl založen asi ve 40. letech 13. století jako pomezní hrad, střežící významnou obchodní stezku z čech do Žitavy. Jeho zakladatelem byl Havel z rodu Markvarticů, který patřil k předním osobnostem na královském dvoře.

Smrt svaté paní Paní Zdislava se nedožila vysokého věku. Byla chatrného zdraví a vyčerpala se životními povinnostmi. A tak po krásném rodinném životě se svým manželem a dětmi, po životě plném dobrých skutků zemřela na hradě Lemberk roku 1252 ve stáří asi 27 až 30 let.