Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_09 Tematická oblast: PŘEVODOVKY Téma: Synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmětu SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací
Tento druh synchronizační spojky nedovolí zařazení rychlostního stupně dříve, dokud nebude ukončeno vyrovnávání otáček (synchronizace) mezi synchronizační spojkou a ozubeným kolem. 1 – přesuvná objímka 2 – jádro synchronizační spojky 3 – clonící kroužek 4 – třecí kužel na ozubeném kole

4 Synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací
Celkové uspořádání: 1 – hnací kolo stálého záběru 2 – unášecí ozubení 3 – třecí kužel 4 – hnané kolo 3. rychlostního stupně 5 – clonící třecí kroužek 6 – zkosené výstupky clonícího kroužku 7 – jádro synchronizační spojky 8 – pojistný kroužek 9 – přesuvná objímky 10 – řadící vidlička 11 – kulička kuličkové západky d – vybrání v – zkosená hrana vybrání v objímce

5 Synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací
Princip činnosti je stejný jako u spojky s nezajištěnou synchronizací, ale navíc je opatřena clonícím třecím kroužkem 5, který zabraňuje zasunutí přesuvné objímky 9 do unášecího ozubení 2 ještě před tím, než se jejich otáčky vyrovnají. Clonící kroužek 5 obsahuje: nalisovaný třecí bronzový kroužek s vnitřní kuželovou plochu a na ní radiálními drážkami pro usnadnění odvodu oleje, na obvodu dva nebo tři výstupky 6 se šikmými boky. Šikmost boků výstupků je pod stejným úhlem, jako je zkosení náběžných hran na začátku vybrání v přesuvné objímce 9.

6 Synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací
Přesuvná objímka 9 obsahuje: na vnějším obvodu drážku pro řadící vidličku 10, na vnitřním obvodu ozubení stejného profilu, jako je na vnějším obvodu jádra a uprostřed obvodovou drážku pro kuličkové západky 11, které jsou uložené v jádru 7, na vnitřním obvodu vybrání pro výstupky 6 na clonícím kroužku 5 – vybrání jsou ukončena zkosením pod stejným úhlem, jako šikmost boků výstupků na clonícím kroužku 5.

7 Synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací
Činnost: Při řazení např. třetího rychlostního stupně se pohybuje přesuvná objímka 9 vpravo. Objímkou je unášeno i jádro 7 díky kuličkovým západkám 11 přitlačovaným do vnitřní obvodové drážky v ozubení objímky. Jádro se posouvá po drážkách hnaného hřídele převodovky k ozubenému kolu třetího rychlostního stupně 4.

8 Synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací
Činnost: Jádrem se posouvá i clonící kroužek 5, který je do jádra uložený volně s možností se pootáčet v rozmezí vůle jeho výstupků 6 ve vybráních (d) v přesuvné objímce 9. Přitlačením clonícího kroužku 5 kuželovou plochou na třecí kužel ozubeného kola 4 dojde vlivem jejich rozdílných otáček k pootočení clonícího kroužku díky tření mezi nimi. Clonící kroužek se působením třecích sil opře šikmými boky svých výstupků 6 o šikmé náběžné hrany vybrání (d) v přesuvné objímce 9. Tím je přesuvné objímce zabráněno pohybu po jádru 7 do unášecího ozubení 2.

9 Synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací
Po vyrovnání otáček obou částí (5 a 4) zmizí tření mezi nimi a výstupky 6 na clonícím kroužku 5 se sklouznou šikmými boky po šikmých náběžných hranách vybrání v přesuvné objímce 9. Tím se clonící kroužek 5 pootočí zpět tak, že jeho výstupky 6 sklouznou do vybrání v přesuvné objímce 9 a ta se může posunout po jádru do unášecího ozubení 2. Tím je třetí rychlostní stupeň zařazený.

10 Synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací
OPAKOVÁNÍ: 1. Popište provedení clonícího kroužku. 2. Popište provedení přesuvné objímky. 3. Čím je synchronizační spojka „zajištěná“? 4. Popište činnost této spojky při řazení rychlostního stupně.

11 Použité zdroje: VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN Příručka pro automech. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google