Psychické projevy a stavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychické procesy a stavy
Advertisements

Paměťový systém Barbora Holečková. Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PSYCHICKÉ PROCESY Psychologie.
Paměť Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov07 Autor Mgr. et Mgr.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Emoce (city).
PAMĚŤ.
OSOBNOST.
Komunikace s dětským pacientem
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Jak poznávám a vnímám Pavel Šuranský.
Vnímání BEREZNYAKOVA SOFYA
Teorie motivace Adéla Furiková.
Paměť je schopnost centrální nervové soustavy uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech je základem všech duševních procesů, vlastností,
VY_32_INOVACE_PSYPS12760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Rozdíl vnímání a představy
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Paměť, pozornost, zapomínání
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Myšlení a paměť Myšlení Proces sloužící k řešení problémů
Psychické jevy Psychologie = nauka o lidské psychice (duševním životě). = studuje psychické jevy Psychické jevy – jsou determinovány biologicky i sociálně.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 2.část Mgr. Marie Mikulcová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 1.část Mgr. Marie Mikulcová.
Mgr. Michal Oblouk. POZNÁVÁNÍ A VNÍMÁNÍ informace o světě kolem sebe získáváme prostřednictvím smyslových orgánů VNÍMÁNÍ = percepce, zachycuje to, co.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 04 – Čití a vnímání NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Psychické procesy - vnímání
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Paměť a soustředění.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
PAMĚŤ.
Sociální psychologie – CŽV 2012
Témata kognitivní psychologie
Pozornost a paměť, představivost
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Myšlení a paměť Myšlení Proces sloužící k řešení problémů
Pozornost a paměť.
Transkript prezentace:

Psychické projevy a stavy II.Kapitola (Mimo jiné) Navázání na Utváření osobnosti - Procesy při utváření osobnosti

Obsah I. Jak poznávám a vnímám II. Jak myslím a tvořím nové III. Jak si pamatuji a soustředím se IV. Jak se učím V. Jak prožívám své city

I. Jak poznávám a vnímám OBJEKT VJEM – výsledek vnímání Podněty Zrakové Sluchové Čichové Hmatové chuťové Signály do mozku Barva a tvar Zvuky Vůně Chutě povrch VJEM – výsledek vnímání OBJEKT SMYSLY

- vedle funkčnosti smyslových orgánů - individuální zkušenost Vjem Zkreslení (subjektivita) při vnímání je ovlivněno řadou skutečností: - vedle funkčnosti smyslových orgánů - individuální zkušenost - okolnost, aktuální situace Každý je jinak všímavý. Jde o psychickou podobu právě vnímaného objektu, nebo jevu. Tzn. : 5 lidských smyslů zajišťuje 5 psychických podob právě vnímaného jevu, či objektu.

Představa, fantazie Vybavit si vjem z minulosti = mít představu Uvědomte si: Jaká je přesnost informace s odstupem času ? Důsledky pro život, dějiny ? Slovo fantazie vyjadřuje představy vytvářené, či přetvářené, stávají se originálními a jedinečnými. Tvoříme je my sami. (synonymum: Obrazotvornost)

Sociální poznávání (neustálý proces) Sociální vnímání Sociální hodnocení Vztah

Domácí úkol 28.11. Učebnice strana 25 - Čím se řídí naše chování k druhému člověku? Překresli trojlístek, obrázek, fotku, kytičku do sešitu, vyber si jednu známou osobu (nejlépe spolužáka z lavice ) a stručně vyjádři, jak by tvoje vnímání a pohled na ni ovlivnilo těchto 8 brýlí. - Podívej se co je v hodnocení druhého častým problémem (projekce, první dojem, haló efekt, aj.) Při zkoušení nashle !

II. Jak myslím a tvořím nové Informace poskytované smysly dál zpracujeme MYŠLENÍ Výrazy rozvinutého myšlení jsou řeč, písmo Revoluce ve vývoji člověka a lidské civilizace : 1. řeč – homo sapiens/sapiens sapiens (10 000 př. Kr. ?) řeč vnitřní vnější 2. písmo – nejstarší 5 000 let př. Kr. (Sumer, Egypt, Čína)

Zpracování informací 1. fáze (myšlenkové operace) ANALÝZA/SYNTÉZA: I. a,b,c, / a,b,c I. SROVNÁVÁNÍ: A B 2. fáze (proces) INDUKCE/DEDUKCE: více příkladů vzorec/vzorec konkr. příklad ANALOGIE: poznání na základě podobnosti

(Divergentní) Rozbíhavé myšlení Jde o produktivní typ myšlení, který na jeden podnět, otázku či problémovou situaci poskytuje větší počet odpovědí, řešení, asociací a nápadů. Člověk s divergentním myšlením je takový jedinec, který místo jednoho řešení problému podává několik stejně možných a stejně pravdivých variant. Rozvíjení například při tzv. brainstormingu. Velká důležitost schopnosti kreativity. 

(convergentní) Sbíhavé myšlení Hledá pouze jedno řešení, ubírá se k jedinému cíli, problém, který má pouze jedno možné řešení

Paměť Jedna z nejdůležitějších vlastností každého živého organizmu Druhy: - slovní (verbální), zraková (vizuální), emocionální, sociální - Krátko a dlouhodobá, bezděčná a záměrná, logická a mechanická Jaký druh paměti u tebe převažuje a proč? 3 fáze zapamatování: 1. zapamatování 2. uchování 3. vybavování

Zapomínání, pozornost Lépe si pamatujeme, menší nároky na soustředění/pozornost: Co chápeme a čemu rozumíme Co máme rádi/neradi, k čemu máme vztah Věci utříděné, v systému, celek Při zapamatování zapojovat co nejvíce smyslů! Jediná obrana proti zapomínání OPAKOVÁNÍ  Viz učebnice s.29 Křivka zapomínání

(ne)pozornost VLASTNOSTI POZORNOSTI Úmyslná/bezděčná Rozsah Intenzita Stálost Pohyblivost Roztržitost X rozptýlenost