Zvuk v počítači.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multimédia Video a zvuk.
Advertisements

zpracoval Mgr. Radomír Rais
Vývoj technických prostředků pro záznam zvuku
Digitální reprezentace
Multimediální soubory
Zvuková karta Petr Drlík, 4.I.
Záznamová média.
Elektrotechnika Automatizační technika
Multimédia ve vzdělávání ZVUK
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Teorie informace Digitalizace dat
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Mechanické vlnění vzduchu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Vlastnosti zvuku a zvukových záznamů
Základní pojmy počítačové grafiky
Paměťová média.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
Základní jednotky, záznam a kódování informací
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Základy mobilních systémů a GSM II
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Regina Žáková, 4.B Multimédia. oblast informa č ních a komunika č ních technologií multimediální systém se ozna č uje souhrn technických prost ř edk ů.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Analogově digitální převodník
Tato prezentace byla vytvořena
Radim Farana Podklady pro výuku
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Programovatelné automaty AD převodníky 11
Určení parametrů elektrického obvodu Vypracoval: Ing.Přemysl Šolc Školitel: Doc.Ing. Jaromír Kijonka CSc.
Jak učit zvuk Jan Langmajer.
Karolína Hlaváčková, Leoš Kalina, Matyáš Baloun
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. cv ZS – 2010/2011 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb.
Multimédia.
Multimédia Žlutířová Eva.
ZVUK.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
PROGRAMY PRO ZPRACOVÁNÍ ZVUKU MARTIN BÁRTA. Obsah tématu  Rozdělení funkcí v nahrávacím řetězci  Nahrávání a editace  Postprodukce  Mastering  Software.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Televizní obraz Digitální záznam Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Digitální zvukové formáty
Programy pro zpracování zvuku
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hardware číslicové techniky
Digitalizácia zvuku.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Multimédia základní informace.
Transkript prezentace:

Zvuk v počítači

Co je to zvuk? Zvuky jsou tlakové vlny vzduchu. Pokud by nebyl žádný vzduch, nebyli bychom schopni slyšet zvuky. Ve vesmíru neexistuje žádný zvuk

Intenzita zvuku Intenzita zvuku se v praxi udává v decibelech (dB) Člověk vnímá zvuky od tzv. prahu slyšení (0 dB) až po práh bolesti (130 dB) Silnější vlnění už nevnímáme jako zvuky, nýbrž jako bolestivé podněty poškozující náš organismus

Princip digitálního záznamu zvuku Jakýkoliv zvuk, který chceme zaznamenat musíme převést z analogového do digitálního tvaru, tedy do binární posloupnosti jedniček a nul. Tento proces se nazývá digitalizace.

Proces digitalizace zvuku Zvukový signál je v analogové podobě spojitá křivka Digitalizovaný záznam

Proces digitalizace zvuku Digitalizace zvuku probíhá tzv. vzorkováním a následnou kvantizací. To se provádí pomocí Analog/Digital (A/D) převodníku. A/D převodník je zodpovědný za  převod analogového signálu na signál digitální. Kvalitu digitálního vzorku určují dva parametry: vzorkovací frekvence a bitová hloubka.

Kvalita digitálního vzorku Vzorkovací frekvence fv – udává počet vzorků (změn) za jednu sekundu (zvukový vzorek o vzorkovací frekvenci 44,1 kHz znamená, že vzorkovací algoritmus odebral při digitalizaci 44 100 vzorků za jednu sekundu). Čím vyšší vzorkovací kmitočet použijeme, tím více bude zvuk odpovídat realitě.

Kvalita digitálního vzorku Bitová hloubka – určuje, jaké množství informací se použije k definici jednoho vzorku. Je určena počtem bitů. Čím větší bitová hloubka, tím lepši je dynamika zvuku (při osmibitovém kódování převodník rozliší 256 napěťových úrovní hlasitosti a při šestnáctibitovém kódování 66535 napěťových úrovní).  

Příklady zvukových záznamů: Kvalita Účel Velikost stereo Velikost mono 8 000 vzorků /s telefon 32 000 B/s 16 000 B/s 22 050 vzorků /s Rádio 88 200 B/s 44 100 B/s 44 100 vzorků /s Audio CD 176 400 B/s 96 000 vzorků /s DVD 384 000 B/s 192 000 B/s

Kvalita digitálního vzorku Stále uznávaným, nicméně postupně vytlačovaným standardem je 44,1 kHz / 16 bit, to už ale při dnešních vysokých nárocích nedostačuje a např. DVD audio se vyznačuje kvalitou 96 kHz / 24 bit.

Hudební formáty Formát WAV je nekomprimovaný a neztrátový formát, rozšířený zejména na platformě PC lze do něj zaznamenat digitální zvukovou stopu v jakékoliv kvalitě jedinou nevýhodou je kapacitní náročnost, 1 minuta záznamu zabere 10 MB na disku

Hudební formáty Formát MP3 představuje tzv. ztrátovou kompresi dat je jedním z nejčastěji používaných ztrátových zvukových souborových formátů kompresí se zmenší velikost v poměru 1:12, ale přesto si výsledný zvukový soubor výbornou kvalitu Formát OGG je také poměrně rozšířený formát, který nabízí obdobné výhody a kvalitu jako MP3

Hudební formáty Formát WMA alternativa k MP3 nabízená firmou Microsoft s podobnou kvalitou zvuku jako MP3 při poloviční velikosti souboru. v počítači jej lze přehrát na Windows Media Playeru není tolik oblíbený Formát RA komerční formát nejčastěji používaný pro přenos zvuku v internetových rádií Formát MIDI je určený ke komunikaci mezi hudebními nástroji