Neboj se hledat pomoc! (pro malé i velké)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Občanská nauka Sociálně patologické jevy IV. ; VY_32_INOVACE_D2_12
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Složka sady EUIII/2 č VY_32_INOVACE_RV.7. 12
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Alkoholismus.
..a co jste o nich nevěděli
Šikana Zdroj: .
Klára Šťastná 2.Ročník MK
CAN-Child Abuse and Neglect
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Nebezpečí kouření
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová. - je jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Číslo v digitálním archivu školy
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Drogy – nebezpečí návykových látek
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Transkript prezentace:

Neboj se hledat pomoc! (pro malé i velké)

Fyzické a psychické týrání Šikana Sexuální zneužívání Fyzické a psychické týrání Drogy

Šikana

Šikana je jakékoli chování, jehož záměrem je: ublížit, ohrozit, zastrašovat jiného člověka. Zahrnuje fyzický útok – bití, poškozování věcí druhého člověka, ale i útok slovní – nadávky, ponižování, pomluvy. Šikana může být i nepřímá – šikanující se třeba chová tak, jako by druhý člověk neexistoval.

Šikana je velmi nebezpečná Šikana je velmi nebezpečná. Její následky na duševním a tělesném zdraví mohou být vážné, ba i celoživotní.

Vždy se braňte ! Se šikanou se nikdy nesmiřujte ! Jste-li obětí, oznamte to rodičům, dalším příbuzným, učitelům, lidem, ke kterým chováte důvěru. Dále také na Oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) při Městském úřadu Kaplice, Linecká 391 na Linku bezpečí – 800 155 555 Policii ČR – 158. Jste-li jejími svědky, nenechávejte si to pro sebe.

Fyzické či psychické týrání

Někdo ti úmyslně ubližuje ? Způsobuje ti bolest ? Podle toho, jak ti dospělí nebo kamarádi ubližují se rozlišuje: týrání tělesné citové

Tělesné týrání : bití opařování kopání pálení kousání škrcení   hladovění atd. Následkem tělesného týrání mohou být: zlomeniny, pohmožděniny, popáleniny, vnitřní poranění i smrt. 

Citové týrání : slovní útoky na sebevědomí dítěte opakované ponižování nebo odmítání vystavení dítěte vážnému konfliktu či násilí v rodině násilná izolace nepřiměřená kontrola a sledování vědomé vyvolávání strachu u dítěte

Nikdo nemá právo s tebou takto zacházet !!! Nikdo nemá právo s tebou takto zacházet!!! !!! Ty za nic nemůžeš, je to problém toho, kdo ti ubližuje !!!

Co můžeš v těchto případech dělat? Svěř se dospělému, kterému důvěřuješ (učitel, vychovatel v družině, vedoucí kroužku, rodič,...) nebo staršímu kamarádovi, a požádej je o pomoc. Vyhledej pomoc sociálního pracovníka zabývajícího se týranými dětmi, kterého najdeš na Odboru sociálně-právní ochrany dětí při Městském úřadu v Kaplici. Může ti s tímto problémem skutečně pomoci (podle zákona máš právo požádat o tuto pomoc i bez vědomí rodičů).

Pohlavní zneužívání

Pohlavní zneužívání je: když tě dospělý nutí dělat věci, které se ti nelíbí, sexuálně tě obtěžuje, mazlí se s tebou, hladí tě na intimních místech, svléká tě, líbá tě a nutí tě dělat věci, které jsou ti nepříjemné.

Co dělat, aby jsi se nestal obětí pohlavního zneužívání ? Nesedej k cizím lidem do auta. Neber nic od nikoho neznámého. Nechoď nikam s člověkem, kterého neznáš - bude ti hodně slibovat, nebo si vymyslí nějakou lest.

Kam ti nesmí nikdo sahat :

Drogy

Droga Závislost (návyk) je nekontrolované nutkání vzít si drogu. Každá látka, která po té, co jí užiješ, vyvolá změny v těle a může vyvolat vznik závislosti. Závislost (návyk) je nekontrolované nutkání vzít si drogu. Osoba, která je závislá, se lidově nazývá „závislák“. Osoba závislá na drogách je narkoman. Osoba závislá na tabáku a nikotinu obsaženém v cigaretách je kuřák. Osoba závislá na pití alkoholu je alkoholik.

Nelegální drogy : Konopné drogy Opiáty Stimulační látky Halucinogeny Psychotropní léky

Legální drogy : a Tabák Alkohol Toto jsou zároveň nejčastěji užívané drogy jak v České republice, tak v ostatních evropských státech.

Užívání jakýchkoli drog přináší vždy nějaká rizika: Člověk má problémy ve škole, v práci. Opouští původní zájmy a záliby. Krade, aby získal peníze na drogu. Při nedostatku drogy se objevují velké abstinenční bolesti, křeče, zimnice, ... Vážné zdravotní problémy – žloutenka, záněty, AIDS. Vážné psychické problémy – změny nálad a halucinace – narkoman si myslí, že je sledován, že ho chce někdo zabít.

Cigarety jsou drogy jako každé jiné ! Vdechováním tabákového kouře se do organismu dostává více než 2000 různých chemických látek schopných dalších reakcí, které mají mnohdy významné účinky na lidský organismus. Kuřáctví je zařazeno jako nemoc a jeho diagnóza je pod číslem F-17 (drogová závislost). Kouření cigaret je největší forma závislosti jedince na droze.

Proč jsou cigarety nebezpečné ? Na přímé důsledky kouření umírá spousta lidí. Při kouření hrozí velké riziko: rakoviny plic, častější nemocnost (obecně), respirační infekce, zhoršení astmatu, častější chronické nachlazení, nižší (ztížená) fyzická aktivita, u žen (resp. dívek) postupně 2-3× vyšší pravděpodobnost neplodnosti. MODERNÍ ČLOVĚK NEKOUŘÍ

Alkohol Je sice legální, ale je to droga jako každá jiná. Alkohol bývá startovací drogou k pervitinu a heroinu. Alkohol způsobuje: poruchy paměti, otravy, úrazy, tlumí vnímání bolesti, tlumí centra pro dýchání a krevní oběh, což může vést až ke smrti, odstraňuje zábrany, což může vést ke vzrušeným emocionálním projevům, agresivitě, která se může projevit až v surových a krutých násilných činech. Chronické užívání = závislost na alkoholu, která je svou závažností srovnatelná se závislostí na opiátech a projevuje se fyzickými abstinenčními příznaky.

Drogová závislost na alkoholu se nazývá alkoholismus Drogová závislost na alkoholu se nazývá alkoholismus. Alkoholismus patří mezi nejzávažnější a nejrozšířenější formy závislosti.

Co s tím, když: Působíš problémy ve svém okolí ? Chová se tvé okolí nepřátelsky? Snaží se tě omezovat? Nevíš, jak řešit konflikty? Jsi sám, nudíš se? Cítíš se příjemně pouze po požití drog?

Ještě není pozdě!!! Poradenství a prevenci provádí: Oddělení sociálně-právní ochrany dětí a protidrogový koordinátor při Městském úřadu Kaplice, Linecká 391 Tel: 380 303 180 -183, 380 303 191 Linka bezpečí – 800 155 555 Policie ČR – 158

Při tvoření této prezentace bylo čerpáno z následujících zdrojů: www.nasedite.cz www.detskaprava.cz www.drogy-info.cz www.drogovaporadna.cz www.drogy.net