Bc. Jiří Švec www.jorges.cz 03_Materiál Bc. Jiří Švec www.jorges.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zvláštní případy při účtování materiálových zásob.
Charakteristika zásob
Účtování pořízení zásob koupí
Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Příklad  Na fakturu jsme nakoupili zboží za Kč + DPH 19 %.  Dále jsme za hotové uhradili dopravu zboží v hodnotě 100 Kč.  Zboží jsme přijali na.
02_Peněžní prostředky Výuková prezentace o účtování o peněžních prostředních a ceninách v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
Výrobky Výukový text o účtování o výrobcích v rámci společnosti
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Materiálové zásoby evidence a oceňování.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_08.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zboží.
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Materiál Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Reklamace Výukový text o účtování reklamací v rámci společnosti
1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_012 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
Řešíme pro případy, kdy firma účtuje o zásobách: a) způsobem A, b) způsobem B.
Přeúčtovávání mezi účty 061 – příklad
ÚČTOVÁ TŘÍDA 1 ZÁSOBY.
ÚČTOVÁNÍ NA ROZVAHOVÝCH ÚČTECH
Účtování zásob „16“.
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
04_Materiál - pokračování
ÚČTOVÁNÍ ZÁSOB ZPŮSOBEM B prosinec 2012VY_52_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Zásoby Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE1.OA
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování dlouhodobého hmotného.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
MATERIÁLOVÉ ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Materiálové zásoby Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Zboží Karolína Pecková 2.A 2013/2014. Pojem zboží Jsou to movité věci koupené za účelem prodeje. Mohou to být také nemovitosti, ale v případě, že jsou.
ÚČTOVÁNÍ POŘÍZENÍ ZÁSOB – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Zásoby 2 způsoby účtování – A a B. Způsob A – v průběhu roku se účtuje na majetkových účtech z účtové třídy 1, při pořízení se využívají kalkulační účty.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_244.
Zásoby Účtování o zboží
Účtování materiálových zásob, způsob B
Zásoby Účtování výrobků
Vyřazení dlouhodobého majetku
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Zásoby 2 způsoby účtování – A a B.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
8. tématický okruh: Zásoby
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
EVIDENCE ZÁSOB.
Reklamační nárok Až po příjemku na sklad je to obecně známé. Problém nastává v případě, kdy částka (množství) přijatého materiálu (či zboží) na sklad není.
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….). Zásoby mají podobu a tak se i v účetnictví rozlišují: Materiál – suroviny (základní materiál), pomocné.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Účtování zásob účtová tř. 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozvahové účty a jejich změny
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace
Transkript prezentace:

Bc. Jiří Švec www.jorges.cz 03_Materiál Bc. Jiří Švec www.jorges.cz

Materiál Tato prezentace je věnována účtování o materiálu Obsahuje základní účtování o materiálu, které se každý učí na začátku studia účetnictví Rozšiřující výklad k materiálu je obsažen v prezentaci 04_Materiál – pokračování.

Materiál Materiál patří mezi zásoby. Účtuje se v účtové skupině 11 – Materiál. Je to aktivum, proto: A z toho plyne, že o pohybu na skladu materiálu se účtuje: Materiál Počáteční stav Přírůstek Úbytek

Materiál Na účtech materiálu účtujeme kromě materiálu také například o: Obaly Náhradní díly Pomocný materiál

Pořízení materiálu Při pořízení materiálu se používají pojmy: Cena pořízení Ostatní vedlejší pořizovací náklady Pořizovací cena Cenou pořízení je původní cena materiálu, který pořizuji Ostatními vedlejšími pořizovacími náklady jsou náklady, které vznikly tím, že si materiál pořizuji. Jedná se např. o: Dopravu Pojistné Clo Tyto náklady by nevznikly, kdybych materiál nepořizoval. Pořizovací cenou je součet dvou výše uvedených. Tedy Pořizovací cena = cena pořízení + ostatní náklady

Pořízení materiálu Za účelem zjištění pořizovací ceny při nákupu neúčtuji přímo na účet Materiál, ale používá se účet Pořízení materiálu Na tento účet účtuji veškeré náklady při pořízení materiálu, při přijetí materiálu na sklad vypočtu pořizovací cenu a přeúčtuji na účet Materiál Ukážeme si to názorně.

Pořízení materiálu Pořízení materiálu Pokladna X X Možnosti: Pokud materiál či náklady uhradíme hotově, ubyde nám z pokladny Bankovní účet X Při nákupu zaúčtujeme na účet Pořízení Pokud materiál či náklady uhradíme z bankovního účtu, ubyde nám zde. Dodavatelé Pokud pořizujeme materiál či náklady na fakturu, vznikne nám závazek vůči dodavatelům X Souhrn MD D Nákup materiálu za hotové Pořízení materiálu Pokladna Nákup materiálu z bankovního účtu Bank. Účet Nákup materiálu na fakturu Dodavatelé

V – Aktivace vnitropodnikových služeb Pořízení materiálu Často se stává, že doprava zboží je provedena vlastními zaměstnanci nebo samotným podnikatelem. V tom případě se o takové dopravě účtuje následujícím způsobem: V – Aktivace vnitropodnikových služeb Pořízení materiálu X X Vnitřní účetní doklad Souhrn MD D Doprava materiálu vlastní Pořízení materiálu V – Aktivace vnitropodnikových služeb

Pořízení materiálu Pořízení materiálu V případě, že jsem zaúčtoval veškeré náklady související s pořízením, zbývá jen přeúčtovat na účet Materiál. Sečteme tedy zápisy na MD na Pořízení materiálu a zaúčtujeme na stranu D A zároveň na MD účtu Materiál. Materiál nám přibývá na skladě. O této operaci se účtuje pomocí Příjemky na sklad. X X X X Materiál X Souhrn MD D Přijetí materiálu na sklad Materiál Pořízení materiálu

Spotřeba materiálu Materiál pořizujeme, abychom ho použili ve výrobě. Účtování o spotřebě materiálu do výroby je následující: Materiál N-Spotřeba materiálu X X Výdejka ze skladu Ubývá materiál Vzniká náklad společnosti

Příklad Firma pořídila na fakturu materiál za 12 000 Kč. Dále uhradila hotově dopravu materiálu do firmy, doprava stála 1 200 Kč. Materiál byl na základě příjemky převzat na sklad. V příkladu není brána otázka DPH.

Příklad Firma pořídila na fakturu materiál za 12 000 Kč. Dále uhradila hotově dopravu materiálu do firmy, doprava stála 1 200 Kč. Materiál byl na základě příjemky převzat na sklad. V příkladu není brána otázka DPH. Po kliknutí se objeví řešení číselné, následně i účetní. Materiál nás vyšel na: Cena pořízení 12 000 Kč Doprava (ostatní vedlejší pořizovací náklad) 1 200 Kč Celkem 13 200 Kč = pořizovací cena

Příklad Pořízení materiálu Dodavatelé Materiál 12 000 13 2000 12 000 Firma pořídila na fakturu materiál za 12 000 Kč. Dále uhradila hotově dopravu materiálu do firmy, doprava stála 1 200 Kč. Materiál byl na základě příjemky převzat na sklad. V příkladu není brána otázka DPH. Materiál nás vyšel na: Cena pořízení 12 000 Kč Doprava (ostatní vedlejší pořizovací náklad) 1 200 Kč Celkem 13 200 Kč = pořizovací cena Pořízení materiálu Dodavatelé Materiál 12 000 13 2000 12 000 13 2000 1 200 Pokladna 1 200

Materiál Končí výklad základů účetnictví. Rozšiřující informace, které jsou předmětem studia účetnictví v pokročilejším stádiu, jsou obsaženy v prezentaci 04_Materiál – pokračování.

Závěr Chceš se k něčemu vrátit? Pusť si prezentaci znovu. Něco stále zůstalo nevyjasněno? Můžeš využít doučování po ICQ! Chceš mi sdělit tvé poznámky k této prezentaci? Využij e-mail, ICQ nebo záložku Vzkazy na www.jorges.cz S pozdravem Bc. Jiří Švec Bc. Jiří Švec www.jorges.cz