Hašení & zacházení s hasícím přístrojem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb co čím se ha sí a nehasí
Advertisements

BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
B E Z P E Č N É S K L A D O V Á N Í H N O J I V S O B S A H E M D U S I Č N A N U A M O N N É H O Hnojiva na bázi dusičnanu amonného jsou bezpečná, zachází-li.
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
ZÁKON O POŽÁRNÍ OCHRANĚ
Výkonové vypínače vn a vvn
Přeprava zboží podlehající dohodě ADR
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 8 Autor: Lenka Poláková
Školení zaměstnanců z PO
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
Vzduch a hoření Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Teorie hašení – Hasební látky
Redoxní děje = oxidačně redukční
Hoření.
Nebezpečné vlastnosti látek
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
POŽÁRNÍ OCHRANA.
Digitální učební materiál
Alkany.
TĚLESA A LÁTKY Fy - prima Yveta Ančincová.
Bezpečnost práce v chemii
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
POŽÁRY VY_32_INOVACE_ 14 Požáry.
Mimořádné události Živelní pohromy
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Bezpečné použití elektrických zařízení
s výskytem nebezpečných látek.
Alkany.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
PROSTŘEDKY PRO HASEBNÍ ZÁSAH Kateřina Scholasterová SDH Jančí.
ÚNIKOVÉ CESTY. K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci.
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Požáry a hasicí přístroje Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽÁRNÍ OCHRANA aneb co čím se ha sí a nehasí
Vytápění Paliva.
VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES
Organická chemie Chemie 9. r..
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Důlní elektrické přístroje
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
aneb co čím se ha sí a nehasí
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Transkript prezentace:

Hašení & zacházení s hasícím přístrojem

Trojúhelník hoření kyslík hořlavá látka teplota

Ohňový trojúhelník

Co je to vlastně hašení? Je to činnost, která zamezuje hoření a to (podle trojúhelníku hoření) zejména: odstraněním hořlavých látek zamezením přístupu vzduchu k hořícím předmětů ochlazováním hořící látky pod zápalnou teplotu V praxi se využívají zejména dva poslední způsoby

Základy hašení Princip hašení je přerušení procesu hoření. Toho lze dosáhnout: ochlazováním, izolací, zřeďováním atmosféry hoření, zpomalováním chemické reakce v pásmu hoření, kombinací uvedených způsobů. Many types of “lines” are used to stop a fire the most common are: Natural *1slide* roads, rivers, lakes plowed fields etc. Hand: *1slide* Machine *2 slides* furrow, dozer line Wet line: *1slide* must cold trail or dbl check to ensure Retardant: *1slide* must use ground forces to ensure out! Det line: *no slide* not in WI, but out west is used fairly often, esp in wilderness areas.

Trošku fyzikálních zákonů Víte že ... ... z jednoho litru vody se nám při změně skupenství vytvoří přibližně 1700 litrů páry ! 1700 litrů páry 1 litr vody

Druhy hasebních látek Voda Pěna Inertní plyny (CO2,N2) Halogenované uhlovodíky Hasicí prášky Pyrocool A,B,AR FE 36 Many types of “lines” are used to stop a fire the most common are: Natural *1slide* roads, rivers, lakes plowed fields etc. Hand: *1slide* Machine *2 slides* furrow, dozer line Wet line: *1slide* must cold trail or dbl check to ensure Retardant: *1slide* must use ground forces to ensure out! Det line: *no slide* not in WI, but out west is used fairly often, esp in wilderness areas.

Třídy požárů podle ČSN EN 2 Třída A – požáry pevných látek zejména organického původu, jejíž hoření je obvykle provázeno žhnutím Třída B – požáry kapalin nebo látek přecházejících do kapalného skupenství Třída C – požáry plynů Třída D – požáry kovů - ZRUŠENÁ Třída F - požáry tuků (jedlých)- NOVĚ od roku 2002 (v USA a Kanadě je to třída K (Kitchen-kuchyně)) Tato klasifikace je zvlášť užitečná při hašení požárů hasícími přístroji. Vzhledem k tomu, že klasifikace je určena podle druhu hořlavé látky, není určena zvláštní třída požáru zahrnující elektrické napětí.

Hasicí přístroje - druhy Vodní Pěnový Práškový Sněhový Halonový Many types of “lines” are used to stop a fire the most common are: Natural *1slide* roads, rivers, lakes plowed fields etc. Hand: *1slide* Machine *2 slides* furrow, dozer line Wet line: *1slide* must cold trail or dbl check to ensure Retardant: *1slide* must use ground forces to ensure out! Det line: *no slide* not in WI, but out west is used fairly often, esp in wilderness areas.

Ruční Hasicí Přístroj - vodní

Ruční Hasicí Přístroj - vodní Vhodný: pro hašení požáru pevných látek např. dřevo, papír, uhlí, textilie, guma a výjimečně použitelné k hašení menších množství hořlavých kapalin mísících se s vodou jako líh, éter apod.

Ruční Hasicí Přístroj - vodní Nevhodný: pro hašení hořlavých kapalin nemísících se s vodou jako benzín, motorová nafta, minerální oleje, dále k hašení hořlavých plynů a k hašení látek, materiálů a zařízení, kde je nebezpečí škod promáčením vzhledem k cennosti.

Ruční Hasicí Přístroj - vodní Nesmí být použit: k hašení elektrických zařízení pod proudem a v jejich blízkosti, lehkých a hořlavých alkalických kovů, termitů, karbidu vápníku apod. stlačená voda!

Ruční Hasicí Přístroj - pěnový

Ruční Hasicí Přístroj - pěnový Vhodný: pro hašení pevných látek a hořlavých kapalin nemísících se s vodou, jako benzín, motorová nafta, minerální oleje, tuky apod.

Ruční Hasicí Přístroj - pěnový Nevhodný: pro hašení hořlavých kapalin mísících se s vodou a dále hořlavých kapalin nízkovroucích t.j. na úrovni okolní teploty a níže jako petoleter, ditileter, monochloretan a k hašení hořlavých plynů.

Ruční Hasicí Přístroj - pěnový Nesmí být použit: k hašení elektrických zařízení pod proudem a v jejich blízkosti, lehkých hořlavých a alkalických kovů, termitů, karbidu vápníku apod.

Ruční Hasicí Přístroj – práškový

Ruční Hasicí Přístroj - práškový Vhodný: pro hašení požárů hořlavých kapalin, plynů a elektrických zařízení pod proudem do 110 kV i pro plasty hořící plamenem.

Ruční Hasicí Přístroj - práškový Nevhodný: k hašení požárů pevných hořlavin typu dřeva, uhlí, textilií a k hašení jemné mechaniky a elektroniky.

Ruční Hasicí Přístroj - práškový Nesmí být použit: k hašení lehkých hořlavých a alkalických kovů, volně uložených kusovitých, vláknitých apod. materiálů pro nebezpečí požáru a případný výbuch!

Ruční Hasicí Přístroj - CO2

Ruční Hasicí Přístroj - CO2 Vhodný: k hašení elektrických zařízení pod proudem, hořlavých kapalin, plynů, potravin a k využití pro laboratoře, jemnou mechaniku a elektronická zařízení. Pozor !!! Sníh oxidu uhličitého dosahuje teplotu -76°C a při styku s pokožkou je nebezpečí omrzlin.

Ruční Hasicí Přístroj - CO2 Nevhodný: pro požáry tuhých hořlavin typu dřeva, textilií, uhlí na otevřených prostranstvích s velkou výměnou vzduchu.

Ruční Hasicí Přístroj - CO2 Nesmí být použit: k hašení lehkých hořlavých a alkalických kovů, hořlavých prachů a volně uložených kusovitých, vláknitých a pod. materiálů pro nebezpečí výbuchu a rozšíření požáru!

Ruční Hasicí Přístroj - halonový Vhodný: na hašení hořlavých a lehce hořlavých kapalin, hořlavých plynů a zařízení pod elektrickým napětím. Mohou se použít na tuhé hořlavé látky a materiály.

Ruční Hasicí Přístroj - halonový Nevhodný: pro požáry organických prachů (uhelný, textilní, obilný).

Ruční Hasicí Přístroj - halonový Nesmí být použit: k hašení v uzavřených a špatně větraných prostorách!

Označení Ručních Hasicích Přístrojů Na každém RHP najdete nálepku, na které je uvedeno pro hašení které hořlavé látky je přístroj vhodný a také tzv. PIKTOGRAM t.j. jednoduchý obrázek s grafickým návodem k použití!

Označení Ručních Hasicích Přístrojů Kromě uvedení pro hašení které hořlavé látky je přístroj vhodný najdete na piktogramu také grafický návod k použití! ! Pozor ! V současné době se již žádný RHP nenaráží!

Použití hasicího přístroje Pozn.: Jestliže při hašení zjistíte, že požár nemůžete bezpečně zvládnout, opusťte ihned místo požáru, spusťte požární poplach a volejte tísňovou linku 150.

Použití hasicího přístroje Pojistku vytáhnout Hasicí přístroje jsou proti samovolnému spuštění vybaveny pojistkou, která je zajištěna z druhé strany plombou

Použití hasicího přístroje Namířit na základnu požáru Základem úspěchu použití hasicích přístrojů je ochlazovat vlastní zdroj požáru pod zápalnou teplotu.

Použití hasicího přístroje Stisknout páku ventilu V žádném případě nenarážet! - dojde k poškození přístroje a jeho nefunkčnosti!

Použití hasicího přístroje Stříkat ze strany na stranu Snažte se co nejlépe využít obsah hasicího přístroje přerušovaným hašením a změnou místa hašení!

Kdy použít ruční hasicí přístroj? Pokud je oheň teprve v počátku! Pokud máte stále zajištěnou únikovou cestu!

Umístění hasících přístrojů Pokud není stanoveno množství, tak být musí nejméně: - na započatých 200 m2 půdorysné plochy objektu s celkovou schopností nejméně 13A nebo 70 B (9 l vody nebo 6 l pěna nebo 6 kg halonu nebo 6 kg prášku nebo 5 kg CO2 Jak a kam umístit přenosné HP: - aby umožnily snadné a rychlé použití - aby byly snadno viditelné a použitelné - umístění do míst, kde je nejvyšší pravděpodobnost vzniku požáru - musí být vyloučeno, že bude použit HP s nevhodnou látkou - rukojeť HP nesmí být výše než 1,5 m nad podlahou - pokud je HP postaven, musí být zajištěn proti pádu - v dopravních prostředcích nesmí ohrozit bezpečnost osob Many types of “lines” are used to stop a fire the most common are: Natural *1slide* roads, rivers, lakes plowed fields etc. Hand: *1slide* Machine *2 slides* furrow, dozer line Wet line: *1slide* must cold trail or dbl check to ensure Retardant: *1slide* must use ground forces to ensure out! Det line: *no slide* not in WI, but out west is used fairly often, esp in wilderness areas.