DUSIČNANY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halogenidy.
Kyseliny a zásady.
15. skupina.
SOLI RZ
UHLIČITANY.
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
DUSIČNANY, SÍRANY, FOSFOREČNANY
Mineralogický systém Dusičnany
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Dusík, N.
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Dusík a fosfor.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Dusík Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
HALOGENIDY.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Hydroxidy.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Manganistan draselný Aneta Jíchová sexta. Manganistan draselný hypermangan sloučenina manganu s černo-šedými krystalky dobrá rozpustnost ve vodě za vzniku.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Síra.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Dusík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Stříbro (Ag).
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Zásady.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
SLOUČENINY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
1 Dusičnany.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Mineralogický systém V. Uhličitany a dusičnany
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Mineralogický systém Dusičnany
Transkript prezentace:

DUSIČNANY

Dusičnan sodný Použití: Dusičnan sodný NaNO3 se v přírodě vyskytuje v podobě nerostu známého pod označením chilský ledek. Od začátku 18. století slouží jako jediné přírodní dusíkaté hnojivo (dnes z více než 90 % nahrazen syntetickým ledkem a dalšími dusíkatými hnojivy). Dusičnan sodný se pod označením E 251 hojně užívá také v potravinářství jako konzervační přísada u masných výrobků. Zajímavost: Chilský ledek se zapsal do historie lodní dopravy. Původně byl v lodních dokladech uváděn pod všeobecným názvem „hnojivo“, ale několik katastrof parníků, které ho převážely, vedly k tomu, že byl přesunut do kolonky „vysoce nebezpečný náklad“, neboť se ukázalo, že hořící chilský ledek hašený směsí horké vody a páry má tendenci explodovat. Došlo dokonce k případům, že explodující parník zničil celé přístavní město a potopil několik okolo kotvících lodí.

Dusičnan draselný Dusičnan draselný KNO3, je někdy označován jako sanytr. Používá se se jako dusíkaté hnojivo, stejně jako další dusičnany. Vzhledem k jeho povaze silného oxidačního činidla, je součástí mnoha pyrotechnických výrobků, jako je např. střelný prach, nebo dýmovnice.

Dusičnan stříbrný lapis infernalis, bezbarvá krystalická látka, rozpustná ve vodě. Nejznámější sloučenina stříbra. Pokud je dusičnanem stříbrným AgNO3 zasaženo oblečení či kůže, vznikají špatně odstranitelné skvrny. Používá se při výrobě fotografických filmů. Slouží také jako výchozí sloučenina pro přípravu některých třaskavin. Dusičnan stříbrný lze použít jak zdroj stříbrných iontů při přípravě roztoků k pokovování. V lékařství bývá používán jako prostředek k chemickému vypalování bradavic, (jiný způsob – pomocí kapalného dusíku), nebo k zastavování krvácení.