Integrovaný záchranný systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana v obcích
Advertisements

Letní škola instruktorů Malé Svatoňovice
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Požární ochrana v obcích
Celorepubliková soutěž pro jednotky a sbory dobrovolných hasičů.
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Rozdíly mezi SDH a JSDH obce
Pojistná smlouva pro členy SH ČMS
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Požární ochrana v obcích
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotky požární ochrany
Preventivně výchovná činnost Propagační materiály k informování o základních opatřeních ochrany obyvatelstva formou letáků, skládaček a dalšího propagačního.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Řešení úrazů u členů JSDH obcí
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Integrovaná střední škola,Slaný
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
KOMUNIKACE MEZI OBCÍ A OBČANY Panelová diskuse Ing. Jan Havlík, MPA – tajemník MěÚ.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
12.1 Mimořádné události, IZS
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
Zlepšujeme ochranu obyvatelstva Investujeme do záchranářů.
Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových situacích Mgr. Lucie Balarinová Členka ÚPZJ ČČK ČESKÝ ČERVENÝ KŘÍŽ ČLEN.
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
DOBROVOLNÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA ČESKÉ REPUBLIKY
JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ JSDH
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Dobrovolní hasiči.
Preventivně výchovná činnost v podmínkách HZS krajů ČERVENÝ KOHOUT 2008 plk. Mgr. Pavel Nejtek ředitel odboru prevence HZS Pardubického kraje.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
„Požární ochrana očima dětí pro rok 2016“ KATEGORIE DT 2 Autor: Daniel Hýža Třída: 9. ročník Název školy: ZŠ a MŠ – T. G. Masaryka Brodek u Konice 265.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Havarijní plán kraje.
ODBORNÁ PŘÍPRAVA SDH A JEJICH ČLENŮ V OCHRANĚ OBYVATELSTVA
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Sbor dobrovolných hasičů Vejprty & Jednotka požární ochrany II/2
HASIČI ŠUMPERK Sbor dobrovolných hasičů Šumperk - Temenice je jako občanské sdružení působící na úseku požární ochrany, hlavním partnerem pro město Šumperk.
Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva
Ochrana obyvatelstva v podmínkách MSH Praha
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednotky požární ochrany
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Transkript prezentace:

Integrovaný záchranný systém Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 Základní pojmy Mimořádná událost Integrovaný záchranný systém Dobrovolník – dle zákona č. 198 / 2002 Sb. o dobrovolné službě Dobrovolný hasič – člen NNO, člen JSDHO

NNO – nestátní neziskové organizace v oblasti požární ochrany Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 NNO – nestátní neziskové organizace v oblasti požární ochrany REGIONÁLNÍ, MÍSTNÍ – Česká hasičská jednota, Moravská hasičská jednota, Hasiči ČR a další CELOSTÁTNÍ – Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska „NNO působící v oblasti požární ochrany s celostátní působností“ Členská základna k 31.12.2010 – 344 424 členů z toho 43 811 mladých hasičů do 18 let

Hlavní okruhy zaměření činnosti SH ČMS Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 Hlavní okruhy zaměření činnosti SH ČMS Pomáhat veřejnosti, zejména obcím, státním orgánům, fyzickým a právnickým osobám : vyhledávat ze svých řad členy zásahových jednotek - JSDHO vyvíjet preventivně – výchovnou činnost z oblasti PO mezi občany při likvidaci požárů a jiných mimořádných událostí při odstraňování následků těchto událostí při organizování vzdělávacích, kulturních a sportovních akcí v oblasti PO při plnění úkolů ochrany obyvatelstva při působení na mládež, na její preventivní výchovu v PO a jejím získávání pro aktivní členství a dobrovolnou práci

Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí faktické subjekty, které vykonávají dobrovolnou práci v oblasti PO při mimořádných událostech jejich zřizovatelem jsou obce jejich členy jsou ve většině případů členové NNO působících v oblasti PO

Jsem hasič, dobrovolný hasič, člen SH ČMS a zároveň člen JSDHO ! Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 Jmenuji se Jakub ! Jsem hasič, dobrovolný hasič, člen SH ČMS a zároveň člen JSDHO ! Pomáhám a zasahuji při mimořádných událostech ! Tuto práci dělám ve svém volném čase, bez nároku na odměnu ! ALE Jsem dobrovolník ?

Vyrostl jsem mezi mladými hasiči Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 Vyrostl jsem mezi mladými hasiči Vyrostl jsem pod českou vlajkou

JSEM DOBROVOLNÍK VE VZDUCHUPRÁZDNU ! Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 Vyrostl jsem v dobrovolného záchranáře JSEM DOBROVOLNÍK VE VZDUCHUPRÁZDNU !

PROČ říci ANO PROČ říci NE Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 PROČ říci ANO členové JSDHO jsou z větší části členové NNO, která je na jejich práci v jednotce připravila, jsou to však také ti co pomáhají, ve svém volném čase a bez nároku na odměnu PROČ říci NE práce dobrovolných hasičů respektive členů JSDHO může být z jistého úhlu pohledu chápána pouze jako práce, která vychází z povinností člena vůči členskému poměru v NNO práce je vykonávána na základě pověření Hasičského záchranného sboru respektive obce, což v podstatě nejsou „vysílající“ akreditované organizace

Co s tím ? Nechme je plout v duchu : Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 Co s tím ? Dva úhly pohledu x dvě lodě : Plují a nestřetávají se. Nechme je plout v duchu : „organizovaného a spontánního dobrovolnictví“

PERSPEKTIVA v rámci SH ČMS : Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech DOBROVOLNÍK VE VZDUCHOPRÁZDNU ! 31.října2011 PERSPEKTIVA v rámci SH ČMS : Co se daří : začlenit mladé lidi, využívat znalosti prostředí, dlouhodobá odborná připravenost, znalost práce v týmu, všudypřítomnost, panel (JČ) Co se nedaří, co je potřeba zlepšit : legislativa, rozšířit spolupráci v panelu