BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požáry v uzavřených prostorech a taktika hašení
Advertisements

... základní informace úvodní snímek E.z. BOL / H / 008
Interiérové krby s biolihovým palivem
ATMOSFÉRA.
Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
Dynamika požáru mjr. Ing. Pavel Bér vedoucí pracoviště IZS a služeb
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Tepelná výměna prouděním
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 8 Autor: Lenka Poláková
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
ZÁKLADY CHEMIE v požární ochraně
Vzduch a hoření Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Teorie hašení – Hasební látky
Redoxní děje = oxidačně redukční
Faktory ovlivňující průběh chem. reakce
Bezpečnost chemických výrob N111001
Označování chemických látek
Nebezpečné vlastnosti látek
Výbuch, detonace, deflagrace
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Podstata hoření Zahřejeme-li úhel -> rozžhavení pevné látky -> stykem se vzduchem shoří PLAMEN= OHEŇ= lidmi řízené hoření, ohraničené určitým prostorem.
Vlastnosti plynů.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
Zemětřesení a vulkanismus
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Tepelné motory.
Složky krajiny a životní prostředí
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
VIII. Chemické reakce : KINETIKA
Atmosféra.
Mimořádné události Živelní pohromy
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Hydrosféra Vodní obal země.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Leden  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
PROJEKT:. Nové kompetence lektorů dalšího vzdělávání
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
změny veličin v průběhu požáru ovlivnění průběhu požáru flashover
Tepelná výměna prouděním
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
MODUL: 08 - Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Důlní požáry a chemismus výbušniny
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Parametry požáru II. část
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Transkript prezentace:

BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER Martin Adamec e.z. BOL/H/003

v místnosti, že není možné další plamenné hoření. e.z. BOL/H/003 BACKDRAFT explozivní hoření Po fází volného rozvoje požáru může dojít k takovému poklesu koncentrace kyslíku v místnosti, že není možné další plamenné hoření. koncentrace hořlavých plynů je nad HORNÍ MEZÍ VÝBUŠNOSTI hořící místnost je zcela zaplněna hustým kouřem 2

koncentrace hořlavých plynů je pod e.z. BOL/H/003 BACKDRAFT explozivní hoření Vnikne-li do místnosti čerstvý vzduch s normální koncentrací kyslíku, dochází k naředění směsi horkých plynů pod horní mezí výbušnosti. koncentrace hořlavých plynů je pod HORNÍ MEZÍ VÝBUŠNOSTI 3

Po naředění hořlavých plynů a par dochází k jejích výbuchu. e.z. BOL/H/003 BACKDRAFT explozivní hoření Po naředění hořlavých plynů a par dochází k jejích výbuchu. BACKDRAFT 4

vzplanutí v celé místnosti e.z. BOL/H/003 FLASHOVER vzplanutí v celé místnosti Po vzniku požáru v místnosti dochází k jeho volnému rozvoji, protože je k dispozici stále dostatečné množství vzdušného kyslíku. Následkem toho vznikají vysoké plameny, které jsou příčinou změny laminárního proudění zplodin hoření v turbulentní. Vlivem toho dochází k: celkovému zahřívání hořlavých materiálů v místnosti, intenzivnějšímu vývinu hořlavých par, stlačování studeného vzduchu do nižších úrovní. 5

vzplanutí v celé místnosti e.z. BOL/H/003 FLASHOVER vzplanutí v celé místnosti = náhlé vzplanutí všech hořlavých materiálů v celém prostoru hořící místnosti. Příčina: současné zahřátí všech hořlavých hmot v místnosti zplodinami hoření. Nebezpečí: neplatí zde zásada, že při zemi je menší teplo  hasič se může během zlomku vteřiny ocitnout v moři plamenů. Prevence před flashoverem: dostatečné chlazení hořící místnosti a všech předmětů v ní roztříštěným vodním proudem, neustálé směrování proudu hasiva od stropu na hořící předměty a zpět. 6

ROLLOVER žihavé plameny e.z. BOL/H/003 ROLLOVER žihavé plameny Rollover (někdy také flameover) vzniká tehdy, shromáždí-li se větší množství hořlavých plynů v počáteční fázi požáru u stropu hořící místnosti. Tyto velmi zahřáté plyny jsou vytlačovány zplodinami hoření z hořící místnosti do okolí, kde se mísí se vzdušným kyslíkem. Jestliže koncentrace hořlavých plynů dosáhne mezí hořlavosti, dojde k jejich vznícení a rychlému rozšíření požáru. Nebezpečí: Plameny se šíří velkou rychlostí v úrovni stropu na velké vzdálenosti do té doby, dokud nevyhoří všechny vzniklé hořlavé plyny. 7

hasiči by se měli pohybovat při zemi a s nejvyšší opatrností, e.z. BOL/H/003 ROLLOVER žihavé plameny Taktika hašení: hasiči by se měli pohybovat při zemi a s nejvyšší opatrností, hasební práce se musí soustředit na uhašení ohniska, protože rollover vzniká pouze při intenzivním vývinu hořlavých plynů a par. 8

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE www.hasiči.bolatice.cz Tato prezentace byla připravena za účelem odborné přípravy členů jednotky SDH Bolatice.