geodetická měření pomocí GNSS, specifické možnosti při využití sítí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Leica Zeno GIS Ucelený GNSS systém pro sběr GIS dat
Měření při výrobě a montáži strojních zařízení
Ing. Milan Kocáb Ing. Ivana Valdová
S-JTSK(95/05) diplomový seminář
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
možné využití mobilního laserového skenování pro účely KN
Program péče o zákazníky a produkty ALCOMA Instalace, helpdesk, dohledové a servisní služby.
Získávání topografické informace
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Vypracoval: Jakub Papež
VÝVOJ GEODETICKÝCH ZÁKLADŮ V ČR
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
VÝUKA V TERÉNU V. Zaměření části povrchového lomu Eurovia Jakubčovice nad Odrou Zpracovaly: Plucnarová, Sobotíková, Šindlerová, Zahumenská.
Terénní cvičení V. Jakubčovice nad Odrou
Způsoby přesné družicové navigace
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
ScanStation P20 – uživatelská kalibrace (procedura Check & Adjust)
MAGNET – NOVÁ ŘADA PROGRAMŮ TOPCON
Projektování bodových polí, trendy budování bodových polí
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Konference GEOS 2008 (Praha - únor 2008) současné možnosti geodetických měření v epoše sítí permanentních stanic GNSS Ing. Pavel Taraba.
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Rozbor přesnosti vytyčení
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Geodézie v pozemním stavitelství
Štefánikova 52, Praha 5
Zeměměřické a kartografické služby ČR – současná nabídka, řešení, cíle, problémy a výzvy ke spolupráci Michal Traurig
Měřické metody v zeměměřictví
Společné vyrovnání GNSS a terestrických měření
Simon, Štancl, Vajdl, Valenta.  Sunnysoft mControl je komplexní řešení pro kontrolu a správu firemních PDA zařízení. Jde o nový produkt na trhu přinášející.
Program přednášky - Jednosnímková fotogrammetrie - Digitální ortofoto
7. Vytyčení hranice pozemku
BUDOVÁNÍ NEBO REVIZE A DOPLNĚNÍ PODROBNÉHO POLOHOVÉHO BODOVÉHO POLE
Jednosnímková metoda rovinaté území Jednosnímková metoda  rovinaté území Výškově členité území  ??? 7Digitální ortofoto Digitální ortofoto ortofoto v.
Testování stability stanic GNSS na území ČR v místním analytickém centru GO Pecný Vratislav F ILLER Geodetická observatoř Pecný Mezinárodní konference.
Korekční signály pro GPS přijímače Trimble AgGPS
Inerciální měřící systémy
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Bodová pole / geodetické sítě
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
Metodika měření horizontálních posunů staveb
Jan Synek Lukáš Bocan Jiří Kratochvíl Hana Kadlecová.
PŘEDNÁŠKA 12 MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
5. Polohové vytyčování Přesnost vytyčení polohy bodu polární metodou
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
Navigace a mapování pomocí GPS
Princip určování polohy pomocí satelitu
DIPLOMOVÁ PRÁCE Vedoucí: Doc.Ing.Petr Rapant,CSc. z VŠB-TU Ostrava
Digitální aerotriangulace v aplikaci pozemní fotogrammetrie
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
Satelitní měření polohy
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
Obsah prezentace Princip fungování Technické parametry Proces realizace Závěrečné zhodnocení 4.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
GPS  Navigace nám slouží k orientaci na našich silnicích.
Workshop „Příklady dobré praxe“ 22. června Váhy pro kontrolní (úřední) vážení vozidel Váhy pro obchodní vážení vozidel a materiálu Představení společnosti.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Zkušenosti s vyhláškou o obsahu technické mapy obce
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
8. Prostorové vytyčovací sítě
Transkript prezentace:

geodetická měření pomocí GNSS, specifické možnosti při využití sítí geodetická měření pomocí GNSS, specifické možnosti při využití sítí permanentních stanic, některé otázky při transformaci do S-JTSK. Ing. Pavel Taraba

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Realizace ETRS-89 v ČR kampaň EUREF-CS/H-91 3 body v ČR ( 6 bodů v ČSFR)

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Realizace ETRS-89 v ČR kampaň CS-NULRAD-92 10 bodů v ČR ( 18 bodů v ČSFR)

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Realizace ETRS-89 v ČR kampaň CS-DOPNUL – měřické práce v 9 kampaních v r. 1993 a 1994 176 bodů na celé území ČR

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Metody využití GNSS pro měření s přesností v m – dm autonomní (kódové) měření DGPS – kódové měření s korekcemi – ze systému Egnos, WAAS – z perm. stanice formát 2.1 Metody využití GNSS pro měření s přesností v cm - mm statická metoda rychlá statická metoda (fast static, rapid static) kinematická metoda Stop and Go se statickou inicializací kinematická metoda Stop and Go s inicializací za pohybu (On the Fly) RTK - měření v reálném čase permanentní stanice a uskupení jednotlivých permanentních stanic síť permanentních stanic s produktem „síťové řešení“

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ PŘÍNOS SÍTÍ PERMANENTNÍCH STANIC pro dosažení výsledku měřických prací postačí pouze jedna aparatura. při provádění měřických prací odpadá nutnost zřízení vlastní stanice a organizační problémy spojené s jejím provozem, přesuny a zabezpečením dozoru. při využití produktů a služeb tzv. síťového řešení není měřič omezen svojí polohou v rámci území, které síť pokrývá, a přesnost výsledků není závislá na vzdálenosti od nejbližší stanice. ÚSKALÍ žádná síť permanentních stanic nedokáže zcela eliminovat obecně platné negativní vlivy na měření gps, které vyplývají z konfigurace systému a obecně platných jevů fyzikální povahy působících na elektromagnetické vlnění. - žádná síť permanentních stanic nedokáže řešit problémy způsobené kvalitou příjmových podmínek na určovaném bodě.

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ KONTROLOVAT VÝSLEKY a) vhodným měřickým postupem b) jinou měřickou metodou c) opakovaným měřením PŘEDCHÁZET všem možným překážkám a vlivům, které by mohly měření a) poškodit b) zatížit systematickou chybou ad a) zákryty a překážky způsobující roztříštění nebo úplnou ztrátu signálu ad b) zákryty a překážky způsobující odraz a vícecestné šíření signálu negativní vliv počasí - kumulace el. potenciálu v atmosféře před bouřkou - hustá sněhová oblaka, sněžení při RTK nebo v postprocessingu při polární metodě určení polohy bodu je nejvhodnější, a pokud nepoužijeme terestrických metod, také jedinou kontrolou opakované měření za jiných obs. podmínek a jiné výšce antény nad bodem.

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Permanentní stanice a jejich uskupení Polom perm. stanice ve správě VGHÚ (dříve VTOPÚ v Dobrušce) GEONAS uskupení perm. stanic ve správě ÚSMH AVČR VESOG uskupení perm. stanic ve správě VÚGTK TopNet uskupení perm. stanic ve správě firmy GEODIS Brno s.r.o. úskalí množství stanic, konfigurace a jejich umístění je dáno možnostmi správce a jeho pracovními zájmy jednotlivé stanice mohou i v rámci jednoho uskupení poskytovat data s různě nastavenými parametry měření různý komfort při poskytování dat různým způsobem určeny souřadnice stanic

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Sítě permanentních stanic ByS@T CZEPOS realizace: 2001 2005 (CPRG 2006) přenos korekcí: přímo - GSM NTRIP – GPRS služby RTK: VRS DGPS, RTK, PRS, FKP produkty: staniční data staniční data, VRS souřadnice: ETRS-89, navázány na 4-5nejbližších bodů sítě DOPNUL testování: Viageos + VÚGTK ZÚ + 7 KÚ přesnost síť.řeš.: mxy 0.019 m mxy 0.013 m mp 0.026 m mp 0.018 m mH 0.051 m mH 0.043 m

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Síťové řešení výhody: přesnost výsledků nezávisí na vzdálenosti měřiče od permanentní stanice přesnost výsledků není závislá na poloze měřiče vůči konkrétní stanici sítě v případě sítí ByS@T i CZEPOS umožňuje dosáhnout výsledků v I.tř.přesnosti pro metody měření v reálném čase při standardním měřickém postupu a využití běžné měřické techniky. úskalí: pokud je síťové řešení vytvořeno „nekorektně“, je obtížné pro měřiče i správce sítě tuto „nekrektnost“ detekovat obrana: přesvědčit se, že nejbližší stanice poskytuje data RTK v době měření provést kontrolní měření nad bodem o známých, nezávisle určených, souřadnicích

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Transformace mezi WGS-84 (ETRS-89) a S-JTSK pomocí obecné sedmiprvkové transformace používat alespoň 4 identické body Transformace mezi WGS-84 a ETRS-89 pomocí pouhého posunu při post processingu prostým nahrazením souřadnic na připojovacím bodě při RTK připojením na stanici o souřadnicích v ETRS-89 používat alespoň 2 připojovací body při RTK kontrolně zaměřit alespoň jeden další připojovací bod

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ

ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ

http://www.cuzk.cz pavel.taraba@cuzk.cz ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Technické požadavky na zaměření a výpočty bodů určovaných technologiemi GNSS bod č.:9 přílohy vyhl. 31/1995 Sb. současné znění je k dispozici ve formátech .doc a .pdf na stránkách Úřadu: http://www.cuzk.cz Vaše podněty směrujte na e-mail: pavel.taraba@cuzk.cz děkuji za pozornost