Hasič III. Stupně 2007 Ing. Milan TLAMKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program pro rychlé hlášení poruch strojů a zařízení
Advertisements

Odbornost Hasič III.stupně Ing. Milan TLAMKA
Základní pohybový systém
Benešovská hasičská liga s Ferdinandem Bukovany SDH: Bukovany Zpracováno: SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BUKOVANY STRANA 1/26.
Odjezd z místa zásahu, uvedení jednotky do akceschopnosti po příjezdu z místa zásahu Ing. Milan Tlamka 2007.
Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik
FÁZE OBLOUKU.
PLNĚNÍ VRTULNÍKŮ HASEBNÍ LÁTKOU
Odbornost HASIČ I. – III. stupně
Výroba CAS 20/4800/400-S2R Tatra 815 Terrno 4x4.2 pro JSDHO Přeštice
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Běh na 60 m s překážkami - přebor jednotlivců
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Mezinárodní soutěž mládeže CTIF je určena pro nejméně devítičlenné kolektivy mladých hasičů. Družstva mohou být složena z dětí obou pohlaví ve věku 12.
DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU DZP
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
ODBORNÁ PŘÍPRAVA ČLENŮ JSDHO
Taktické cvičení Hospoda pod Borovicí, Svatý Jiří konané dne
STROJNÍK základy Jakub Vaculík.
GRAFOMOTORIKA.
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
Organizační členění ÚO
cisternových automobilových stříkaček
Inerciální měřící systémy
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Štafeta požárních dvojic
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Požární technika Daniel Krutílek.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Požární útok.
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Technické prostředky Jakub Vaculík.
Popis uzdečky, sedla, nauzdění, sedlání
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ JSDH
SDH MILOVICE.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Technické prostředky v požární ochraně
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Technické prostředky v požární ochraně Tlakové požární hadice.
Technické prostředky v požární ochraně Nářadí na požární sport.
Odborná příprava JSDHO Z měny v roce 2014 mjr. Ing. Jan Kolář HZS Plzeňského kraje, ÚO Plzeň, únor 2014.
Technické prostředky v požární ochraně Pěnotvorné příslušenství.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
I. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
TV 63 Výstup na žebřík a vytvoření prvního proudu Útok s automobilovou vysokozdvižnou plošinou Zpracoval: nprap. Ing. Marek Klívar Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_05.
Pro 2. st. ZŠ, SŠ Jitka Králíková. Sem-tam – 3 min  Přemístění z jedné strany tělocvičny na druhou s různými obměnami: ◦ Skoky po 2 nohách, po 1 noze.
Technické prostředky v požární ochraně
Závodní chůze: práce paží 1
Značka:. Fiat Ducato Rok výroby: Motor: JTD / 88 kW
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky Jakub Vaculík.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Vývoj motýla Vnímání.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

Hasič III. Stupně 2007 Ing. Milan TLAMKA Technický výcvik Hasič III. Stupně 2007 Ing. Milan TLAMKA

Základní bojové rozvinutí… Družstvo 5+1 (č.1 + č.2 + č.2 + č.3 + č.4 + S + VD) Družstvo 3+1 – družstvo o zmenšeném počtu (č.1 +č.2 + S + VD) VD – velitel družstva S – strojník č.1 – č.5 - hasiči

Obecné zásady při provádění bojových rozvinutí JPO provádějí při požárním útoku nebo obraně bojová rozvinutí Každé číslo se vybaví podle svého zařazení v družstvu. Po ukončení zásahu – každý vrátí do automobilu všechny technické prostředky, které z něj vzal, svine a rozpojí vše, co rozvinul a spojil. Strojník po skončení zásahu družstva zkontroluje úplnost a uložení všech věcných prostředků v automobilu a nahlásí VD připravenost k odjezdu.

Obecné zásady při provádění bojových rozvinutí Radiostanice členům družstva rozdělí VD. Doporučuje se, aby radiostanici měl VD, strojník, obsluha rozdělovače a obsluhy proudů. Radiové spojení a pořadí pro hlášení určuje VD při určování čísel. Samostatný průzkum družstva na místě zásahu provádí VD a zpravidla číslo 1, popř. i číslo 2. Spojení s VD na průzkumu udržuje zpravidla strojník. Podél hadice nebo hadicového vedení se chodí vlevo. Hadice je vždy po pravé ruce ve směru chůze. Hasiči při tvoření přívodního, dopravního nebo útočného vedení pracují ve dvojicích. Hadice B spojují zpravidla dva hasiči. Hadice C jeden hasič pomocí klíče na spojky.

Obecné zásady při provádění bojových rozvinutí Útok do poschodí - hadicové vedení se klade podél stěn (zásahové nebo evakuační cesty zůstávají volné). Zajištění hadicového vedení vazákem provádějí sudá čísla. Manipulační oblouky na hadicovém vedení v útočném postavení proudů vytvářejí sudá čísla. Hadice počítáme od stroje: první, druhá, x-tá… Od rozdělovače je počítáme stejně: první, druhá, x-tá hadice. Hadice, které nejsou spojeny v hadicové vedení, slouží k výměně poškozených hadic nebo k případnému prodloužení hadicového vedení.

Obecné zásady při provádění bojových rozvinutí Obsluhou rozdělovače je zpravidla číslo 3 nebo sudá čísla útočných proudů. V případě útočného proudu B je obsluhou rozdělovače číslo 4. VD může podle situace a potřeby provádět rozhodnutí provedení jiných činností pro jednotlivé hasiče v závislosti na podmínkách pro vedení zásahu, která nejsou uvedena …improvizace dle pokynů situace na místě

Přenášení technických prostředků Proudnici vezme hasič levou rukou a vsune ji za opasek hubicí dolů. Proudnici, kterou nelze zasunout za opasek, nese hasič pod levou paží nebo v levé ruce. Pěnotvornou proudnici na těžkou pěnu nese hasič pod levou paží nebo v levé ruce výtokovým hrdlem dozadu. Pěnotvornou proudnici na střední pěnu nese hasič v levé ruce. Hadice nese hasič v obou rukách, půlspojkami dozadu. Pokud nese jen jednu hadici,nese ji v pravé ruce nebo ji může nést pod paží. Pod paží může nést i třetí hadici. Rozdělovač nese hasič v levé ruce výtokovými hrdly dopředu. Vazák nosí hasič v kapse nebo zavěšený na opasku.

Přenášení technických prostředků Klíč na spojky nosí hasič v kapse nebo zasunutý za opaskem. Hydrantový nástavec nese hasič na pravém rameni, přičemž prsty pravé ruky přidržuje těsnění ve vtokovém hrdle. Klíč k podzemnímu hydrantu nese hasič v levé ruce s držadlem ve svislé poloze vpředu. Klíč k nadzemnímu hydrantu nosí hasič za opaskem nebo v levé ruce. Přiměšovač nese hasič pod paží, šipkou dozadu.

Metodika výcviku Při výcviku musí VD dbát nejprve na správnost provedení cviku a především nato, aby si hasič osvojil základní návyky. Teprve poté se VD zaměří na rychlost provedení. VD nejprve úkon nebo cvik popíše, názorně předvede a nechá několikrát cvik opakovat. Při opravování chyb se VD hasičů pokud možno nedotýká a neunavuje je častým opakováním stejného pohybu. Vyžaduje ale, aby hasič vložil do pohybu sílu i obratnost a skloubil souhrn pohybů a hmatů.

Děkuji za pozornost …