Kteří pacienti mají prospěch z umělé výživy?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
Konference se zaměřením
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Laboratorní kontrola antikoagulační léčby
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Nádorová onemocnění jícnu,žaludku a tenkého střeva, NETs
TUKY (LIPIDY).
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Plíce po 20 letech kouření
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
Zásady výživy sportovce
Nádory jícnu Esophageální karcinom: Adenokarcinom (oblast distálního jícnu) Spinoceluární karcinom (oblast horních 2/3 jícnu) Pohlaví: výskyt 7x více.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Nádory v oblasti dutiny ústní
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
Houba Lion's Mane.
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
HOBITI.
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Poruchy výživy starších nemocných
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
Výživa novorozence a kojence
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Pozdní diagnóza Crohnovy nemoci
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Nutriční podpora nemocných, psychologická podpora nemocných
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
PESTROST STRAVY.
Výživa v chirurgii.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Výživa nemocných v paliativní péči
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Kteří pacienti mají prospěch z umělé výživy? Milana Šachlová Masarykův onkologický ústav v Brně

Paliativní péče je celková péče o nemocné, jejichž nemoc nereaguje na kurativní léčbu. Cílem je dosažení co nejlepší kvality života nemocných a jejich rodin. (WHO) je poskytována alespoň 75% pacientů s malignímu chorobami.

Předpoklad úspěchu nutriční podpory eliminace bolesti zácpy nevolnosti eliminace stresujících příznaků, duševních útrap

Rozvaha nutriční intervence Je převaha katabolických vlivů nad anabolickými? Jaký je váhový trend, jak je adaptován na stav výživy? Jaké jsou somatické a funkční známky podvýživy? Jaké jsou laboratorní hodnoty? Je přítomen nádor dutiny ústní, krku, jícnu, žaludku nebo slinivky?

Rozvaha-pokračování Dostane pacient nutričně rizikovou léčbu? Jak ovlivní nutriční intervence prognózu nemocného? Zlepší se tolerance, hojení ran? Stanovení reálného cíle Jaká bude bezpečná a postačující dávka živin? Jakou formu nutriční podpory zvolit? Jak budeme sledovat efekt léčby?

Provedení kvalitní anamnézy a fyzikálního vyšetření je nejpřínosnější metodou k hodnocení stavu výživy Baker: NEMJ,1982

Kdy zahájit nutriční podporu? U nemocných s rozvinutou nádorovou kachexií je nutriční podpora neúčinná je nutné soustředění pozornosti na časnou fázi vývoje malnutrice potenciální možnost protinádorové léčby- největší přínos nutriční podpory

„Nutričně rizikové nádory“ Snížená možnost příjmu potravy-nádory hlavy a krku, jícnu nádory podjaterní krajiny a plic agresivní onkologická léčba pokročilé s obstrukcí GIT

Sipping S vlákninou- 1,5kcal/ml, 2,0 kcal/ml, bez vlákniny- 1,5kcal/ml, 1 kcal/ml, bez tuku, nižší B, vyšší G -1,5kcal/ml zvýš.B 1,25 kcal/ml diabetické 1 kcal/ml, 0,9 kcal/ml různé příchutě

Nazogastrická sonda Výhoda tenké, polyuretanové snadné zavádění nízká cena i několik týdnů Nevýhoda Narušení komfortu aspirace plicní komplikace

Gastrostomie zavedení setu pro výživu přímo do žaludku přes břišní stěnu gastroskopem- PEG metodou pull, PEG/J radiologicky - RAG- metodou push ultrasonograficky USAG- metodou push laparoskopicky- metodou push-LAG direktní perkutánní gastrostomie DPG- push

Indikace PEG Stavy, kdy enterální výživa je indikována ( nebo předpokládáme) dobu delší než 6 týdnů ( 20dní) individuálně-při operaci a RT hlava/krk- i na kratší dobu, u neklidných pac., výhoda při domácí enterální výživě...

Absolutní kontraindikace PEG Nepřítomnost diafanoskopie difuzní peritonitida karcinomatóza peritonea ascites těžké porucha koagulace karcinom žaludku

Relativní kontraindikace PEG Stavy po operacích v horní polovině břicha stavy po op.žaludku velká hiátová hernie žaludeční vřed dle lokalizace hepatomegalie, portál. hypertenze, varixy ž. obezita, těžká malnutrice peritoneální dialýza

Parenterální výživu užijeme jen tehdy, je-li enterální výživa kontraindikovaná. „If the gut works, use it!“

Operace a výživa Těžká malnutrice- benefit z předoperační přípravy 7-10 dní ( 33 random.studií-2500 pacientů), pokračovat 5 dní po operaci alternativa- sondová výživa- krytí energie a bílkovin časná poop. EV s imunomodulační výživou zlepšuje hojení (Farreras 2005)

Chemoterapie a výživa PV při CHT nesnižuje komplikace neprodlužuje přežívání není lepší odpověď na protinádorovou léčbu není menší toxicita Zvážit u těžce malnutrických pacientů a neschopné příjmu stravy

Radioterapie a výživa Vhodné nutriční konzilium riziko zkrácení RT a oslabení efektu včasná nutriční intervence snižuje nežádoucí účinky CHT/RT u pac. s dg ca jícnu (Odelli 12/2005)

ambulantní pacient (1.8.06) lékař s licencí ! úplná EV (300 Kč/den)- sonda nebo gastro/jejunostomie sipping- méně než 150cm tenkého stř. doplňková(60 Kč/den)-sy krátkého střeva- resekce více než 100cm tenkého střeva stav po resekci tenkého a současně i tlustého střeva těžké postižení-sek. malabsorpce

Péče o pacienty Konzultace hospitalizovaných i amb. pac. zajištění nemocného při propuštění edukace nemocného a rodiny agentury domácí péče- 3 hod. denně!, PL

Kolik to stojí? mixovaná strava (blenderized diet): kuchyňská strava do 80,-Kč/d polymerní (vysokomolekulární):do žaludku do 200 Kč/den oligomerní ( nízkomolekulární): do střeva do 700 Kč/den orgánově specifická (specializovaná): plíce, ledviny, játra, střevo, tuky, imunitní systém, diabetes, ..… 600-1500 Kč/den ( TPN: 1200-3000 Kč/den ) další výdaje - různé pro PN a EN: sonda / katetr, set, desinfekce, převazy, sterilisace, pumpa, stojan; hospitalisace; laboratoř; léčba komplikací

Indikace nutriční terapie Přítomnost podvýživy Nemožný per os příjem víc než 7 dní Nedostatečný per os příjem ( 60% energetické potřeby déle než 10 dní) doporučení ESPEN 22

Nutriční podpora u pokročilého nádorového onemocnění Za účelem minimalizace hmotnostního úbytku Pacient není ve fázi umírání (předpokládaná doba přežití 2-3 měsíce ) …Je velmi obtížné odhadnout délku přežívání . KI nad 40? pacient souhlasí 23

Nutriční podpora při CHT Pokles KO, poškození sliznic, teploty, infekce, krvácení, soor, mukozitida měkká strava- kašovitá, tekutá sipping- slámkou sušené mléko, Protifar oplachovat sliznice

Leukopenie Osobní hygiena, záruční lhůta potravin, nepoškozené obaly, čerstvé potraviny, zabalené potraviny v malém množství bez živých bakt.- jogurty, kvašené zelí, plísňové sýry zelenina- umýt a loupat nevhodné ořechy, sušené plody, majonézy, sekaná, koření, marinované ryby

Výživa při bolesti v ústech Ano koktejly, zmrzlina, tvaroh, míchaná vejce, bramborová kaše těstoviny, puding, pyré, masové nákypy Ne citrusové ovoce, syrová zelena, kořeněná jídla, velmi sladká jídla, krekery, suchá strava, chipsy

Nauzea a zvracení Jíst pomalu, malé dávky, tuhá jídla, v polosedě, nejíst v přetopené místnosti, odpočívat, volný oděv nápoje s ledem nebo s citronem, pít až za půl hod. po jídle, cucat ledové kostky sušenka na lůžku, vyvarovat se tučných jídel,

Ztráta chuti k jídlu Jíst pomalu, nespěchat, častěji, i v noci, po ruce oblíbené jídlo, pestrá strava, vyvětraná místnost bez pachů jíme “očima“, nejprve tuhá jídla jiné zdroje bílkovin pivo, procházka farmakol.podpora

Složení výživy 25-35 kcal/kg obvyklé tělesné hmotnosti ( tj hmotnosti před počátkem hubnutí) bílkovin 1,2- 1,5 (1,8) g/kg cukr 2-4g/kg/den tuk 1,5g/kg/den, Méně je často více! Refeeding sy

Kalorická potřeba Muž do 60 let…30kcal/kg/24hod muž nad 60 let..25 -“- žena do 60 let….25 kcal/kg/24hod žena nad 60 let…20 -“-

Muž, 40 let, po op. měkkého p a čelisti , RT, zhubnul ze 110 na 62kg/5m, potrava vytéká z úst, zatéká do průdušek kašovitá strava a sipping 250ml (Nutridrink) sonda NG- 2000ml /den PEG- 2000ml/ den (optimální intervence)

Muž,75 let, recidiva tu jícnu, zúžený průsvit, CHT a RT a op Muž,75 let, recidiva tu jícnu, zúžený průsvit, CHT a RT a op. není indikovaná, Tekutá strava- smetana, bujon parenterální výživa resp. hydratace PEG

Žena, 74 let, prso, MTS skeletu, 3kg/3m, 57kg/164cm, příjem 50% porce, anorexie NJ sonda, 1000 kcal + p.o. strava, Megace 12ml výž.dieta, 6-7 p., sipping 500, Prednison 10mg výž. dieta s bílk. přídavky, sipping 250ml, Megace 12ml

Žena, 36let, ovarium, MTS jater, ileostomie, 40kg/3m, dehydratace, metabol.alk, Intenzivní metabol.péče, PV + EV, PV doma sympt. Th, bezezbytková d, hydratace, hospic dieta, sipping, domů

Etické a právní aspekty nutriční podpora je léčebná intervence poskytovatel musí být kvalifikován pacient má právo přijmout ale i odmítnout nutriční podporu zvážit přínos a rizika před zahájením odpovědnost za neposkytnutí nebo odejmutí nutriční podpory

Ideální scénář etického dilematu Pacient již dlouho předtím oznámil, co si přeje byl při jasném vědomí, schopen se rozhodovat rodina byla funkční, byla shoda mezi členy neexistoval konflikt hodnot

Katastrofický scénář Nejsou známa pacientova přání týkající se konce života pacient je v komatu, není schopen rozhodovat napětí mezi rodinnými příslušníky zdravotníci a rodina špatně komunikuje boj o moc, přetahování se o zdravotníky neexistují zásady a postupy, o které by se mohli zdravotníci opřít

Závěry 1 Výživa je zbytečná a zatěžující pro pacienta v terminálním stavu, při současném selhávání více životních funkcí Je zatěžující v případech, kdy nemůže přispět ke zvládnutí dominujícího a život ohrožujícího stavu. Pokud přispěje k delšímu přežití s dobrou kvalitou života, je indikována.

Závěry 2 S ukončením nutrice nejčastěji koreluje i rozhodnutí o DNR. Pacient by měl být informován, pokud mu zpráva nezpůsobí trauma. Rozhodnutí je na lékaři, nejvhodněji po poradě s rodinou. Odnětí výživy nesmí vyvolat distres- dyskomfort, pocit hladu a žízně.

Závěry 3 PEG, port katetr- využití v domácí péči. Specifický typ asistované sebevraždy odmítnutím stravy v zahraničí narůstá, snažme se mu předejít. Dokumentace nutrice musí mít náležité údaje při realizaci, omezení i ukončení. Ekonomické aspekty nejsou prioritní, ale musí být zdůvodněny.