Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
B.Procházka Poděbrady 16. –
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
CHEMIE KOLEM NÁS!.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Změny v potravinách.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Potravinářská chemie.
Potravinářství.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Aditivní látky v potravinách
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Znečištění půdy a potravin
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Cizorodé látky v potravinách
Potraviny pro zvláštní výživu
Chemie v potravinářství
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Potravinářské zbožíznalství
Sůl moc nebo málo ?.
Škrob a výrobky ze škrobu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola Městec Králové
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava? doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.

3-dílný nezávislý dokument natočený BBC ...“tak trochu jsme byli sami překvapeni, že místo zdrcující kritiky se zamýšlený dokument stal spíše ódou na „Éčka“, většina je pro nás v podstatě dobrá“

Hoax, xenofobie, rozmach internetu http://www.hoax.cz/hoax/ecka---prisady-do-potravin/ www.emulgatory.cz: „Látka se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy“ konspirační teorie táhnou ale prospěšné jako tlak na spotřebitele „E“ jako „Evropa“ Systém používaný v EU a ve Švýcarsku Systém vznikl v roce 1962 pro barviva, nutnost regulací, postupně rozšiřován v 70. letech

Odborníci – zájem o kvalitu potravin přídatné látky nahrazují kvalitu tradiční výroby Spotřebitel - obavy o zdraví Převažující obavy spotřebitelů - situace v USA. Int. J. consumer studies (2001). 25:43=52. 50 % konzumentů v USA vidí v potravinách vážné ohrožení jejich zdraví a mění kvůli tomu své chování „BIO“ trh – 48% zastoupení trhu v USA

„BIO“ – úspěšný tržní sektor, v EU 3 % trhu, 0,5 bilionu CZK, hlavní trhy Německo, Francie, doteď růst, dnes zpomalování „bez éček“ – nadstavba „bez antibiotik“, „bez hormonů“ ...? strach z neznámého vymezení se vůči společnosti, sounáležitost se skupinou

Trh „bez éček“ a posedlost spotřebitelů

látky, které se používají z různých důvodů při výrobě potravin – například pro konzervaci, obarvení, slazení atd. Přídatná látka je: látka, která není obvykle určena ke spotřebě jakožto potravina a ani není obvykle používána jako charakteristická složka potraviny, ať má či nemá výživovou hodnotu, a jejíž záměrné přidání do potraviny z technologického důvodu při výrobě, zpracování, přípravě, úpravě, balení, dopravě nebo skladování má nebo pravděpodobně bude mít za následek, že se tato látka nebo její vedlejší produkty stanou přímo či nepřímo složkou této potraviny “ . NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1333/2008

Barviva – dodávají potravině barvu nebo barvu obnovují. Konzervanty – prodlužují trvanlivost potravin tím, že je chrání před mikroorganismy. Antioxidanty – prodlužují trvanlivost potravin tím, že je chrání proti oxidaci (tj. proti žluknutí tuků a barevným změnám). Látky zlepšující mouku – přidávají se do mouky nebo těsta pro zlepšení jejich pekařské jakosti.

E-kódy pro jednotlivé látky Druh/použití Specifikace E100–E199 barviva E200–E299 konzervanty Zabraňují růstu mikroorganismů, dusitany, siřičitany E300–E399 antioxidanty a regulátory kyselosti chrání potraviny před oxidací – často vitaminy E400–E499 zahušťovadla, stabilizátory, emulgátory Škroby, gumy, želatiny, látky umožňující mísení tuku s vodou E500–E599 regulátory kyselosti, protispékavé látky jíly, křemičitany – proti vlhnutí sypkých prášků E600–E699 látky zvýrazňující chuť a vůni kyselina glutamová a její soli E700–E799 antibiotika E900–E999 leštící látky vosky – polevy, bombóny E1000–E1599 ostatní

Jsou bezpečné? Bezpečnost posouzena vědeckým výborem pro potraviny (SCF) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) Na seznamu EU jsou pouze přídatné látky, jejichž navrhované použití bylo považováno za bezpečné. Nová revize bezpečnosti, hotovo v roce 2020 Probíhající revize barviv vedla k doporučení snížit přijatelný denní příjemi (ADI) u 3 z nich E 104 chinolinové žluti E 110 žluti SY E 124 Ponceau 4R

V minulosti případy uvedení a následně zákazů (případ USA - FDA) Methyleugenol Amaranth Cyklamát BHA

Barviva, u nichž EFSA navrhla snížení limitů E 104 chinolinová žluť sladké limonády, dortové zdobení E 110 žluť SY dortové zdobení, multivitaminy, limonády, pudink, vaječný likér, treska ala losos E 124 ponceau 4R dorty, pudinky, zdobení, jahodový kompot

Podmínky pro jejich povolení na základě dostupných vědeckých důkazů nepředstavuje použití při navrhované míře žádné zdravotní riziko pro spotřebitele, existuje odůvodněná technologická potřeba, které nelze dosáhnout jinými prostředky její použití neuvádí spotřebitele v omyl a musí mít pro něj přínos: zachování výživové jakosti dodání potřebných složek pro skupiny spotřebitelů se zvláštními výživovými požadavky zlepšení schopnosti potraviny zachovat jakost, stabilitu nebo chuť (ale nesmí uvádět v omyl) pomoc při výrobě, zpracování, přípravě, úpravě, balení, dopravě nebo skladování potravin, včetně potravinářských přídatných látek, potravinářských enzymů a potravinářských aromat, za předpokladu, že potravinářská přídatná látka není použita ke skrytí následků použití vadných surovin nebo nehygienických postupů.

Nezpracované potraviny Vysoce zpracované potraviny Čím více potravina zpracována, tím více přídatných látek (a zároveň soli – návyk na cukr, sůl => vysoký tlak) Nezpracované potraviny Mléko, čerstvé maso, ovoce a zelenina, voda jen několik málo Vysoce zpracované potraviny Cukrovinky, snacky, ochucené nápoje, moučníky, polotovary mnoho

Co ukazují studie? Studie zkoumající, zda respondenti trpí nesnášenlivostí na některá éčka ze skupin barviv, antioxidantů nebo konzervantů: Nesnášenlivost (obvykle atopický ekzém) uvádí kolem 7,4 % populace. Ale klinické studie uvádí skutečnou míru 0,01 až 0,2 %.3, 4 Je zřejmé, že velkou roli ve strachu z tzv. éček hraje iracionalita. 3. Young E. Prevalence of intolerance to food additives. Environmental Toxicology and Pharmacology 1997; 4: 111-114. 4. Worm M. Q&A: Food additive intolerance. BMC medicine 2011; 9: 115.

Turner PJ & Kemp AS. Intolerance to food additives - Does it exist Turner PJ & Kemp AS. Intolerance to food additives - Does it exist? Journal of Paediatrics and Child Health 2012; 48: E10-E14. Případ tartrazin Zkoumán pro podezření z projevů přecitlivělosti - kopřivku, ekzémy, astma. Nepodařilo se prokázat, studie ale ukazují, že pokud se citliví jedinci vyhýbají rizikovám potravinám, nemá to vliv.1 Některé studie potvrzjují možný velmi mírný vliv na hyperaktivitu u dětí – týká se dětí s již diagnotikovanou hyperaktivitou, nikoliv její vznik u dětí normálních

Případ glutamát - MSG

Děkuji za pozornost