Novinky v prevenci HIV infekce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Priority prevence HIV/AIDS v ČR
The theme for World AIDS Day Women, Girls, HIV and AIDS
Virová hepatitida typu C, epidemiologie, genetická heterogenita a její využití při šetření zdroje Hana Tkadlecová, KHS ZK se sídlem ve Zlíně, Vratislav.
Přenos infekcí Sexuální přenos
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
SEXUALITA A JEJÍ RIZIKA U ČESKÝCH MUŽU S HOMOSEXUÁLNÍM CHOVÁNÍM
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Aster V, König J, Staňková M, Rozsypal H, Procházka B
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Infekce v těhotenství ohrožující novorozence
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Žena a sport.
Vir HIV a onemocnění AIDS
HIV-Aids.
Sexuální poruchy Olga Bürgerová.
INFEKČNÍ CHOROBY A KOJENÍ
Nemoc AIDS v Africe.
Zkušenosti s ambulantním podáním radiojodu 131I v léčbě hypertyreózy
AIDS Eva Ivánková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Aids.
Aids HIV.
HIV TESTOVACÍ POLITIKA; VÝSLEDKY HIV SURVEILLANCE U IDU´s ČR 1985 – duben 2007 RNDr.M.Brůčková, CSc. Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř.
Výskyt HIV/AIDS v ČR MUDr. Michael Vít,PhD Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví ČR.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Číslo: VY_32_INOVACE_14_07 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Virus HIV Retrovirus RNA virus Velikost nm
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Virus lidského imunodeficitu
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
ANTIRETROVIROVÁ TERAPIE možnosti a problémy Ladislav Machala Nemocnice Na Bulovce, Praha 3. LF UK Praha.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_18_ Přenos HIV Autor Motejlková Věra.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
Nově diagnostikovaný pacient: role sestry a potřebné dovednosti.
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Co potřebují oběti znásilnění ?
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Číslo v digitálním archivu školy
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
KITPN, Nemocnice Na Bulovce, Praha .2016
Život a pocity nekriminálních pedofilů - výsledky výzkumu 2012
Eliška Dětáková Jiří Krafka
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Virus lidského imunodeficitu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Novinky v prevenci HIV infekce MUDr. Ivo Procházka, CSc. Sexuologický ústav 1.LF UK a VFN ČSAP

Přenos HIV Sexuální přenos – v ČR 95% přenosů, převažuje homosexuální Krví (převážně u IDU), ojediněle při transfuzi, při poranění Perinatálně – plod, během porodu, kojení, díky profylaxi (SC a antiretrovirotika) –méně než 1%

Rizika sexuálního přenosu Velmi vysoké riziko – anální soulož Vysoké riziko – vaginální soulož (0,05-30%) Vyšší riziko – ejakulace při orálním sexu či přenos jiné STI při orálním sexu, ejakulace do spojivky Minimální riziko – orální sex bez ejakulace Hypotetické riziko – petting či erotický polibek

Nadhodnocení a podhodnocení rizik Je rizikovější nechráněný orální sex s prostitutkou nebo nechráněná vaginální soulož ve vztahu s partnerkou neznámého stavu ? Rizika nahodilého píchnutí o jehlu (hoax)

Evropa a epidemie HIV UNAIDS – v Evropě není generalizovaná epidemie HIV (s výjimkou UA), ale epidemie se týká vulnerabilních skupin MSM (1-20% prevalence, ø 5%) Migranti IDUs (0,1-50%) CSWs Kombinace

Prevence a testování Prevence má být zaměřena především na tyto skupiny, respekt k lidským právům Je vhodné jejich opakované testování (i bez extrémního rizika), nelze hodnotit jako pokračování v nezodpovědném riziku CDC doporučuje 1x ročně HIV test u MSM i při safer sexu, totéž platí pro HIV- partnery HIV+ osob

Pozdní HIV diagnózy Hlavní příčina AIDS ! ECDC – ČR – 20-25% osob neví o své nákaze, vých. Evropa 100-200% Některé vulnerabilní skupiny zastoupeny více (MSM v zemích vých. E, migranti) Naopak méně IDUs, MSM v záp. E

Epidemie a akutní HIV infekce HIV infekce se šíří spíše jádrově než nahodile Akutní HIV infekce více přispívá k přenosu v zemích s nižší epidemií – až 50% přenosů Ve vysoké prevalenci se akutní HIV „vybije“ na již pozitivních a činí jen 10-20% Riziko negativního „serosortingu“ (přímý efekt i negativní vliv na sociální normy)

Možnosti snížení rizika přenosu Protivirová terapie “švýcarská studie“ – HIV+ při nulové virové náloži jsou při vaginálním styku bez jiné STIs neinfekční rozpačité reakce snížení kriminalizace behaviorálních rizik HIV+ zvýšení rizikového chování (HS)

Možnosti snížení rizika přenosu Postexpoziční profylaxe Podání antiretrovirotik po ojedinělém riziku včetně sexuálního vedlejší účinky nejistý efekt vysoká cena

Možnosti snížení rizika přenosu Preexpoziční profylaxe Podání antiretrovirotika před plánovanou expozicí ženy, které nemohou trvat na kondomu (Femidom ? – alternativa) party s bareback sexem a drogami ??

Možnosti snížení rizika přenosu Cirkumcize Jasně v tropické oblasti (snížení rizik jiných STI) Neplatí pro anální sex Problém s aseptickým zákrokem a kvalifikovaným personálem Krátce po zákroku vyšší riziko a vyšší riziko pro partnerky -behaviorální změny??

Komplexní prevence Zahrnutí biologických prvků do behaviorální medicíny - snížení virové nálože u osob, které vědí o své HIV + (i psychol. efekt na kvalitu života a pravděpodobné snížení rizika) - mikrobicidy - léčba STIs

Problémy komplexní prevence Včasná a dostatečná terapie STIs Ani terapie herpesu ale nesnižuje riziko Nárůst LU v Evropě Nárůst chlamydiových infekcí Vyšší sexuální přenos u HIV+ včetně HCV Riziko serosortingu

Možnosti snížení rizika přenosu Prevence u HIV pozitivních Eticky sporné, pro terapeuty i pacienty obtížná diskuse Pozitivní vliv skupin a pacientských organizací Léčba sexuálních dysfunkcí, ale i abuzus inhibitorů PDE-5 Průzkumy

Možnosti snížení rizika přenosu Výzkum Vakcíny ? Mikrobicidy včetně rektálních Edukace, edukace, ale není jasná lineární cesta k behaviorálním změnám

Safer sex jako trvalé chování ? U HT – reprodukce ? Někdy jako snaha o trvalou abstinenci, selhání z únavy (pokud není vnímán pozitivně, ale jako omezení) U MSM - 30% alespoň jedno selhání za rok při styku s partnerem opačného či neznámého HIV stavu (stejné u HIV- i HIV+)

Příčiny nových nákaz HIV Stálý partnerský vztah a zamilování Mírné snižování rizika (přerušovaná či krátká soulož) Alkohol, drogy Sexuální vzrušení a iracionální představy o partnerovi (doprovázejí nezbytně erotickou fascinaci)

Toto nemusí být bezpečnější sex, jak má správně vypadat

Tohle už je lepší. Děkuji za pozornost.