Taktické omyly „rakušanů“ při dobývání mainstreamu Lukáš Kovanda, Týden, VŠE, Prague Twenty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Základy ekonomie
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Klíčová otázka č. 2 Důstojnost a odpovědnost Roman JOCH 26. – 27. listopadu 2014.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
Ing. Šárka Laboutková, Ph. D. sarka.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Jakub Fischer kandidát na předsedu RVŠ pro období
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A15 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Makroekonomické ukazatele
Základní ekonomické pojmy
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Představení klubu manažerů
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jak souvisí s penězi, štěstím a demokracií. V čem spočívá bohatství?
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
které je stále třeba brát v úvahu !
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Definice ekonomie „Ekonomie zkoumá, jak různé společnosti užívají vzácné zdroje k výrobě užitečných komodit a jak je rozdělují mezi různé skupiny.“
OE III – Mezinárodní ekonomie
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Trh a tržní mechanismus TNH 1 (S-2)
Prezentace obchodního plánu
Mgr. Josef Smékal Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
které je stále třeba brát v úvahu !
Název společnosti Obchodní plán.
Prezentace obchodního plánu
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Taktické omyly „rakušanů“ při dobývání mainstreamu Lukáš Kovanda, Týden, VŠE, Prague Twenty

Taktika v. strategie •Taktika = soubor konkrétních postupů v určité bitvě (např. na kterém úseku útok provést) •Strategie = dlouhodobé cíle (např. co dobýt) •Strategie „rakušanů“ – dobytí mainstreamu (které lze chápat jako postupné začleňování zásadních náhledů ekonomie rakouské školy do „osnov“ výuky klíčových ekonomických fakult) Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 2

Taktický omyl č. 1: Vnitřní rozklíženost •Rakouská škola svojí nejednotností oslabuje sama sebe •Proudy v rámci rakouské školy: 1) Členové a příznivci Mises Institute 2) Členové a příznivci Foundation for Economic Education a George Mason University 3) Členové a příznivci Cato Institute 4) „Praktici“ – Peter Schiff, Marc Faber,… Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 3

Jak vyřešit taktický omyl č. 1 •Považujete se za „hayekovce“ či „misesovce“? „Nedomnívám se, že by mezi Misesem a Hayekem byly tak propastné rozdíly, aby takové dělení bylo obhájitelné. Ty skutečně klíčové myšlenky se u obou myslitelů do značné míry překrývají. Oba chápali tržní proces jako dynamický a vyzdvihovali roli konkurence a podnikatelského úsilí.“ - Israel Kirzner (rozhovor, 2009) Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 4

Taktický omyl č. 2: Přestřelené předpovědi •Obáváte se citelné inflace? „Očekávám drastickou inflaci. Je to prostě základní abeceda ekonomie: když se množství statků a služeb v ekonomice příliš nezmění, zatímco se zdvojnásobí množství peněz, odrazí se to ve vyšších cenách.“ – Hans-Hermann Hoppe (rozhovor, 2009) Hrozba hyperinflace je reálná. – Peter Boettke (rozhovor, 2011) „Je docela dobře možné, že za deset let budou Američané používat úplně jinou měnu než dolar.“ – Robert Murphy (rozhovor, 2009) Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 5

Jak vyřešit taktický omyl č. 2 •„Čiňte je takové předpovědi, jejichž neplatnost se může ukázat až po vaší smrti.“ – Svetozar Pejovich (rozhovor, 2009) takto parafrázoval Stalina •„Rakušané“ by měli důsledněji dbát Hayekova odkazu, a dbát tudíž tak i jeho teze, že predikce je ve společenských vědách značně omezená Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 6

Taktický omyl č. 3: Neochota mluvit a psát „mainstreamově“ •„Obávám se, že zástupci rakouské školy nevědí, jak efektivně komunikovat se zbytkem ekonomické profese. Je zde jistá část rakouské školy, která lpí na ideologické a metodologické čistotě.“ – Edwin Dolan (rozhovor, 2008) •Onou „částí“ má Dolan na mysli pokračovatele Misese a Rothbarda, nikoli „hayekovce“ Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 7

Taktický omyl č. 3: Neochota mluvit a psát „mainstreamově“ •„Srovnáte-li Hayeka a jeho následovníky s Misesem a jeho pokračovateli, vidíte ten kontrast. Hayek byl vždy velmi dobrý v komunikaci se zbytkem profese – i s těmi, kteří s ním nesouhlasili –, a dogmaticky nelpěl na svých předchozích tezích. Mises a další z tohoto křídla, třeba Rothbard, byli mnohem více doktrinářští a méně se starali o komunikaci s ostatními ekonomy, jež vlastně i svým způsobem denunciovali.“ – Dolan (rozhovor, 2008) Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 8

Taktický omyl č. 3: Neochota mluvit a psát „mainstreamově“ •„Misese jsem nikdy neměl rád. Podle mého mínění to nebyl příliš milý člověk.“ – Coase (rozhovor, 2010) •Hayeka jsem měl velmi rád, znali jsme se osobně a dobře spolu vycházeli. Kdykoli mi byl oporou.“ – Coase (ibid) Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 9

Jak vyřešit taktický omyl č. 3 •„Ekonomové rakouské školy by měli používat výrazy, jimž mainstreamové auditorium skutečně porozumí. Ale je také nutné číst a znát mainstreamovou literaturu. Říkám to nerad, ale někteří zástupci rakouské školy jsou jednoduše nevzdělaní, co se týče ekonomie hlavního proudu.“ – Dolan (rozhovor, 2008) Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 10

Závěr •Rakouská ekonomická teorie má jistě mainstreamu co nabídnout. A do jisté míry jej i dobýt. A zvláště dnes, po finanční krizi, která je vysvětlitelná prostřednictvím modelů rakouské školy mnohem lépe než většina jiných krizí a recesí po druhé světové válce. •„Rakušané“ však zatím tuto příležitost nedokážou uspokojivě využít. Dokud nepřekonají výše uvedené taktické omyly, bude tomu tak i nadále Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 11

Děkuji za pozornost Taktické omyly "rakušanů" při dobývání mainstreamu, Letní akademie Mises institutu 12