VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Advertisements

Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU CHOCEŇ
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Střední škola obchodu a služeb Jihlava
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.02 SOU Obořiště
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Úvodní stránka.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
NABÍDKA UČEBNÍCH OBORŮ PRODAVAČSKÉ PRÁCE PODLAHÁŘSKÉ PRÁCE.
Masná 18, Praha 1 Prezentace oboru Provoz a ekonomika dopravy zaměření Silniční doprava z pohledu studentů.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
v 1. ročníku Praktické školy jednoleté
Moje budoucnost.
Odborné studium s širokým uplatněním v účetnictví, správě podnikových financí i ve vlastní podnikatelské činnosti.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Rozvoj a zkvalitňování odborného vzdělávání na středních školách a vyšších odborných školách Moravskoslezského kraje s důrazem na odbornou praxi Tento.
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA ŠKOLE. ANO, NE?
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Hotelnictví a gastronomie zblízka (vzdělávací program se stážemi) Zpracovala: Tvrdoňová Anna Datum: 2013.
Rekvalifikační kurz ČLEN PRVNÍ POMOCI.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Na cestě k úplným kvalifikacím 29. – Lednice Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106 RNDr. Jana Marková.
SOŠ a SOU Kladno nám. Edvarda Beneše Kladno Telefon: 312 278 041
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna 495 Číslo a název operačního programu:
Opravář zemědělských strojů
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
Programátor CNC strojů
Bc. Daniel Vančura Francie.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola Praha 1, Alšovo nábřeží 6 tel.:
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
Škola jako partner firmy
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
PHmax ve středním vzdělávání
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB, STRAKONICE, ZVOLENSKÁ 934.
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
SOŠ a SOU Blansko škola moderních technologií
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hotelnictví M/01 HOTELNICTVÍ.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB, STRAKONICE, ZVOLENSKÁ 934

Název ŠVP: 65-51-H/01 kuchař LLLll Základní údaje: Délka přípravy: 3 roky Učební obor je určen pro: hochy a dívky s ukončenou povinnou školní docházkou Způsob ukončení přípravy: závěrečná zkouška (výuční list) Poskytované vzdělání: střední vzdělání s výučním listem Přijímací zkoušky: ne Zdravotní způsobilost žáka ke studiu zvoleného oboru posoudí příslušný lékař dle nařízení vlády č. 224/2007

Žáci jsou připravováni: Uplatnění absolventa   Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru i je připraven na soukromé podnikání v pohostinství. Absolvent připravovaný na základě tohoto ŠVP bude znát technologii přípravy pokrmů a nápojů, způsoby správného skladování, posoudí jejich jakost a technologickou využitelnost. Pracuje jako samostatný kuchař od přijetí surovin do skladu, jejich technologickou úpravu až po expedici hotového výrobku. Bude znát techniku obsluhy, sestavovat nabídkové listy služeb a výrobků a realizovat jejich odbyt, provádět vyúčtování. Dále bude připraven zajišťovat provoz výrobních a odbytových středisek, využívat technologická zařízení, organizovat potřebné činnosti při přípravě, průběhu a ukončení gastronomické akce, vést příslušnou dokumentaci provozovny. Ve styku s hostem bude připraven jednat profesionálně a komunikovat v cizím jazyku. Žáci jsou připravováni:   Uplatňovat požadavky na hygienu v gastronomii, na trendy ve výživě s využitím poznatků o potravinách a nápojích, tzn. aby absolventi: měli přehled o výživě, znali zásady racionální výživy, druhy diet a alternativní způsoby stravování; znali způsoby skladování potravin a nápojů; sestavovali menu, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel, pravidel racionální výživy a dalších hledisek. b) Ovládat technologii přípravy pokrmů, tzn. aby absolventi: ovládali způsob přípravy běžných pokrmů české kuchyně i zahraničních kuchyní, technologické postupy přípravy, kontrolovali kvalitu, správně uchovávali pokrmy, esteticky dohotovovali a expedovali výrobky; c) Ovládat techniku odbytu, tzn. aby absolventi: volili vhodné formy obsluhy podle prostředí a charakteru společenské příležitosti, používali vhodný inventář; společensky vystupovali a profesionálně jednali ve styku s hosty, pracovními partnery a spolupracovníky; d) Vykonávat obchodně – provozní aktivity, tzn. aby absolventi: připravili podklad pro nákup surovin, potravin a dalšího materiálu, kalkulovali cenu výrobků a služeb; sestavovali nabídkové listy výrobků a služeb;

Vyučované předměty Kuchař Předměty všeobecné Předměty odborné Český jazyk Informační a komunikační technologie Cizí jazyk Ekonomika a finance Konverzace v cizím jazyce Technologie Občanská nauka Potraviny a výživa Základy přírodních věd Stolničení Matematika Komunikace a společenská výchova Literární a estetická výchova Odborný výcvik Tělesná výchova  

1. ročník v prvním ročníku vykonávají všichni žáci praktické vyučování pod vedením učitelů OV ve školní teplé a studené kuchyni; žáci jsou proškoleni o bezpečnosti práce a požární ochraně; žáci se seznamují s jednotlivými úseky a přípravnami školní kuchyně; žáci jsou seznámeni s inventářem, technickým zařízením a dalším vybavením teplé a studené kuchyně; žáci si postupně osvojují základní techniky kuchařských dovedností; žáci získávají znalosti o jednotlivých surovinách, určených pro přípravu jednotlivých pokrmů teplé a studené kuchyně; žáci si osvojují základy technologie a přípravy teplých pokrmů; žáci jsou rozděleni do skupin tak, aby v průběhu školního roku získali základní poznatky o teplé i studené kuchyni; pracují na směnný provoz a pod vedením UOV připravují obědy a večeře pro zákazníky; několikrát do roka žáci připravují tematicky zaměřené školní výstavy, kde prezentují svoje dovednosti;

Některé výrobky

2. ročník ve druhém ročníku vykonávají někteří žáci praktické vyučování na pracovištích pod vedením učitelů OV; vybraní žáci jsou na základě svých vzdělávacích výsledků z prvního ročníku umístěni na jednotlivé provozovny s kterými má škola uzavřené smlouvy. /Snahou je přihlédnout k místu jejich trvalého bydliště; žáci jsou pod dohledem učitelů odborného výcviku a jednotlivých instruktorů vedeni k samostatné tvůrčí činnosti při přípravě teplých a studených pokrmů tradiční české kuchyně; několikrát do roka žáci připravují tematicky zaměřené školní výstavy, kde prezentují svoje dovednosti; žáci připravují a zajišťují odbyt teplých a studených moučníků; žáci ovládají výdej a expedici jednotlivých druhů pokrmů; žáci jsou během školního roku několikrát přezkušováni vedoucí učitelkou OV pod jejímž vedení žáci připravují teplé pokrmy včetně polévky;

Výrobky

3. ročník ve třetím ročníku vykonávají žáci praktické vyučování na provozovnách, kde jsou pod dohledem jednotlivých instruktorů; žáci připravují pokrmy české teplé a studené kuchyně; žáci připravují jednotlivé druhy minutkových pokrmů a pokrmů zahraniční kuchyně; žáci se podílí na přípravě jednotlivých druhů slavnostních hostin a rautů, které jsou zajišťovány pro širokou klientelu ve městě Strakonice i jeho okolí; žáci se podílí se na výdeji a expedici pokrmů; žáci jsou během školního roku několikrát přezkušováni vedoucí učitelkou OV pod jejímž vedení žáci připravují teplé pokrmy včetně polévky; velký důraz je kladen na pečlivou přípravu žáků k závěrečným zkouškám;

JEDNOTNÉ ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH ZKOUŠEK Závěrečné zkoušky JEDNOTNÉ ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH ZKOUŠEK Reforma závěrečných zkoušek má podobně jako u maturit zvýšit jejich úroveň, prestiž a vzájemnou srovnatelnost. Nová závěrečná zkouška je založená na tom, že školy vyučující stejný obor provádějí závěrečné zkoušky podle jednotného zadání. Významným rysem nové závěrečné zkoušky je širší spolupráce škol s odborníky z praxe. Odborníci z praxe se účastní realizace závěrečné zkoušky na školách jako členové zkušební komise.

Možnosti dalšího studia Absolvent učebního oboru může pokračovat přímo na naší škole v nástavbovém studiu 64-41-L/51 Podnikání, které je zaměřeno na přípravu pro podnikatelskou činnost, vedení živnosti a je zakončeno maturitní zkouškou. Toto studium je denní (trvá 2 roky) nebo večerní (trvá 3 roky).