13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) Roman Vašek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční produkty určené k ukládání peněz
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Analýza Centra ProEquality
Mateřská a rodičovská dovolená
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA 20 let jednání o nastavení sociálního programu pro tanečníky Zdeněk Prokeš.
Životní pojištění AMCICO AIG Life 2008
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Konference €FPA ČR řešení případové studie
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Podpora v nezaměstnanosti
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Vysoká škola sociálně-správní, Havířov Rekvalifikace jako nástroj politiky zaměstnanosti České republiky Vypracovala: Věra Pepřicová Vedoucí práce: Ing.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
ÚŘAD PRÁCE.
Příklady zahraničních programů
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Spoření a pravidelné investice
TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA NIZOZEMSKÝ PŘEŠKOLOVACÍ PROGRAM NATAŠA NOVOTNÁ.
Zkouška představení Salto nel vuoto, choreografie Paco Decina, foto: Dragan Dragin Zpracovala Marie Kinsky, Konference TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
TANEČNÍ KONZERVATOŘE – situace a okruhy témat
AKADEMIE – situace a okruhy témat Roman Vašek. Kvalifikace profesionálních tanečníků v ČR (rok 2011)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
DRUHÁ KARIÉRA SCÉNICKÝCH UMĚLCŮ Nadační fond pro taneční kariéru.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
PŘIŘAZENÍ HLAVNÍCH PROBLÉMŮ K JEDNOTLIVÝM PLATFORMÁM.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) Roman Vašek

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Potřeby a přístup tanečníků – pomoc po skončení taneční kariéry  Pomoc při rekvalifikaci by využilo přes 80 % aktivních a bývalých tanečníků, z toho:  86 % tanečníků baletu  63 % tanečníků současného tance  88 % bývalých tanečníků  Pomoc odborného konzultanta při hledání nového zaměstnání by využilo kolem 60 % aktivních a bývalých tanečníků, z toho:  64 % tanečníků baletu  38 % tanečníků současného tance  76 % bývalých tanečníků

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Potřeby a přístup tanečníků – pomoc po skončení taneční kariéry  Pomoc psychologa by využilo kolem 30 % aktivních a bývalých tanečníků, z toho  28 % tanečníků baletu  33 % tanečníků současného tance  33 % bývalých tanečníků  Jakou další pomoc tanečníci nejčastěji poptávali  Finanční (výsluha, renta, předčasný důchod)  Zdravotní (rehabilitace)  Nabídku zaměstnání přímo v divadle

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Potřeby a přístup tanečníků – přispívání do spořícího programu na zajištění po skončení taneční kariéry  Pokud by stát přispíval ke vkladu tanečníka stejnou částkou, bylo by ochotno odvádět pravidelné příspěvky přes 95 % tanečníků  Tanečníci baletu by byli ochotni přispívat průměrně 1200 Kč, nejčastěji 1000 Kč  Tanečníci současného tance by byli ochotni přispívat průměrně 993 Kč, nejčastěji 1000 Kč  Bývalí tanečníci by byli ochotni přispívat průměrně 1712 Kč, nejčastěji 2000 Kč

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Potřeby a přístup tanečníků – využití naspořených peněz: výběr ze tří variant  Jednorázová výplata na podnikatelský projekt nebo jiný plán pracovního uplatnění  Zvolilo by 54 % aktivních tanečníků  Úhrada rekvalifikačního studia max. na 3 roky a výplata stipendia, kompenzujícího propad v příjmech  Zvolilo by 34 % aktivních tanečníků  Výplata renty až do nároku na starobní důchod  Zvolilo by 12 % tanečníků

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Program podpory tanečníků (a artistů) při změně povolání – návrh  Zacílit na umění výrazně limitovaná věkem a zdravím, tedy na profesionální tanečníky, event. artisty a akrobaty  Základní princip:  Tanečník vkládá do fondu (např Kč měsíčně), podílí se stát (např. příspěvkem 100 % vkladu tanečníka), vklady jsou úročeny  Po splnění podmínek je naspořená částka využita na nové pracovní uplatnění nebo na částečné sociální zajištění po skončení umělecké kariéry  Vstupní podmínky pro umělce  Tanečník (nebo artista) vykonává své povolání jako profesionál  Odvádí pravidelný příspěvek optimálně 15 let a minimálně 5 let

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Program podpory tanečníků (a artistů) při změně povolání – návrh  Tři úrovně podpory podle zapojení do programu  Minimální (bez přispívání do programu)  Individuální poradenství pro problémy spojené s průběhem a ukončením taneční kariéry  Přístup na základní workshopy k ukončení taneční kariéry a nové pracovní uplatnění  Základní (po 5 letech přispívání do programu; čerpání do výše naspořené částky – např Kč + státní příspěvek + úroky)  Totéž, co v úrovni „minimální“  Úhrada rekvalifikačního studia a základní stipendium, nebo  Příspěvek na rozvoj ve vlastním podnikání  Služby mentora

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Program podpory tanečníků (a artistů) při změně povolání – návrh  Optimální (po 15 letech přispívání do programu; čerpání do výše naspořené částky – např Kč + státní příspěvek + úroky)  Totéž, co v úrovni „základní“  Nadto vyšší stipendium při rekvalifikaci nebo vyšší příspěvek na rozvoj ve vlastním podnikání nebo renta do nároku na starobní důchod  Otázky k řešení  Má být přístupné pro cizí státní příslušníky? Pokud ano, za jakých podmínek?  Jak bude řešeno při mimořádných situacích, které mohou kariéru předčasně ukončit (úraz, mateřství)  Jak stanovit vstupní podmínky pro nezávislé umělce?  Má být program rozšířen o jiné umělce, např. z oblasti hudby?

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Program podpory tanečníků (a artistů) při změně povolání – návrh  Kdo má zajišťovat?  Pojišťovna na bázi životního pojištění?  Nadace nebo nadační fond?  Kombinace obojího?  Jiná instituce?  Financování: základní pilíře (příklad)  Pravidelné příspěvky umělce v minimální výši 1500 Kč  Pravidelné příspěvky státu ve výši 100 % příspěvku umělce, maximálně však 2000 Kč  Odhad ročního nároku na státní rozpočet (pouze pro tanečníky)  Kč na spoření tanečníků + příspěvek na správu

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Program podpory při změně povolání – umělci tradičního a nového cirkusu  Jak silné je téma změny povolání u umělců tradičního a nového cirkusu?  Jakých a kolika umělců z oblasti tradičního a nového cirkusu by se podpora při změně povolání týkala?  Jaké jsou představy artistů o dalším pracovním uplatnění, studiu apod.?  Do jaké míry je schopen tradiční a nový cirkus nabídnout končícím artistům jiné pracovní uplatnění?  Má být program podpory při změně povolání společný pro tanečníky a artisty? Má být jiný? Jaký?

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Program podpory při změně povolání – hudebníci  Jak silné je téma změny povolání u umělců z oblasti hudby?  Jakých a kolika umělců z oblasti hudby by se podpora při změně povolání týkala?  Bylo by účelné připravovat strukturovaný program pro hudebníky, v němž by hudebníci pravidelně přispívali do fondu s podílem státního příspěvku? Byl by o to vůbec mezi hudebníky zájem?  Nebo by v případě hudebníků byly řešením zvažované předdůchody?  Měl by mít orchestr / sbor / divadlo povinnost postarat se o hudebníky, kteří už nemohou vykonávat svou profesi?

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Další témata. Tanečníci a vzdělávání na konzervatoři  Jsou děti nastupující na taneční konzervatoře a v průběhu studia dostatečně seznámeny s tím, že jde o profesi limitovanou věkem a zdravím a že po taneční kariéře bude patrně následovat kariéra jiná?  Jak jsou studenti na tanečních konzervatořích připravováni na pracovní uplatnění po skončení taneční kariéry?  Jsou studenti na tanečních konzervatořích dostatečně připravováni i pro případ, že po studiu nebude následovat taneční kariéra? Není studium příliš jednostranně zaměřeno? A může být vzhledem k rostoucí konkurenci v taneční praxi poleveno v koncentraci na výuku odborných předmětů?

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Další témata. Tanečníci a vzdělávání na konzervatoři  Co mohou dále studovat nebo jak se pracovně uplatnit absolventi tanečních konzervatoří, pokud nezamíří do taneční praxe?  Je síť tanečních konzervatoří a Konzervatoře Duncan centre optimální? Jakou mají absolventi šanci uplatnit se v oboru? Není absolventů příliš mnoho na omezující se počet pracovních míst?  Sledují taneční konzervatoře a Konzervatoř Duncan centre své absolventy a jejich další profesní vývoj? Jaké z toho plynou poznatky?

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Další témata. Příprava tanečníků na druhou kariéru  Je dostatek možností pro kombinovanou formu Bc. a Mgr. studia na VŠ v oborech akreditovaných v programu taneční umění? (chybí na HAMU Praha)  Jak mohou podporovat soubory a divadla přípravu svých tanečníků na nové pracovní uplatnění? (poskytnutí studijního volna na studium, přechod tanečníků ve vyšším věku na částečné úvazky, organizování workshopů k novému uplatnění přímo v divadlech)  Mají mít divadla a soubory povinnost nabídnout tanečníkům po skončení kariéry práci na jiné pozici?

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Další témata. Umělci a zdraví, umělci a finance  Ověření zařazení tanečníků, artistů a hudebníků mezi rizikové profese  S ohledem na rizikovost profese, důraz na zdravotní prevenci  Pracovní pomůcky (zvukové bariéry u hudebníků)  Dobrý přístup tanečníků a artistů k masérům, fyzioterapeutům a jiným zdravotním specialistům; síť zdravotních specialistů  Spolupráce s oblastí vrcholového sportu (obdobné problémy)  Zohlednění rizikovosti a krátkodobosti profese ve finančním ocenění práce, např.  Přiznáním zvláštního příplatku  Revizí zařazení do platových tříd

Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Děkuji za pozornost  Kontakt: