TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
K-base – Středočeská alternativa Freebase
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
DĚLENÍ DROG.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Zásady pozorování a vyjednávání
ohroženým domácím násilím
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
VŠE, CO JSTE KDY CHTĚLI VĚDĚT O DROGÁCH A BÁLI JSTE SE ZEPTAT
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Náročné životní situace
Rozdíly mezi osobnostmi
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Označení DUM Fi- DUM Autor
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Ambulantní léčba ___________________________________
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Agrese.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Specifické metody SP LS 2014
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Péče o pacienty v problematických situacích
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Mimoverbální komunikace
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Bc. Nikol Fišerová, DiS., Bc. Šárka Mrázková
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Náročné životní situace
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Rodičovství biologické a pěstounské
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
Transkript prezentace:

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat o čem jeho stav vypovídá kdy a jaké hrozí nebezpeční

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Ten, kdo užívá drogy, JE TAKÉ ČLOVĚK Člověk, který užívá drogy, může být v jiných oblastech svého života ÚPLNĚ NORMÁLNÍ (stigma, zaškatulkování, despekt, opovrhování, strach, předsudky apod.)

S KÝM SE MOHU V PRAXI SETKAT? Pod vlivem drog a NEAGRESIVNÍ Pod vlivem drog a AGRESIVNÍ Pod vlivem drog a NEORIENTOVANÝ BEZVĚDOMÍ

1) Pod vlivem drog a NEAGRESIVNÍ AKUTNÍ INTOXIKACE = pod vlivem drogy a jak to na něm poznáme = Alkohol Konopné látky Halucinogeny Stimulační látky Tlumivé látky Těkavé látky Léky

1) Pod vlivem drog a NEAGRESIVNÍ PŘEDPOKLAD – NECHCI KONFLIKT!!! KRÁTKODOBÝ KONTAKT (zjištění totožnosti, promluva apod.) Zohlednit způsob komunikace vzhledem k užívání drog V důsledku užívání drog se může klientův stav rychle změnit „Já jsem ten, co svým chováním a jednáním určuji a ovlivňuji další vývoj situace.“ DLOUHODOBÝ KONTAKT (zadržení, předvedení, umístění do cely, výslech apod.) PŘEDCHOZÍ BODY + Přehledná a jasná komunikace – informovat klienta, co se s ním bude dít, co bude následovat Nikdo neví, krom našeho klienta – někdy ani on sám, v jakém je stavu. Připraven na přivolání lékařské pomoci, první pomoc. Zjistit, zda je v kontaktu s jiným odb. zařízením – identifikační karty

2) Pod vlivem drog a AGRESIVNÍ U koho bych měl být na agresi připraven - opilec - uživatel drog, který má „absťák“ - uživatel pervitinu - v některých případech uživatel halucinogenů Agrese VERBÁLNÍ x FYZICKÁ - V: První náznak agrese (intonace hlasu, zjevná nervozita, gestikulace, vyzývavý postoj apod.). - V: Obecná doporučení (nechat ho chvíli být, snaha usadit, zůstat na stejné úrovni, zrcadlení, dveře za zády). - F: Dané kompetence a jasné postupy, které vyplývají z výkonu povolání policisty. - F: Nezbytně nutné kroky (zdravotní stav, psychická labilita apod.)

2) Pod vlivem drog a AGRESIVNÍ Proč vznikl tento seminář Může způsob jednání a komunikace vyvolat nežádoucí situace?

3) Pod vlivem drog a NEORIENTOVANÝ Člověk, který si nezvládá uvědomit kdo je, kde je a v jaké situaci se nachází. halucinogeny předávkování abstinenční syndrom toxická psychóza zdravotní komplikace nezpůsobené užitím drogy (těžký šok, psychiatrická diagnóza…)

3) Pod vlivem drog a NEORIENTOVANÝ Přivolat lékařskou pomoc Přiměřená intonace hlasu Komunikace o jeho osobě – snaha vrátit ho zpět (jak se jmenuje, kde bydlí apod.) Mírný pohyb s fyzickým kontaktem Vyvarovat se stísněným prostorům Předcházet pocitu ohrožení (bez zábran) Nenechávat bez dozoru

4) BEZVĚDOMÍ Bez příznaku užívání drog (zdravotní komplikace) V důsledku požití alkoholu V důsledku požití léků V důsledku požití ostatních drog nitrožilním způsobem

4) BEZVĚDOMÍ – nitrožilní způsob Přivolat lékařskou pomoc Ochranné pomůcky – rukavice, rouška Odstranit inj. stříkačku, povolit škrtidlo Poskytnutí první pomoci – zákl. životní funkce, stabilizovaná poloha

NÁROČNOST PROFESE Být profesionál v tomto oboru, znamená velkou dávku tolerance, disciplíny a zkušeností. „Já jsem ten, co svým chováním a jednáním určuji a ovlivňuji další vývoj situace.“

DĚKUJI ZA POZORNOST Miroslav Zavadil, DiS. K-centrum Nymburk tel.: +420 606 365 338 email: k-centrum@os-semiramis.cz web: http://www.os-semiramis.cz