Zprovoznění experimentu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik magnetického pole
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Metoda analýzy Barkhausenova šumu
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
Chemické reakce IV. díl Energie chemické vazby, exotermické
II. Statické elektrické pole v dielektriku
32. Magnetické vlastnosti látek, částice s nábojem v elektrickém a magnetickém poli DOLEŽAL JAN, 8.A.
kvantitativních znaků
Pavel Jiroušek, Ondřej Grover
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Elektrické a magnetické momenty atomových jader,
Tato prezentace byla vytvořena
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Elektromagnetické záření látek
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Teplo Ing. Radek Pavela.
ZEEMANŮV JEV anomální A. Dominec, H. Štulcová (Gymnázium J. Seiferta) ‏ V.Pospíšil jako vedoucí projektu.
33. Elektromagnetická indukce
(Gymnázium Jaroslava Seiferta)
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
„Svět se skládá z atomů“
Vejmola, Jan Jirásek, Michael supervizor: Ing. Pospíšil, Vladimír
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Charakteristiky stejnosměrných dynam
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Látkové množství, molární hmotnost
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Látkové množství, molární hmotnost
Elektromagnetická indukce
Nestacionární magnetické pole
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
VIII. Chemické reakce : KINETIKA
Zprovoznění experimentu "Elektronspinová a jaderná magnetické rezonance" pro pokročilé praktikum T. Přeučil, J. Kubant (Gymnázium Jaroslava Seiferta) Ing.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
NMR I Základní princip, 13C NMR.
Název úlohy: 1.9 Magnetické pole. Magnetickou indukcí nazýváme jev při kterém se tělesa s feromagnetickými vlastnostmi v blízkosti magnetu zmagnetují.
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
ZEEMANŮV JEV A. Dominec, H. Štulcová (Gymnázium J. Seiferta) ‏ V.Pospíšil jako vedoucí projektu.
Neutronové účinné průřezy
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Elektrický proud.
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Magnetické vlastnosti látek. – Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
ELEKTROTECHNOLOGIE MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETOVÁNÍ FEROMAGNETICKÝCH MATERIÁLŮ.
MRS – magnetická rezonanční spektroskopie
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI MM
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
všechny animace a obrázky - archiv autora
Elektromagnetická indukce
Kvantová fyzika.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
Transkript prezentace:

Zprovoznění experimentu „Elektronspinová a jaderná magnetická rezonance“ T. Přeučil, J. Kubant (Gymnázium Jaroslava Seiferta) Michal Petráň (školitel)

Jaderná magnetická Rezonance

Připomenutí Týká se spinu jádra atomu tzn. pokud jádro vystavíme magnetickém poli, tak při určitých hodnotách frekvence v obvodu začne přijímat energii - dojde k rezonanci Podle výšky poklesu energie a podle toho při jaké frekvenci k rezonanci dojde můžeme mnohé o vzorku zjistit Při minulé prezentaci jsme vám ukázali jak jsme proměřovali rezonanci u různých vzorků

Pokroky v experimentu Proměřili jsme dopady hystereze na magnetické pole působící na vzorek Dosáhli jsme rezonance u krve a několika druhů ovoce Zkoumali jsme množství vodíku v ovoci Napsali jsme teoretickou část návodu Zjistili jsme si informace o NMR spektrotoskopii, ale kvůli nepřesnosti aparatury jsme ji v našem pokusu nepožili

Měřené vzorky Použité vzorky: Krev Ovoce Kalibrační destilovaná voda

Rezonance Krve Krev Glycerin

Hystereze Vystaví-li se odmagnetované feromagnetické těleso vlivu magnetického pole, jehož intenzita se zvyšuje, stoupá jeho magnetizace po křivce (panenská křivka). Začne-li se po dosažení nasycení mag. polem intenzita pole snižovat, magnetizace klesá po jiné křivce (projevuje se magnetická hystereze).

Hystereze Klesne-li mag. pole na nulu, magnetizace má nenulovou hodnotu zvanou remanentní magnetizace Na odmagnetování tělesa je třeba použít magnetické pole obráceného směru. Mění-li se intenzita magnetického pole v určitém intervalu je změna výsledného mag. pole vyjádřena uzavřenou křivkou.

Hystereze B [mT]

Částečné odstínění působení magnetického pole na jádro Z předchozích informací by se mohlo zdát, že na tom v jaké molekule jádro je, nezáleží a rezonuje vždy při stejné Larmorově frekvenci. Kvůli tomu, že jádra stejného izotopu, která nemají stejné chemické okolí (tedy nejsou chemicky ekvivalentní), se liší rozložením elektronů ve svém okolí a tím sice velmi nepatrně, ale pozorovatelně, intenzitou stínění, dojde k jevu, který je nazýván chemický posun. K rezonanci tedy dojde až pří vyšším magnetickém poli při shodné Larmorově frekvenci, jak to vyplývá z rovnice:

Částečné odstínění působení magnetického pole na jádro Kde B0 je velikost odstíněného magnetického pole a B je výsledné mag. pole které jsme museli vytvořit, aby k rezonanci došlo. Tento posun se dá velmi dobře využít při zkoumání vzhledu molekul, a ke zjištění v jakých molekulách se jádro nachází. Bohužel naše přístroje nejsou na toto měření dostatečně přesné, zkoumá se totiž chemický posun v jednotkách ppm (miliontiny vnějšího mag. pole), které nám splývají do jednoho signálu.

Částečné odstínění působení magnetického pole na jádro – počátek stupnice Počátek stupnice chemického posunu se z technických důvodů stanovuje obtížně v absolutní hodnotě; ujalo se používání vhodného standardu, pro 1H to je tetramethylsilan ve spektrech je to signál obvykle nejvíce vpravo.

Intenzita signálů Protože v jednom spektru jsou společně měřena vždy jádra stejného prvku, ve stejném magnetickém poli a při stejné teplotě, je plocha každého signálu úměrná počtu chemicky ekvivalentních jader v molekule. Intenzity nejsou představovány výškou pásů, ale jejich plochou, proto se nazývají integrální intenzity. Můžeme tedy zjistit obsah určitého prvku ve vzorku, pokud známe obsah určitého prvku v jiném vzorku. My jsme znali obsah vodíku ve vodě (vyplývá z molárních hmotností vody a vodíku) Byli jsme tedy schopni zjistit obsah vodíku v jakékoli látce, která se vejde do zkumavky

Nafitování funkce Jablko Banán

Obsah vodíku v ovoci Vzorek Plocha Podíl H [%] Voda 0,017516 11.11% Banán 0,048454 30.73 Jablko 0,058327 37%

Elektron-spinová Magnetická rezonance

Plány do budoucna Podívat se do CERNu Dodělat návod Udělat: poster závěrečnou prezentaci článek Vyhrazeno právo na killvitek