3.LF UK - Všeobecná sestra kombinované studium 2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Zdravotní péče o bezdomovce z pohledu zdravotnického zařízení
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Hygienická péče o nemocné dle Virginie Hendersonové
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
Šíření infekcí.
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ IV. čtvrtletí 2002 Zpracoval Median, s. r. o.
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ III. čtvrtletí 2002 Zpracoval Median, s. r. o.
OŠETŘOVACÍ JEDNOTKA je základní funkční, stavební a organizační složka lůžková části nemocnice.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Kvalita a bezpečí pacientů s ohledem na prevenci pádů a zranění při hospitalizaci Mgr. Dita Svobodová.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Mgr. Dana Jurásková, PhD., MBA Mgr. Dita Svobodová
Virová hepatitida typu A
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Typy lůžek Pomocná zařízení lůžka
PROBLEMATIKA PÁDŮ NA LŮŽKOVÉM ODDĚLENÍ Z POHLEDU VŠEOBECNÉ SESTRY
Alimentární onemocnění
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
Hygiena a bezpečnost při práci
Syndrom špatného zacházení
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Komunitní péče.
Monitoring, prevention and treatment of HIV infection in prison facilities Sledování, prevence a léčba HIV infekcí ve věznicích MUDr.Lukosz Mečislav Ředitel.
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
OŠETŘOVATELSTVÍ.
Prevence pádu a zranění pacienta
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
Bakalářské studium 158 Péče o základní potřeby
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_26.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
Zpracovala : Alena Zahuráková
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Prevence pádů Dana Jurásková MZ ČR
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Organizace a řízení ošetřovatelské péče
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Ošetřovatelský proces při vyprazdňování
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Prezentace výsledků průzkumu
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

3.LF UK - Všeobecná sestra kombinované studium 2010 POMOC PACIENTOVI PŘI VYVAROVÁNÍ SE NEBEZPEČÍ V OKOLÍ A PŘI OCHRANĚ OSTATNÍCH PŘED KAŽDÝM POTENCIÁLNÍM NEBEZPEČÍM POCHÁZEJÍCÍM OD PACIENTA PODLE VIRGINIE HENDERSONOVÉ Kateřina Kohoutová Lucie Vlková 3.LF UK - Všeobecná sestra kombinované studium 2010

Virginie Hendersonová vycházela z názoru,že jedinci mají biologické, psychologické, sociální a duchovní potřeby. Potřeby zformulovala do 14 základních komponentů ošetřovatelské péče. V. Hendersonová se zaměřila hlavně na fyziologické potřeby a potřeby bezpečí.

Pomoc pacientovi při vyvarování se nebezpečí z okolí a) ochrana pacienta před nebezpečím úrazu b) ochrana pacienta před nebezpečím nákazy nosokomiální infekcí Pomoc při ochraně ostatních i zdravotníků před nebezpečím pocházejícím od pacienta a) ochrana ostatních před nebezpečím násilí a agresivitou pocházející od pacienta b) ochrana ostatních před nebezpečím infekce pocházející od pacienta

Pomoc pacientovi při vyvarování se nebezpečí z okolí a) Ochrana pacienta před nebezpečím úrazu Mezi nejčastější úrazy pacientů v nemocnici patří pád pacienta, který podléhá hlášení a je centrálně evidován. Nemocný člověk je vystaven mnohem většímu riziku pádu, než-li zdravý člověk.

Prevence pádu Identifikace rizikové skupiny pacientů Dle hodnotící škály posouzení rizik pádu Dostatečná informovanost této skupiny pacientů Omezení faktorů vzniku pádu Zajištění bezpečnosti pacienta a minimalizace komplikací vzniklé při pádu

Rizikové faktory pádu VNĚJŠÍ VNITŘNÍ věk pacienta polymorbilita pád v anamnéze nesoběstačnost užívání rikových léků smyslové poruchy psychická dekompenzace ortostatická hypotenze VNĚJŠÍ nevhodná obuv neznalost nemocničního prostředí, pokoje úprava okolí (kluzká podlaha,vyčívající ostré hrany, nevhodné osvětlení)‏ kompenzační pomůcky (chodítka, berle)‏

Ochranná opatření v prevenci pádu v nemocničních zařízeních Pomocná zařízení lůžka ( hrazdička, postranice)‏ Protiskluzové podložky Madla ( koupelna, WC)‏ Lokomoční pomůcky ( berle, hole, chodítka)‏ Stabilní židle Dostatečné osvětlení ( denní i noční)‏ Neklouzavá stabilní obuv Fungující signalizační zařízení na dosah

b) Ochrana pacienta před nebezpečím nákazy nosokomiální infekcí Nosokomiální nákazy jsou onemocnění exogenního nebo endogenního původu, jejichž vznik přímo souvisí s hospitalizací. Může se projevit až po propuštění. Nepatří sem tzv. zavlečené nákazy, které se v nemocničním zařízení manifestují.

Nosokomiální nákazy nespecifické Poukazují na epidemiologickou situaci v nemocničním zařízení, nebo jsou ukazatelem jejich hygienické úrovně. Nosokomiální nákazy specifické Jsou důsledek diagnostických a terapeutických výkonů, jejich výskyt lze ovlivnit asepsí, sterilizací, dezinfekcí a dodržováním hygienicko - epidemiologického režimu.

Přenos probíhá nejčastěji dotykem, kapénkovou infekcí či alimentární cestou. Mezi původce patří pacient, ošetřující personál a návštěva.

Preventivní opatření před nosokomiálními nákazami Dodržování zásad hygienicko - epidemiologického režimu - hygiena provozu (sanitace, sterilizace, dezinfekce, cílený úklid) - hygiena pacienta - hygiena ošetřujícího personálu ( správné mytí a dezinfekce rukou podstatně snižuje výskyt NN)‏ Bariérová ošetřovací technika Bezpečná manipulace s biologickým materiálem Individualizace pomůcek pacientů Maximální využití jednorázových pomůcek - roušky, rukavice, ochranný oděv, papírové kapesníky Ochrana pacienta před návštěvami v době chřipkové epidemie, ale i mimo ni. Ochrana před nachlazeným ošetřujícím personálem

Pomoc při ochraně ostatních i zdravotníku před nebezpečím pocházejícím od pacienta a) Ochrana ostatních před nebezpečím násilí a agresivitou pocházející od pacienta Pacienti bývají často ovlivnění svojí chorobou, bývají v psychické a fyzické nepohodě, trpí pocity bezmocnosti a nerovnoprávnosti vůči ostatním. Násilí lze spíše očekávat z určitých rizikových skupin. - alkoholici v delíriu, abstinenční příznaky - drogově závislí - psychotici

Projevy ohrožující ošetřující personál i ostatní Verbální agresivita - urážky - nadávky Fyzická agresivita - boucháním dveřmi - shazování předmětů - plivání léků - v nejhorším případě napadení ošetřujícího personálu, spolupacientů, návštěvy

Prevence verbálního napadení od pacienta Sestra by měla: klidně a rozvážně komunikovat s pacientem zachovat klid dodržovat normy spol. jednání vyjádřit empatie projevit zájem o pacientovu situaci hledat důvody pacientova hněvu

Prevence fyzického napadení od pacienta ponechat si dostatečný odstup od pacienta při hrozícím napadení, pacienta možno uklidnit medikamentózně dle ordinace lékaře možnost přikurtování pacienta - dbát na prevenci odřenin až pohmožděnin - dbát na to aby si pacient jakkoliv neublížil !!! přikurtování pacienta musí zdrav. středisko povinně hlásit na okresní soud – omezení svobody.

Další postupy: umístit násilného/agresivního pacienta pokud možno na samostatný pokoj, aby neohrožoval jiné pacienty ve svém okolí. omezit návštěvy u pacienta umístění pacienta na specializové oddělení při přetrvávání agresivity

b)Ochrana ostatních před nebezpečím infekce pocházejících od pacienta Nebezpečí nákazy infekční chorobou pro PERSONÁL: poranění jehlou nemoci přenosné krví- např. virus HIV, hepatitida B kapénková infekce - např. tuberkulóza, streptokokové infekce dotykem -různé střevní onemocnění

pro OSTATNÍ : kapénková infekce - více pacientů na pokoji přenos infekce z rukou personálu a ošetřujících pomůcek - špatně prováděná bariérová péče

Prevence správná dezinfekce rukou a oše. pomůcek správná sterilizace oše. nástrojů barierová péče zajistit si dostatek času a pohodlí při odběru vždy použít na každého pacienta nové rukavice opatrná manipulace se znečištěným prádlem správné zacházení s biologickým materiálem u infekčního pacienta zákaz návštev

zajistit infekčnímu pacientovi samostatný pokoj použití ochranných ústenek a plášťů