Olomouc, únor 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Advertisements

Základy práce s klávesnicí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
X EXEL.
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Digitální učební materiál
Informační a komunikační technologie
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Klávesnice pc Mgr. Jan Fojtík Hardware F_21.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Zpracování a využití informací
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
Word Textový editor.
Základy ovládání operačního systému III
Word – Zásady psaní textu
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
MICROSOFT WORD 1. část Informatika – 6. ročník
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
Textový procesor (MS Word)
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
KláVESNICE Informatika 5. třída.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Snímek 1 Word2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft Office Word část.
Textový editor MICROSOFT WORD.
Editace textu O. Kánský Editace textu Psaní textu – vložení posloupnosti znaků Znaky –Tisknutelné znaky písmena, číslice, interpunkční znaménka,
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_32_INOVACE_TE_1 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
19 Word - úvod VY_32_INOVACE_19 autor:Mgr. Tomáš Polák identifikace:C třída:6. předmět:Inf anotace:Úvodní hodina kapitoly Word, žáci se seznámí se.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Práce s textem - odstavce Co se všechno naučíme??? Jak správně pracovat.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
WORDPAD Textový dokument.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Vypracoval-Matěj Šmíd
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
FORMÁTOVÁNÍ DOKUMENTU
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Olomouc, únor 2012

Práce s programem Microsoft Word

1. ZÁKLADNÍ INFORMACE

Důležité klávesy a jejich funkce: Enter - při psaní textu přechod na začátek nového odstavce, vstup Esc - přerušení právě probíhající akce Tab - tabulátor posune pozici kurzoru doprava na nejbližší tabulátorovou značku Shift - psaní velkých písmen CapsLock - psaní pouze velkých písmen Delete - mazání znaků vlevo před kurzorem Backspace - mazání znaků vpravo za kurzorem Insert - nastaví přepis znaků

Důležité klávesy a jejich funkce: Home - kurzor se přesune na začátek řádku End - kurzor se přesune na konec řádku Mezerník - psaní mezer Ctrl+C - vybraný text zkopíruje do schránky Ctrl+V - vloží text ze schránky do dokumentu Pravý Alt +V - kombinace kláves pro zápis zavináče @

2. Formátování písma Formátem písma se rozumí jeho velikost, řez (zda je tučné, podtržené, psané kurzívou), případně speciální vzhled písma. Pro základní formátování písma použijte tlačítka v panelu formát: velikost písma tučné písmo kurzíva podtržené písmo název písma

Název (typ) písma Po kliknutí na šipku se rozevře seznam písma

Velikost písma Po kliknutí na šipku velikost písma zvolíme požadovanou velikost

Řez písma

Barva písma

Práce s textem Píšeme první text

Jak text upravujeme

Jak označíme text do bloku: označení : slova = dvojí klepnutí myší na slovo celého odstavce = trojité poklepání myší na odstavec celého řádku = jedním klepnutím myší před řádkem libovolně dlouhého textu = tažení myší od počátku textu až na konec celého textu = přesunout kurzor do libovolného místa textu a použít klávesy Ctrl+A

Úkol: otevřete program Microsoft Word opište text z prezentace upravte text, tak jako v prezentaci soubor uložte na síťový disk „T“, do své třídy, do složky první úprava textu, pod svým příjmením

A teď sami: napiš 5 vět o naší škole, font Arial, velikost písma 12 dokumentu dej nadpis „Co si myslím o naší škole“ nadpis bude kurzívou, font Calibri, velikost písma 16 každá věta bude jedním odstavcem první věta bude zelená ve druhé větě bude první slovo červené poslední slovo bude podtržené soubor ulož na síťový disk „T“, do své třídy, do složky můj text, pod svým příjmením

Práce s pracovním listem Otevři soubor „1.prac.list – co se k sobě hodí“ Cesta: K/informatika/Word_DSP/ 1.prac.list – co se k sobě hodí Vypracovaný dokument ulož mezi své dokumenty pod stejným názvem Vypracovaný dokument ulož pod svým příjmením do složky: T/6A/ 1.prac.list – co se k sobě hodí (použij nástroj ULOŽIT JAKO)

Práce s pracovním listem Otevři soubor „2.prac.list – oprav chybu“ Cesta: K/informatika/Word_DSP/ 2.prac.list – oprav chybu Vypracovaný dokument ulož mezi své dokumenty pod stejným názvem Vypracovaný dokument ulož pod svým příjmením do složky: T/6A/ 2.prac.list – oprav chybu (použij nástroj ULOŽIT JAKO)

Práce s pracovním listem Otevři soubor „3.prac.list – doplň co chybí“ Cesta: K/informatika/Word_DSP/ 3.prac.list – doplň co chybí Vypracovaný dokument ulož mezi své dokumenty pod stejným názvem Vypracovaný dokument ulož pod svým příjmením do složky: T/6A/ 3.prac.list – doplň co chybí (použij nástroj ULOŽIT JAKO)

3. Práce s odstavcem Co to je odstavec a jak je vytváříme Odstavec je část dokumentu, který je ukončen znakem konce odstavce (¶), který do textu vložíte stisknutím klávesy Enter. Poté se odstavec ukončí a kurzor se přesune na začátek nového řádku. Znak konce odstavce je netisknutelný znak. Znamená to tedy, že nebude vytisknut, ale můžeme ho v textu vidět. To uděláte tak, že si zobrazíte všechny netisknutelné znaky tlačítkem ¶.

Formátování odstavce U odstavce můžete měnit jeho: zarovnání (nalevo, napravo, ...), řádkování, odsazení, mezery před či za odstavcem. V případě změny formátu odstavce se toto projeví v celém odstavci, tedy na všech řádcích, které odstavec tvoří.

Zarovnání odstavce

Řádkování odstavce

Odsazení odstavce Každý odstavec je zarovnán vlevo

Mezery odstavce Okno odstavec můžeme otevřít zde Mezera před tímto odstavcem je 6 bodů a za tímto odstavcem 0 bodů.

Práce s pracovním listem Otevři soubor „4.prac.list – práce s odstavci“ Cesta: K/informatika/Word_DSP/ 4.prac.list – práce s odstavci Vypracovaný dokument ulož mezi své dokumenty pod stejným názvem Vypracovaný dokument ulož pod svým příjmením do složky: T/6A/ 4.prac.list – práce s odstavci (použij nástroj ULOŽIT JAKO)