Metabolický syndrom a jeho vliv na sluch Kazuistika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RIZIKOVÝ NOVOROZENEC MUDr. Milan Vacuška, Ph.D.
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Vrozené poruchy sluchu
OBEZITA.
Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Kleine – Levinův syndrom
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
SCREENING SLUCHU PO 6 LETECH
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
autor: Boháčová Eva spoluautorky: Suchánková Iva, Slaviková Mária
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Audiologická vyšetření u poruchy vývoje řeči
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Obezita Hejmalová Michaela.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Sluchové vnímání a jeho fyziologie, patologie sluchového analyzátoru, klasifikace sluchových vad, vlastnosti zvuku.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Klinická propedeutika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Etiologie vad a poruch sluchu novorozenců a dětí
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Dítě se sluchovým postižením
Anamnéza III. ročník Chirurgická propededeutika. První kontakt s nemocným (pohled ze strany pacienta) Strach z nemoci Strach z lékaře Strach ze snížení.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Definice, základní pojmy
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Auditory neuropathy kazuistika M. Lejska AUDIO-Fon centr Brno.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Korekce lehké vady sluchu
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Číslo v digitálním archivu školy
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Korekce lehké vady sluchu
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Základní principy pro posuzování hlukařů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prevence metabolického syndromu
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Glomerulonefritis.
Transkript prezentace:

Metabolický syndrom a jeho vliv na sluch Kazuistika Autor : Eva Boháčová Spoluautor : Iva Suchánková Klinika otorinolaringologie a chirurgie hlavy a krku Pardubická krajská nemocnice Pardubice,a.s.

Civilizační choroby Nezdravý životní styl. Zvyšující se stresová zátěž. Důsledek: Stoupající počet civilizačních onemocnění v novém tisíciletí.

Civilizační choroby – metabolický syndrom Hypertenze – postihuje 10 – 15 % populace. Rizikové faktory – kouření, stres, zvýšená hladina tuků v krvi, obezita, diabetes, málo pohybu. Neléčená hypertenze, obezita,diabetes, hypercholesterolémie – urychluje proces aterosklerozy. Souhrnně toto označujeme jako metabolický syndrom

Sluchový orgán Fyziologicky stárne – od 18-ti let se zmenšuje frekvenční rozsah našeho sluchu. Fyziologický proces je urychlován působením neg. vlivů vnějšího prostředí: Hluk, ototoxické léky,virové a bakteriální infekce, metabolický syndrom.

Kazuistika Pacientka H.V. 46-ti letá žena. r. 1999 1. návštěva ORL ambulance: Obtíže – tinitus šumového charakteru billat.,doba trvání –14 dní Subjektivně: slyšela dobře, závratě neměla Objektivně: otoskopicky norm.nález, tympanometrie – křivka AA, SR ++. audiometrická křivka – bez poklesu.

Anamnéza Osobní – vážněji nestonala, s ušima se nikdy neléčila, operace 0, porody 2. Léčí se na hypertezi a hypercholesterolémii, diabetes 0. Pracuje v nehlučném prostředí jako uklizečka. Rodinná anamnéza – vdaná, 2 dcery /17 a 19 let/. V rodině se nikdo s nedoslýchavostí neléčil.

Rok 2001 Subjektivně – výrazné zhoršení sluchu, velké obtíže s komunikací – nerozumí v hlučném prostředí. Audiometrické vyšetření – percepční vada, symetrická, středně těžká viz obr. č. 1. Doporučeno vyzkoušet sluchadlo – které odmítla. Vyšetření BERA, MR – normální nález

Obr. č. 1 5.2.2001

Rok 2002 Zhoršení sluchu – vyzkoušeno a přiděleno sluchadlo Sluchadlo – digitální, závěs – dobře tolerované. Pravidelné kontroly – časté úpravy výkonu sluchadla, dle potřeb pacientky. Audiogram obr. č. 2

Obr. č. 2 6.8.2002

Rok 2003 Výrazné zhoršení sluchu - subjektivně a audiometricky Zesílení sluchadla na max. možný výkon. Hospitalizovaná pro vazodilatační léčbu – bez efektu. Obrázek č. 3

Obr. č. 3 26.11.2003

Rok 2005 Duben – zhoršení sluchu, viz audiogram č. 4 Současné sluchadlo – nestačí sluchové vadě paní H.V. Žádost R.L. pro přidělení nového sluchadla / staré jen 3 roky/. Návrh na nové sluchadlo - schválen

Obr. č. 4 12.4.2005

Rok 2005 - prosinec Opětovné zhoršení sluchu – při hospitalizaci na ORL odd. Subjektivně – se sluchadlem slyší jen okolní zvuky, řeči rozumí málo, psychicky labilní. Zařazena do logopedické péče, psychoterapie. Informace o možnosti kochleárního implantátu Audiogram č. 5

Obr. č. 5 6.12.2005

Od roku 1999 - 2006 Vývoj sluchu paní H.V. : Normální sluch /1999/ Praktická hluchota /2005/ Obrázek č. 6

Pravé ucho Obr. č. 6 Vývoj sluchu 2/2001- 12/2005 Levé ucho

Nárůst onemocnění metabolického syndromu Závažný zdravotní problém v populaci. M.S. trpí 1/2 nad 60 let věku Nadváha a obezita – řadíme se na přední místa v Evropě. Základní faktory tohoto jevu : snížená intenzita fyzického zatěžování, zvýšený příjem kalorií.

Prevence Omezte energetický příjem! Jezte pestrou stravu! Konzumujte hodně zeleniny a ovoce! Zaměřte se na výběr a množství konzumovaných tuků /oleje lis. za studena, ořechy, ryby/!

Prevence Věnujte pozornost sacharidům – jezte potraviny s nízkým glykemickým indexem! Konzumujte dostatečné množství tekutin! Pokud pijete alkohol – pijte s rozmyslem! Omezte solení!

Pohyb – základní kámen Využijte každé příležitosti k pohybu! Choďte!!! Chůzi zvládne a může většinou každý z nás.Choďte každý den, jednou týdně několik kilometrů! Uděláte něco pro své zdraví a bude vám krásně!

Děkuji za pozornost ! DĚKUJI ZA POZORNOST