Technika práce s ženskou lakroskou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
8. Signály následků hry – jak se bude pokračovat
Advertisements

FÁZE OBLOUKU.
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Beach rugby
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
8. měsíc V poloze na zádech je během dne již zcela minimálně, většinou pouze ve spánku. Ze zad se okamžitě přetáčí na břicho, kde se plazí,umí se dostat.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Sestava Akademie 2011 Hudba: Maksim Mrvica – Victory + Cubana Cubana © Věrka (
Základy Posilování popis
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Parkour Turn vault Two Hand Vault(Side vault) Pop vault Reverse vault
THROW to 2nd Base. Dovednosti Catchera Catcher Leader týmu  Vedení týmu  Vztah s UMP a P Catcher Hardest worker  Blokování  Postavení na HP  Hry.
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
Další.  Hraje se na jednu branku  Brankář se určí před začátkem hry a v bráně je po celou dobu  Hra je pro neomezený počet hráčů  Smysl hry spočívá.
GRAFOMOTORIKA.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
BASKETBAL.
Digitalizace výuky Příjemce
Efektivní učení.
DRILLY Catcherů Zpracoval DAVID WINKLER DRACI BRNO MBS - Brno Horská klinika 2010.
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Posilování celého těla 2
Jak správně sedět u počítače
Alternativa ve výuce psaní
HOD KLADIVEM.
RINGO Chytání a zpracování kroužku kroužek lze chytit libovolnou rukou, odhodit se však musí tou rukou, kterou byl chycen (nesmí se přendávat z.
Základy práce s videokamerou
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
RINGO PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.Cíl hry:
SOFTBALL 2.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
1. zdroj síly (rychlosti) u nadhazování 1. zdroj síly (rychlosti) u nadhazování 2. nadhazovací styly (sidearm, overhead….) 2. nadhazovací styly (sidearm,
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Která čísla označují správné držení těla?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_12 TÉMA:
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Drobné hry na rozehřátí Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 27.
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Šestá lekce – přihrávání a uvolňování bez míče (základy součinnosti v útoku) (90 minut – interpretace.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
I. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Čtvrtá lekce – střelba z místa a střelba v pohybu (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento projekt.
Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Florbal Matěj Pírek 5.B Hluchak.
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
II. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Koordinační schopnosti
Plavání Jiří Vlk, 5.B Hluchák
Dvourozměrné geometrické útvary
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Hodina pohybu navíc - Ragby
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
Parelli Natural Horsemanship
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
LEKCE č. 12 PRSA TECHNIKA Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Transkript prezentace:

Technika práce s ženskou lakroskou míchání, sbírání, házení, chytání

Proč je technika lakrosky důležitá? alespoň malá část lakrosového tréninku by se měla věnovat individuální práci s lakroskou je třeba hráčkám připomínat, že na technice musí pracovat hlavně samotné, ale právě proto musíme řadit individuální práci s lakroskou i do tréninku, aby věděly, jak a co mají trénovat čím častěji budou mít lakrosku v ruce, hrát si s ní a trénovat, tím lepší bude pak jejich technika technika hole je pro ženský lakros velmi důležitá a to jak pro útok a středopolaře, tak i pro obranu a brankáře

MÍCHÁNÍ aby hráčky správně míchaly, je důležité pro veškerou další činnost s lakroskou míchání je první věc, s kterou bychom měli u nově příchozích hráček začít – nejdřív je dobré vysvětlit, proč je důležité: ->míček nevypadne při běhu z lakrosky ->po chycení a sebrání míčku se zamícháním míček ztlumí a zůstane v lakrosce ->protihráčka má menší šanci míček vyseknout z lakrosky už od začátku se snažíme hráčky učit, aby při běhu s lakroskou míchaly na různých místech

začínáme s mícháním vždy pouze jednou (silnější) rukou, lakrosku uchopí ve ¾ násady a začíná míchat pouze zápěstím, až toto bude mít zvládnuté, přidáme ohyb v lokti a poté ji necháme míchat celou paží po zvládnutí míchání jednou rukou, přidáme dolů druhou a postupujeme zase od zápěstí až po celé ruce správný pohyb můžeme nacvičit tak, že hráčku postavíme ke zdi a necháme ji, aby se při míchání na každé straně dotkla zdi !dáváme pozor,aby správně otáčela lakrosku! pokud se hráčka míchat teprve učí, můžeme pohyb pro nácvik klidně až přehánět dále pak učíme hráčky míchat na různých místech kolem těla (6 bodů)(P/L), jednou rukou, která drží lakrosku za dolní konec (P/L)

SBÍRÁNÍ jako druhé v pořadí bychom měli naučit nové hráčky sbírání nejprve učíme sbírání míčku, který leží na místě ->hráčka musí mít nohu vedle míčku a pořádně se ohnout v kolenou !dbáme na to, aby si hráčky po sebrání míček „nenadhazovaly“ a aby ho co nejdříve zpracovaly a schovaly k hlavě! -učíme hned P/L ruku pokud má hráčka zvládnuté sbírání na místě, položíme míček pár metrů před ni a necháme ji sbírat v běhu(P/L) ->zase dbáme na to, aby míček zpracovala k hlavě bez nadhazování

dále zařadíme sbírání míčku, který je v pohybu - jednodušší je sbírání míčku, který jede proti hráčce - poté míček posíláme ve směru běhu hráčky; u toho je důležité, aby hráčka míč doběhla a udělala ten podřep (P/L) – pozor na „nadhazování“ při sbírání! hráčky poučíme o „přiklápění“ a ukážeme, jak mohou míček dle pravidel zastavit či poslat si stranou ->uděláme dva zástupy, stoupneme si mezi ně a pošleme míček, hráčky vyběhnou a bojují o míč; kdo ho sebere, musí nahrát zpět trenérovi, ten druhý se mu snaží zabránit ->hráčky postavíme zády k sobě a mezi ně položíme míček, na písknutí se hráčky otáčí a bojují o míč; můžeme udělat 5 kol, hráčky si za sebrání počítají bod; toto cvičení mohou dělat všechny hráčky najednou, ve dvojicích

->pro natrénování pokrčení kolen položíme míček před hráčku a nad míčkem držíme lakrosku ve výši pasu; hráčka se rozběhne a sbírá míč pod lakroskou (P/L) ->dále můžeme zařadit například „bago“ pouze s posíláním míčů po zemi ! DBÁME NA TO, ABY HRÁČKY OD POČÁTKU PŘI SEBRÁNÍ MÍČKU MLUVILY ! „MÍČ“, „MÁM MÍČ“

HÁZENÍ poté, co umí hráčka udržet míč v lakrosce(míchat), můžeme ji začít učit házet začínáme házením z klidu při házení dbáme na to aby měla hráčka správný postoj – správnou nohu vepředu (pokud hází pravou rukou, tak musí mít levou nohu vepředu) hráčka by měla vrchní rukou držet lakrosku zhruba ve ¾ násady a spodní ruka by měla držet konec násady pokud je hráčka pravák, tak levé remeno by mělo být natočené ve směru hodu a loket levé by měl ukazovat na cíl, kam chce hodit; ruce by měly být jakoby zvedlé a posunuté dozadu (ukázka); loket pravé ruky je vodorovně s ramenem

do pohybu hodu se zapojuje prakticky celé tělo; nejprve se při odhodu přetáčí boky dopředu, špunt lakrosky míří na cíl a posunuje se dopředu, pak se otáčí ramena a horní ruka se překlápí přes spodní; oblouk, který lakroska při hodu vytváří dotahuje hráčka až do konce u hráček se snažíme stejnoměrně trénovat pravou a levou ruku, aby při hře byly schopny používat obě ruce stejnoměrně ->při tréninku házení je vhodné využívat zeď; můžeme na ni vyznačit různé body, do kterých se budou hráčky trefovat(přesnost nahrávky) ->dále při tréninku nahrávek zařadíme „pilu“, nahrávky ve dvojicích pokud hráčka zvládá házení v klidu, přejdeme na házení v běhu

!při házení v běhu dáváme pozor, aby nám hráčka správně vysouvala ruce z ramen a za sebe! pro pokročilejší hráčky zařadíme házení „side-arm“ nebo házení na „back-hand“

CHYTÁNÍ poslední dovedností je chytání je to asi to nejnáročnější pro hráčku, která s lakrosem začíná je lepší, začít trénink chytání s těžkým míčkem, míček na WILLíka je pro začínající někdy nejen pro začínající) hráčku velmi náročné nejprve učíme hráčku chytat v klidu, po zvládnutí můžeme přejít do pohybu při chytání je vrchní ruka zhruba ve ¾ násady, spodní ruka drží konec lakrosky !častou chybou je, že hráčka jde lakroskou proti míči!

hráčka sleduje očima míč po celou dobu letu a v podstatě ho nechá do lakrosky spadnout – „sáhne po míčku“ nebo ho ztlumí bez zpracování dozadu hráčku hned učíme po chycení lakrosku hned schovat k hlavě od počátku chceme po hráčce, aby používala u chytání obě ruce po zvládnutí chytání zařazujeme chytání na různých bodech kolem těla !POZOR na otáčení rukou při chytání na back.hand! ->chytání nejlépe natrénujeme házením o zeď ->házení, chytání ve dvojicích, trojicích…. ->lajny, trojuhelníky, hvězda…. chceme po hráčkách, aby mluvily – řekly si o nahrávku

Kam v tréninku řadit práci s lakroskou? individuální práci s lakroskou můžeme zařadit už do samotného rozběhání: ->každá hráčka má míč, běhají ve vymezeném území, nadhazují a chytají míč(P/L), důležité je zpracování – sáhnout po míčku a zamíchat si u těla pokud se potká s další hráčkou, udělá na ní kličku a schová si lakrosku ->každá hráčka má míč, vodí míč po zemi, stále ho má pod kontrolou(P/L), na písknutí nabere míč a zpracuje k hlavě, udělá tři rychlé kroky a míč opět dá na zem dávat pozor, aby míč nabíraly napoprvé, nenadhazovaly si ho

->každá hráčka má míč, běhají ve vymezeném prostoru, hodí míčkem o zem, tak aby jim nevyskočil výš jak k pasu a míč zpracují(P/L), důležité je, aby míč chytaly u pasu a pak ho zpracovaly až k hlavě ->každá hráčka má míč, běhají ve vymezeném uzení a míchají(P/L), na písknutí tři rychlé kroky, pak zase zpomalí ->důležité je, aby nemíchaly stále na stejném místě, ale měnily nahodile polohu lakrosky a znemožnily tak obránci jim míček vyseknout ->na žraloka – každá hráčka má míč a běhají ve vymezeném prostoru, určíme 1-2, které míč nemají a jsou to žraloci, ty se snaží ostatním vyseknou míč komu vypadne míč nebo mu ho vyseknou, stává se žralokem

dále můžeme třeba vždy po náročnější fyzické činnosti, zařadit práci s lakroskou, která je méně fyzicky náročná ->pila(P/L) – hráčky stojí ve dvou řadách naproti sobě cik-cak, jedna za začátku má míč a se hází tak, jak hráčky stojí -poslední hráčka nahrává opět té první -můžeme použít libovolné množství míčků (mělo by to jít s počtem míčků, který je o jedem menší než počet hráček) -max. 10 hráček v jedné pile -nahrávky provádíme se zpracováním i bez zpracování

techniku lakrosové hole nejlépe hráčka natrénuje individuálně – každý den mít lakrosku v ruce, hrát si s ní hráčkám ukážeme i pár triků – další věc, která hráčce pomůže se sžít s lakroskou DÍKY ZA POZORNOST!