Téma: Plošné základy POS 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Ztužující věnce ST14 Ing. Naděžda Bártová.
Advertisements

Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Vypracoval: Ing. Josef Charamza
Název operačního programu:
Téma: Konstrukce krovů II POS 2
Stavitelství 4 Betonové stropy
Téma: Stropy Heluz Miako POS 2
Název operačního programu:
Název operačního programu:
Princip monolitické konstrukce
Rozdělení stropních konstrukcí
Železobetonová stropní konstrukce vylehčená keramickými tvarovkami
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
montované STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství,
Název operačního programu:
Oblast: Stavebnictví Pozemní stavitelství Základové konstrukce (STA28)
Prostý beton - Uplatnění prostého betonu Charakteristické pevnosti
Prof. Ing. Milan Holický, DrSc.
Pozemní stavitelství II
Název operačního programu:
Smyková odolnost na protlačení
NK 1 – Konstrukce – část 2B Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
NK 1 – Konstrukce – část 2A Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
Název operačního programu:
Základní zadání POPR (2009 ZS) 1.základní informace k sestavení modelu objektu 2.pro model použijte stávající projekt z výuky nebo jiný dostupný projekt.
Téma: Tesařské konstrukce POS 2
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_BOURÁNÍ A ZAZDÍVÁNÍ OTVORŮ_S4
Interakce konstrukcí s podložím
Dodatečné provádění svislých izolací
Stropní konstrukce a ztužující věnec
Stavebnictví Pozemní stavby Překlady (ST13) Část 1.
Název operačního programu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Rekapitulace obsahu modelu Předmět: Počítačová podpora řízení K126 POPR Obor E ZS, 2011, K126 EKO Přednášky/cvičení : doc.Ing. P. Dlask, Ph.D. Cvičení.
Trámové a žebrové žb. monolit stropy
Stavitelství 10 Konstrukční systémy budov
Princip zakreslování žb. monolit stropů
Princip spřažené konstrukce
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Skeletové systémy STA15
VY_32_INOVACE_34_17 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
VY_32_INOVACE 34_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Zatížení a výpočet prvků ŽB monolitického stropu
Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ZLEPŠENÍ KVALITY ZÁKLADOVÉ PŮDY_S4
Prefa-monilitické žb stropy spřažené deskové
Princip bedničkového stropu
Úkoly a rozdělení stavebnictví
Stavebnictví Stavebnictví je hospodářský obor, pomocí kterého je zajišťována výstavba, údržba, modernizace a demolice stavebních objektů.
Princip stojaté stolice
Nelineární analýza únosnosti předpjatých komorových mostů Numerická simulace s nelineárním materiálovým modelem Stavební fakulta ČVUT Praha Jiří Niewald,
Účel tesařských konstrukcí
Pozemní stavitelství I
Pozemní stavitelství II
Pozemní stavitelství I
Pozemní stavitelství I
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad hlubinných základů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_22-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 27 Anotace.
Stropní konstrukce – III. část
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_07-11
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-04
Konstrukce a výroba dřevostaveb
Transkript prezentace:

Téma: Plošné základy POS 1 Vypracoval: Ing. Josef Charamza

Základní rozdělení Rozdělení podle tvaru Základové pásy Základové rošty Základové patky Základové desky Rozdělení podle materiálu Z lomového kamene Z prostého betonu Z železobetonu

Napětí v základové půdě Na rozdělení napětí má vliv: zatížení ( způsob a intenzita) tuhost základu a hloubka založení stlačitelnost a druh zeminy v podloží Napětí je vyvoláno: napětím od vnějšího zatížení napětím v základové půdě od vlastní tíhy zeminy kontaktním napětím (časovým) v základové spáře

Únosnost základové půdy Sedání ovlivňuje: a.) hloubka založení, b.) vzájemné přitížení základů, c.) tvar základů

Výpočtová únosnost zemin

Mapa hloubek založení v ČR

Typy základových konstrukcí Základové pásy – používáme je většinou pod stěnami. Průřezový tvar je obdélník s jedním i více stupni, lichoběžník nebo žebrové tvaru obráceného T. pokud nám u skeletů vycházejí patky příliš velké, můžeme je nahradit pásy. Dříve se prováděly pásy z lomového kamene, dnes z prostého betonu (případně proloženého z 1/3 kamenem) nebo ze železobetonu. Mohou být prováděny jako monolitické, prefabrikované nebo s využitím tvárnic ztraceného bednění.

Základové pásy Z prostého betonu Z železobetonu

Základové pásy Železobeton používáme z důvodu velkých zatížení a pro úsporu betonu. Z důvodu ochrany výztuže se navrhuje podkladní beton tloušťky 50 – 100 mm.dalším místem použití jsou skeletové konstrukce. U skeletů se také používají pásy prefabrikované, které se ukládají na patky a do štěrkového lože. V současné době se často u rodinných domů používají betonové tvarovky ztraceného bednění, které mohou být dle potřeby vyztuženy.

Základové pásy Betonové tvárnice ztraceného bednění

Základové rošty Jedná se o základové pásy provedené v obou směrech, mohou přenášet velká zatížení, používají se u nestejnoměrně únosných podloží, u skeletových konstrukcí, ve stlačitelných zeminách na poddolovaném území, v seismických oblastech … . Provádějí se jako železobetonové, velkou výhodou je tuhost konstrukce.

Základové desky Základové desky roznášejí rovnoměrně zatížení na celou plochu stavby. Jedná se vlastně o obrácenou stropní konstrukci námahanou zeminou. Používáme je u staveb s různým typem zemin v podzákladí, v místech s trvalým výskytem spodní vody, u výškových staveb, kde jiný způsob založení by nebyl ekonomický. Provádějí se jako železobetonové monolitické o tloušťce 400 – 1200 mm. Tloušťku desky můžeme snížit při použití žeber, která mohou být nad nebo pod deskou.

Základové desky rovná deska z prostého betonu rovná deska z železobetonu hřibová deska

Základové desky deska s horními žebry deska se spodními žebry

Základové patky Základové patky se používají u skeletových konstrukcí pod sloupy. Půdorysný tvar patky odpovídá tvaru zatěžovacího pole nad sloupem (obdélník nebo čtverec) Patky provádíme jako jednostupňové, dvoustupňové nebo kalichové. Patky jsou prováděny jako prefabrikované nebo monolitické železobetonové. Mohou být i z prostého betonu. Patky jednostupňové dvoustupňové

Základové patky Patky kalichové 1-prefabrikovaný sloup 2-zálivka z vodotěsného betonu 3-štěrkový podsyp Další tvary prefabrikovaných patek

Základové patky Základové patky monolitické

Základové patky Konstrukční varianty základových patek Řešení prefabrikovaného sloupu, patky vícestupňové a prefabrikovaného základového trámu

Úkoly Ve skupinách vyhledej na internetu jednotlivé typy základů a proveďte srovnání výhod a nevýhod A – základové pasy z betonu prostého a ŽB B – základové pasy monolitické a z tvarovek ztraceného bednění C- základové patky stupňovité a kalichové D – základové desky a základové pasy E – základové rošty a základové patky

Použitá literatura Václav Hájek a kol. Pozemní stavitelství I, pro 1.ročník SPŠ stavebních : vydáno v roce 2001; ISBN 80-85920-81-6