Prezentaci vytvořil Jan Havlík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba vína.
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
SACHARIDY.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VÍNO A ZDRAVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba vína II.
Glukosa a její vznik.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Alkoholické nápoje - víno
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Eva Procházková
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Technika obsluhy – Výroba kávy
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Význam a výskyt sacharidů
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Prezentaci vytvořil Jan Havlík Víno Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1

Obecně Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází z latinského vinum. Dělí se hlavně podle barvy Léčebná látka, která je v čer. Víně se nazývá resveratrol. Ten sehrává podstatnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Víno má též protirakovinný účinek, protože fenoly v něm obsažené fungují jako antioxidanty, zpomalují stárnutí buněk. Obr. 2 Obr. 3

Výroba vína Sběr hroznů (srpen-listopad) Odzrnění > rmut Lisování - 30% zbytků (zrna, slupka) KVAŠENÍ (fermentace) -> biochemický proces, při kterém se z hroznového cukru díky kvasinkám a jejich enzymům stává alkohol a oxid uhličitý. Chemický vzorec tohoto procesu je tento: C6H12O6 = 2 C2H5OH + 2 CO2 Cukr = Alkohol + Oxid uhličitý + teplo biologické odbourávání kyseliny jablečné – pomocí bakterií Zrání (nejlepší jsou dubové sudy) Filtrace Láhvování

Dělení dle cukru suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr polosuché: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr polosladké: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr Obr. 4 Obr. 5

Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů vinné révy při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny. Bílým vínům vyrobených z červených nebo modrých hroznů se říká klaret Obr. 6

Červené víno vyrobené pouze z modrých hroznů, a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou a kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína v červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny a také léčivá látka resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně. dva dcl červeného vína obsahují 600 mikrogramů resveratrolu. Obr. 7

Růžové víno (Rosé) nejčastěji se vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu) tvorba začíná stejně jako u červeného, ale poté je zase podobná bílému rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. takový výrobní postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit. Svěžest, kterou od růžového očekáváme, vyžaduje potřebný podíl kyselin. Ty zráním hroznů ubývají čím vyšší je cukernatost hroznů, tím se barva vína posouvá do méně atraktivních nahnědlých tónů Obr. 8

Zdroje Obr. 1 - www.alkoholweb.cz Texty a Obr. 2 www.wikipedie.cz Obr. 3 - www.lidovky.cz Obr. 4 - www.wineofczechrepublic.cz Obr. 5 - www.gastronews.cz Obr. 6 - www.vinostyl.cz Obr. 7 - www.milasko.blog.cz Texty - www.ruzove.cz Obr. 8 - www.vinoproradost.cz Texty - www.vinohruska.cz Tuto prezentaci a mnoho více naleznete na .eu © Jan Havlík 2011