Nemocnice volají o pomoc ? (Nedostatek sester v ČR)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Způsobilost k výkonu povolání
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Inovační kurz pro sanitáře VFN v Praze
Vstup absolventů středních škol na trh práce
UPLATNĚNÍ ONLINE TECHNOLOGIE VE VÝUCE SESTER
Darja Hrabánková Navrátilová
Mgr. Vendula Pírková odbor vědy a vzdělávání 27. května 2010
Další vzdělávání na SZŠ a VOŠZ Mladá Boleslav
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Stabilizace sester ve zdravotnických zařízeních ČR Tisková konference MZ ČR dne
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Česká asociace adiktologů
Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal. Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
ORGANIZACE PRÁCE SESTER
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Celoživotní vzdělávání zdravotníků ve Zlíně
Koncepce ošetřovatelství
Legislativa.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Novinky ve specializačním vzdělávání
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Zpráva ze setkání hlavních sester států EU Lucembursko, Mgr. Veronika Di Cara.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
A n a l ý z a činnosti sociálních pracovníků ve zdravotnictví.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Porada hlavních sester Mgr. Vendula Pírková Odbor vědy a vzdělávání
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Zkušenosti s personální vyhláškou na ORAK FN Plzeň Simona Šípová.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Porodní praxe u nás a v zahraničí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Praha Ivana Königsmarková, prezidentka UNIPA.
Mezinárodní den sester květen 2009
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Budoucnost domácí péče
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Nemocnice volají o pomoc ? (Nedostatek sester v ČR) Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA Prezidentka

Sestry chybí na celém světě USA….. Belgie, Dánsko, Francie, Holansko, Kypr, Malta, Portugalsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Velká Británie, Finsko…… Spojené Arabské Emiráty…….

Kde chybí sestry v ČR ? Praha, Ústí nad Labem, Dačice, Karlovy vary, Český Brod, Brandýs nad Labem, Náchod, Zlín, Příbram, Ostrava….. Dětské sestry – Brno Specialistky ARIP – v celé ČR

Specifické problémy hl.m.Prahy Nejvyšší podíl slovenských sester ze všech českých zemí, vysoký podíl mimopražských sester Koncentrace zdravotnických zařízení přímo řízených MZ ČR Absence městské nemocnice Zřizovatelem zdravotnických škol je hl.m.Praha Nabídka práce mimo obor za lepší plat Nízký zájem absolventů o práci ve zdravotnictví Nezájem o návrat po MD Absence perspektivy pro mimopražské sestry

2004 Zákon č.96/2004 Sb., vzdělávání nelékařů Ukončení vzdělávání sester na 4-letých SZŠ Vzniká nový obor – zdravotnický asistent Zahájení kvalifikačních studijních programů na VŠ Vyhláška č.424/2004 Sb., o náplni činnosti Nové kompetence všeobecných sester – bez odborného dohledu a bez indikace, pod odborným dohledem, pod přímým vedením – chybí jasný výklad (judikát)

2004 Vyhláška č.423/2004 Sb., o kreditním systému Celoživotní vzdělávání – povinnost vzdělávání ve vazbě na kompetence, financovaná zaměstnavatelem i zaměstnancem Zahájení vydávání osvědčení k výkonu povolání („registrace“)

Proč se nestát sestrou Noční směny, denně desítky kilometrů chůze Tlak ze strany pacientů, lékařů a ostatních zdravotníků. i ze strany příbuzných Slovní i brachiální útoky pacientů i příbuzných Vysoká odpovědnost - náročné výkony x pomocné práce Práce, kterou většina lidí považuje za odpornou Riziko infekce, zničená záda a celý pohybový systém, křečové žíly – nemoci z povolání Běžně práce přes čas Ohrožení syndromem vyhoření Malý plat

Co na to sestry ? 40% sester by si znova svoji profesi nevybralo (Sestra 2007) Po mateřské už nevracejí Hledají místo na jednu směnu Pracují mimo zdravotnictví za víc peněz

Hrozby Nízká nezaměstnanost Nízká atraktivita oboru U i na Slovensku chybí sestry Nezájem sester z ostatních zemí Sestry stále odcházejí a nevracejí se

2008 Všeobecná sestra se vzdělává pouze na VZŠ a VŠ (Platí „generální pardon“, je uznáno předchozí vzdělání, není nutné další VZŠ nebo VŠ studium) Maturuje zdravotnický asistent Padl monopol NCONZO v oblasti specializačního vzdělávání Akutní nedostatek kapacity specializací (akreditovaných pracovišť) – nejsou specialistky – ARIP a dětské sestry

2008 – varování ČAS !!! Současně s jejich nedostatkem mají české sestry problémy se zajištěním základních podmínek pro udržení kvality ošetřovatelské péče (lidské zdroje – sanitářky, sanitáři; materiální vybavení – SZM; technické podmínky – lůžka, zvedáky, polohovací pomůcky)

2008 Roste tlak na zvýšení kompetencí sester Zkracuje se délka hospitalizace a celý dg. proces Zvyšuje se podíl těžce nemocných při hospitalizaci Snižuje se počet pracovníků pomocných profesí Experimentuje se s platy a počtem sester 40% sester pracujících BOD, 60% sester POD Mizí ošetřovatelství, resp. sestry v sociálních službách

2008 Přesto, že ZZ signalizují nedostatek sester, dostupná data to neprokazují - ??? Zdravotničtí asistenti signalizují nezájem o práci z důvodů nízkého finančního ocenění, chtějí studovat Registr nelékařů neobsahuje potřebné údaje VŠ, zejména LF se brání vzestupu počtu bakalářů Přístup ke specializačnímu vzdělávání je omezen Akutně chybí sestry se specializací ARIP a dětské sestry Vzniká konkurenční boj mezi zdravotnickými zařízeními Sestry pracují ve více zdravotnických zařízeních, aby si vydělaly

2010……. Další zefektivňování zdravotní péče, změny struktury složení zdravotnických týmů Zvyšování kompetencí sester v souvislosti s omezeným počtem lékařů a s rozvojem technologií, zejména v diagnostice; nositelé výkonů v rámci zdravotního pojištění Rozvoj domácí hospitalizace (i domácí péče ?)

2010…….. Rozvoj péče o seniory - geriatrie Rozvoj příležitostí pro sestry mimo zdravotnictví nebo na hranici zdravotní a sociální péče Rozvoj péče o zdravé seniory v komunitě Nabídka pracovních míst mimo zdravotnictví – nízká nezaměstnanost, globalizace pracovního trhu Neochota českých žen tuto práci vykonávat Nezájem o studium oboru zdravotnický asistent, ani všeobecná sestra

Prognóza – zdravotnický asistent Neznalost ZZ kompetencí zdravotnických asistentů Nevhodná organizace práce a nemožnost zařazení tohoto pracovníka do ošetřovatelského týmu pod odborný dohled sestry Zdravotničtí asistenti nepůjdou pracovat, ale studovat na vyšší a vysoké školy

International Council of Nurses – Dr. Hiroko Minami 2006 „Odpovídající počet zdravotníků zachraňuje životy“ Více než 160 členských států ICN si klade za cíl zvýšit povědomí sester o existenci tohoto problému a dodává jim nástroje k tomu, aby pomáhaly zvýšit bezpečí pacientů Vyspělé země (USA, Kanada) se potýkají s vysokým počtem personálu z ciziny (25%), jiné s odlivem sester nebo s nedostatečným zájmem o tuto profesi pro vysoké zdravotní riziko a pracovní zátěž O sestrách musí být slyšet !!!! Čekají podobné problémy i Česko? Nečekají, již jsou tady !!!!!

Migrace sester do zahraničí 2006 Vydání potvrzení pro práci v zahraničí 683 Rozhodnutí pro výkon povolání cizinek v ČR 65 (státy mimo EU – Ukrajina) Rozhodnutí pro výkon povolání cizinek v ČR 2 249 (Slovensko)

IHNED Oceňovat práci sester – finančně i společensky Ukončit dehonestaci ošetřovatelství v rámci zdravotnického týmu Zvýšit počty pomocného personálu tak, aby sestry vykonávaly pouze kvalifikovanou práci za slušné peníze Zabránit přetěžování sester ! Nabídnou sestrám profesní růst v rámci zajímavých pracovních pozic

IHNED Podpořit návrat sester – alternativní pracovní režim, adaptační projekty Rekvalifikační projekty

IHNED Upravit vzdělávání sester tak, aby VS mohla pracovat na dětských odděleních Připravit pro přechodné období krátké „vyrovnávací kurzy“ pro sestry specialistky Podpořit akreditaci studijních programů na VZŠ a VŠ v kombinované formě Doplnit data v „registru“

IHNED Zahájit kroky pro mezistátní spolupráci se zeměmi, které mohou být zdrojem pro kvalifikované sestry Připravit podmínky pro tyto sestry v rámci uznávání kvalifikace Podpořit zaměstnanost cizinek – „zelená karta“ Ukrajina, Polsko, Bulharsko, Rumunsko – bez úspěchu Vientnam, Filipíny…….