Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Var, sublimace a desublimace
Sublimace - desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA 7. ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Fázové rovnováhy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Vypařování a kapalnění
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Látky mohou mít tři skupenství:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Tuhnutí, sublimace a desublimace
Sytá pára. Var.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Vypařování a kapalnění
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
KAPALNĚNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák pozná podstatu přeměny skupenství kapalného na plynné (vypařování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Interaktivní test na změny skupenství látek
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování

Kapalnění = kondenzace obrácený proces než je vypařování a var pokud páru stlačujeme nebo ochlazujeme - kondenzuje dochází: na povrchu pevné látky (víko hrnce) na nečistotách ve vzduchu (mlha) uvolňuje se teplo: Kondenzační skupenské teplo Lk měrné skupenské teplo lk je rovno měrnému teplu vypařování při téže teplotě

Sublimace přeměna z pevného stavu rovnou na plynný jód, pevný oxid uhličitý (suchý led), led, sníh … co dalšího?

Sublimace přeměna z pevného stavu na plynný jód, pevný oxid uhličitý (suchý led), led, sníh vonné a zapáchající látky – mýdlo, vonné tablety do šatníku

Sublimace LS … skupenské teplo sublimace přijaté tělesem o hmotnosti m při jeho sublimaci za dané teploty t lS … měrné skupenské teplo sublimace, závisí na teplotě, při které látka sublimuje měrné skupenské teplo sublimace ledu při teplotě 0°C je 2,8 MJ∙kg-1

Sublimace Nejrychleji sublimující látky – jód, suchý led Co děláme s látkami, které sublimují? Jak je přechováváme?

Sublimace Halleyova kometa – 75 let, 16 km, 1 m, 100 000 let, 2061

Desublimace obrácený proces k sublimaci – teplo je odevzdáváno přeměna plynných látek na pevné látky páry jódu na krystalky

Desublimace vodní pára při teplotách pod 0°C

Přeměny skupenství tání KAPALNÁ LÁTKA PEVNÁ LÁTKA tuhnutí sublimace PLYNNÁ LÁTKA KAPALNÁ LÁTKA PEVNÁ LÁTKA tuhnutí sublimace var, vypařování kondenzace desublimace

Sytá pára při vypařování v uzavřené nádobě pára nemůže nikam „odejít“

Sytá pára atomy páry se vracejí zpět do kapaliny – kondenzují 1. vypařování převládá, 2. vyrovnání, 3. úplně nasycená pára = sytá pára dynamická rovnováha – oba děje najednou ve stejném množství 3 1 2

Sytá pára Voda v uzavřené nádobě a její sytá pára jsou charakterizovány teplotou, tlakem a hustotou. Zvýšíme teplotu: voda se více vypařuje zvýší se tlak, zvýší se hustota syté páry, sníží se hustota vody Snížíme teplotu: voda více kondenzuje sníží se tlak, sníží se hustota syté páry, zvýší se hustota vody

Sytá pára Co kdybychom objem uzavřené nádoby zvětšili?

Sytá pára Co kdybychom objem uzavřené nádoby zvětšili? Zvětšíme objem – zmenší se tlak syté páry, voda se začne více vypařovat, než opět dosáhne dynamické rovnováhy, vypařováním se sytá pára vrátila na původní tlak, přičemž teplota se nezměnila Tlak syté páry při stálé teplotě nezávisí na objemu páry. Při dané teplotě je tlak syté páry vždy stejný.

Křivka syté páry (vypařování) pro každou teplotu máme odpovídající tlak syté páry bod A je nejnižší teplota a tlak, při kterém jsou kapalina a její sytá pára v rovnováze (trojný bod, viz dále) bod K je kritický bod – vyrovnají se hustoty vody a její syté páry, takže rozhraní zmizí a nelze rozlišit, co je kapalina a co je pára

Kritický bod v kritickém bodě má soustava kritickou teplotu tk, kritický tlak pk, kritickou hustotu ρk pro vodu platí:

Přehřátá pára Pokud překročíme kritický bod zvyšováním teploty (nebo tlaku) stane se ze syté páry pára přehřátá. Silně přehřáté páry nazýváme plyny a ty již nejdou zkapalnit. Při vyšší teplotě než je teplota kritická (374°C) voda neexistuje jako kapalina, pouze jako plyn. Nejnižší teplota a tlak při které existuje voda je tA = 0,01°C a pA = 610 Pa. Při této teplotě existuje kapalná voda a její sytá pára a objeví se i led. Bod A = Trojný bod.

Křivka sublimační Nádobu s vodou a její stou párou ochladíme na 0,01°C, voda se přemění na led, tlak syté páry klesá.

Křivka tání Nádobu zcela naplněnou vodou ochladíme na 0,01°C, voda se přemění na led, tlak v nádobě roste. Při tlaku 610 Pa se objeví led. Čím více snižujeme teplotu, tím více roste tlak.

Fázový diagram vody