Základní pohybový systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeložený materiál ISF Základním záměrem této prezentace je správné pochopení principů a mechanik – filozofie postavení při posuzování hry na metách. Základním.
Advertisements

8. Signály následků hry – jak se bude pokračovat
Systém 3 rozhodčích Hlavní zásady •inside – outside teorie –míč ve vnitřním poli, rozhodčí ve vnějším poli –míč ve vnějším poli, rozhodčí ve vnitřním.
Pravidla fotbalu-OFSAJD
Pravidla fotbalu.
Beach rugby
Správně vstřelená branka pokud skórující družstvo nespáchalo přestupek míček přešel celým objemem brankovou čáru zepředu útočící tým: hokejkou nebo neúmyslně.
1 MEZINÁRODÍ MECHANIKA PÍSKÁNÍ autor John P. Hill, překlad Milan Vít Slides & Graphics by ZLAX Publications 7/27/00 Manchester, England.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
ÚMYSLNÁ HRA RUKOU Pravidlo 12
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
Zastavení času / time out vhazování rozehrání volný úder výhoda trestné střílení odložené vyloučení / odložené TS vyloučení na trestnou / osobní trest.
HrušCup 2008 – pravidla kroket 1. Hrací plocha 1. Hrací plocha Terén kam je možno umístit branky a kolíky - trávník, hřiště, antuka, les. Hráč při hře.
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
R2R2 R1R1 Základní pohybový systém nejkratší cestou, pokud je to možné, pokračovat přímo za branku nebát se být více v hřišti SPRÁVNĚ Schéma.
STREETBALL.
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Fotbal.
Příprava na utkání. Delegace Omluva Životospráva Psychika –zapomeňte na předcházející negativní zážitky, ale ne na poučení z nich –očekávejte úspěšný.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Pravidla hry Základní informace  Hřiště je lepší oplocené, s jasným vyznačením půlící čáry  Počet hráčů: 2, 4, maximálně 6  Typ hřiště: malé - např.:
Systematika fotbalu.
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Kopaná - pravidla hrací plocha má tvar obdélníku, délka hřiště je 90 – 120 m, šířka je 45 – 90 m hrací plocha je vyznačena bílými čarami, středová čára.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HÁZENÁ.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
SQUASH „uzavřený sport“
VOLEJBAL 1.
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Stolní tenis.
Filozofie změn  reakce na rychlý vývoj hry;  důraz na plynulost hry;  utkání mají být co nejzábavnější, bezpečná, férová a pochopitelná hráči, trenéry,
Technika řízení LH Přednáška 6 B Vladimír Mana. Pohyb a činnost čárového rozhodčího II Šarvátky Hlášení incidentů Podpora HR Podpora druhého ČR Informovanost,
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
REUVEN VIROVNIK, přeložil Mgr. Robert Vyklický
Basketbalová pravidla
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Výchova ke zdraví Projekt POHYB.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Hry pro předškolní děti Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Základní změny a novinky v Pravidlech fotbalu 2016 platných od FIFA a FAČR Školení klubů profesionálních soutěží REVIZE PRAVIDEL FOTBALU.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Šestá lekce – přihrávání a uvolňování bez míče (základy součinnosti v útoku) (90 minut – interpretace.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Goalball.
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Lední hokej Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Část 3 – ROZHODČÍ A JEJICH POVINNOSTI. 300 – Určení rozhodčích rozhodčí na hřišti – systém dvou rozhodčích (oba stejné pravomoci) – systém tří rozhodčích.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Speedminton Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce
Basketbalová pravidla
Hodina pohybu navíc - Ragby
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
Základy součinnosti v útoku s využitím herních činností jednotlivce
Základní pohybový systém
Transkript prezentace:

Základní pohybový systém + + nejkratší cestou, pokud je to možné, pokračovat přímo za branku nebát se být více v hřišti SPRÁVNĚ R1 Schéma rozdílu mezi špatným a správným základním pohybem rozhodčích.  + R2 + + + +  + +

Základní rozdělení kontroly hřiště rozhodčí se musí po celou dobu pohybovat podle základního pohybového systému, aby mohli co nejlépe sledovat a reagovat na vzniklé situace rozhodčí musí mít při hře v blízkosti branky neustále pod kontrolou brankovou čáru vyvarujte se přímých kontaktů s hráči, ani se nepohybujte v jejich bezprostřední blízkosti R1 5 6 2 3 1 4 4 1 3 2 6 5 R2

Kontrola hrací plochy během hry na jedné polovině hřiště + + je-li míč ve vyšrafované ploše sleduje ho R1, R2 přebírá kontrolu nad brankovištěm!! je-li míč v nevyšrafované ploše sleduje ho R2 a v tomto případě přebírá kontrolu nad brankovištěm R1 jedná se o jednu z možností rozdělení kontroly hrací plochy směr hry Schéma kontroly hrací plochy + + R1 míček je v této ploše míček je v této ploše R1 + + R2 + + R2

Kritické zóny na hřišti Směr hry R2 Kritické zóny se mění v závislosti na tom, kde je situace 1-1 / 1-2 atd. Obtížné situace s míčem nebo bez míče. Branka (a hráči v blízkosti) musejí být po celou dobu pod kontrolou stejně jako herní situace s míčem.

Situace při přenášení hry podél mantinelu + + při průniku hráče podél mantinelu dochází k častým chybám ze strany rozhodčích rozhodčí nikdy neuhýbá za mantinel či do hřiště správný pohyb je „utéci přímo za branku“ proč? rozhodčí se vyvaruje zranění při kvapném překračování mantinelu a neztratí přehled o brankové čáře!! R1 + + R2 R1 R2 + + R2 + +

Pozice při provádění trestného střílení + + žádný rozhodčí nevykonává pohyb R1 stojí čelem ke střídačce a sleduje hráče s míčkem R2 stojí zády ke střídačce a kontroluje brankovou čáru Schéma postavení rozhodčích při trestném střílení + + R1 R2 R1 + + R2 + +

Pozice při brance, vyloučení, time-outu, před zahájením a na konci třetin II + + oba rozhodčí stojí čelem ke střídačkám pouze R2 odchází ke stolku zapisovatelů R1 kontroluje prostory pro střídání obou družstev! R2 R1 + + R2 R1 + + + +

Pohyb rozhodčích a místo volného úderu IV + + Tato varianta je méně vhodnější, R1 se pohybuje proti směru hry a rozhodčí R2 musí absolvovat dlouhý přesun ŠPATNĚ !! směr hry R1 Schéma pohybu rozhodčích + + varianta I vhodná varianta II méně vhodná Místo volného úderu R1 R2 varianta II méně vhodná Místo volného úderu varianta I vhodná R2 + + + +

Pohyb rozhodčích a místo volného úderu IV + + Tato varianta je vhodnější, je v ní méně pohybu; a oba rozhodčí se pohybují ve směru hry SPRÁVNĚ směr hry R1 Schéma pohybu rozhodčích + + varianta I vhodná varianta II méně vhodná Místo volného úderu R1 R2 varianta II méně vhodná Místo volného úderu varianta I vhodná R2 + + + +

Pohyb rozhodčích při hře za brankou + + Rozhodčí R1 sleduje souboj a pohybuje se podle něj. Jakmile souboj skončí, rozhodčí se vrací do původního postavení. R2 Schéma pohybu rozhodčích R1 + + směr pohybu hráčů souboj hráčů směr hry R2 + + + +

Zranění hráče rozhodčí zjistí zda-li zraněný potřebuje pomoc; pokud je to nutné, umožní zdravotní službě vstup na hřiště oba rozhodčí zaujmou pozici v neutrální zóně, tak aby měli přehled o dění na hřišti neutrální zónu u stolku časoměřičů zvolí v případě, že se zranění nestalo přímo tam nezapomeňte tuto situaci využít k diskuzi o problémových situacích, které nastaly během utkání příležitost k výměně stran 4 4 2 6 1 2 6 1 5 3 3 5 R2 R1

Chování při konfliktu na hřišti pokud můžete v takové situaci zasáhnout, UDĚLEJTE TO! Vždy ovšem pouze jeden rozhodčí. Druhý rozhodčí kontroluje jestli nevznikají další konflikty druhý rozhodčí dále sleduje komu bude za konflikt potrestán při větším konfliktu zůstávají oba rozhodčí mimo konflikt a sledují, kteří hráči budou potrestání a za co R1 R1 5 4 2 1 1 3 6 2 4 R2 3 5 R2 6