Horské chaty a hospody 2014 (04)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kostel Nejsvětější Trojice v (ne)proměnách času
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
BESKYDY.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Památky Unesco Česká republika.
Znojmo
Křižánky Vítejte u nás.
JÁNSKÉ KOUPELE Jakub Rebl.
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
® Od roku 1910 se v Jihlavě organizují čeští lyžaři, kteří se zpočátku považují za členy ústřed- ního pražského spolku, ale je ustaven jihlavský.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Historické památky města MIKULOV
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Pozděchov Vendula Křupalová.
Valašská Polanka Barbora Filáková.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Středočeský kraj a Praha.
Svět po 1. sv. válce.
Šmídová, Křečková, Medková
Kostelec nad Černými lesy
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
CO VÍŠ O ČR Práce ve skupinách. 1. Otázky a úkoly 1. Napiš hlavní město ČR. 2. Vypiš všechny kraje ČR. 3. Kolik obyvatel má ČR? 4. Jak se nazývá nejrozsáhlejší.
Prezentace Ústecký kraj.
Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892, jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské.
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Poválečný vývoj v Československu
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Turistická oblast Těšínské Slezsko
Liberecký kraj Městská radnice.
MikulÁŠovice Zdeněk Plešinger.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Narozen ve Vraném u Slaného Od roku 1910 lékárníkem v Jihlavě zvolen předsedou nově vzniklého Turistického klubu Čeřínek –
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Významné budovy v obci Kostel Pošta Prodejna Škola.
Chráněná území v Olomouci a okolí
III/2 XVI.1 9. C
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Kubásková Petra Prezentace 5MB
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
Statutární město Opava
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Československo po 2. světové válce
Střední Čechy Vlašim a Podblanicko Vysoký Chlumec.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Opava Znak.
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Moje prázdniny Nikola Dudíková.
Matěj Stolička, Ondřej Vavro, Lukáš Čecháček, Jiří Močkoř.
1. nebo květen ubytování TZ Srub KČT Baník Ostrava – Ostravice pronájem za chatku 1200 Kč/den kapacita 20 míst
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Rozhledny na Slovácku. Rozhledna Travičná Rozhledna leží v nadmořské výšce 380 m.n.m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 33,6m nad zemí. Z Tvarožné.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Beskydy Adéla Hodboďová.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Poznávání měst Kalenská.
Transkript prezentace:

Horské chaty a hospody 2014 (04) Chata na Prašivé (706) Těšínské Beskydy 15.2.2014 Horské chaty a hospody 2014 (04)

Hnojník, vlakové nádraží

Hnojník, empírový zámek z 1. pol. 18. stol Hnojník, empírový zámek z 1.pol.18.stol., vzniklý na místě původního sídla z 15.stol., v roce v zámku1930 přenocoval T.G.Masaryk

Hnojník, stromořadí v zámeckém parku

Hnojník, kostel Nanebevzetí P.Marie z roku 1808-12

Komorní Lhotka, evangelický luteránský toleranční kostel z roku 1782-3 (věž z roku 1852)

Komorní Lhotka, lidová architektura

Komorní Lhotka, centrum obce

Komorní Lhotka, katolický kostel Božského srdce Páně z roku 1829

Komorní Lhotka, řeka Stonávka

Cesta na Kotař, detail vrstev pískovců

Cesta na Kotař, pohled do údolí Ráztoky

Rozcestí Kotař (800)

Na Kotaři (795), rozcestník u chaty

Na Kotaři (795), turistická chata

Pohled z úbočí Prašivé na Žermanickou přehradu

Malá Prašivá (706), turistická chata Na Prašivé

Horská chata na Prašivé leží v CHKO Beskydy v nadmořské výšce 706 m Horská chata na Prašivé leží v CHKO Beskydy v nadmořské výšce 706 m. Jedná se o architektonicky jedinečnou dřevěnou chatu z roku 1921. Poblíž chaty se nachází dřevěný kostel sv. Antonína. Hora Prašivá byla po staletí významným poutním místem, za což vděčí dřevěnému kostelíku z r. 1640.Od té doby se na Prašivé konaly mše a poutě.Od roku 1891 se k nim přidala shromáždění - tzv."Tábory lidu". Na tato shromáždění přicházeli řečnit i takové osobnosti jako např. poslanci zemského sněmu slezského. Poutě a tábory lidu přitahovaly obyvatelstvo z dalekého okolí a těšily se mimořádné návštěvnosti. Historické prameny zmiňují až 8000 poutníků na jedné pouti. Skutečnost, že na Prašivé stojí od r. 1921 turistická chata, je výsledkem snahy českých vlastenců a mísních patriotů, kteří tím čelili expandujícímu německému spolku "Beskidenvereinu". V prvopočátcích organizované beskydské turistiky na sklonku 19. století započali Němci s budováním turistických útulen. Zatímco provozovali horské chaty na Lysé hoře, Bílém Kříži, Javorovém, Čantorii a jinde, Češi se museli scházet v podhůří. V průběhu roku 1895 se v Těšíně utvořila "Turistická jednota" a záhy poté na Morávce byl založen "Beskydský spolek". Oba spolky začaly s vyznačováním prvních cest, zajišťováním noclehů a zpracovaly pokyny pro horskou turistiku. O založení českého turistického spolku bylo rozhodnuto při příležitosti pořádání hospodářské a průmyslové výstavy v Dobré v roce 1910. 1.září 1910 se konala první schůzka "Beskydské jednoty slezské" se sídlem v Raškovicích. Jednota si mimo jiné stanovila, že na Prašivé vybuduje turistickou chatu. Prosadila zakoupení pozemku na Prašivé v blízkosti kostelíka. Potřebnou parcelu se ovšem podařilo odkoupit až v roce 1912.

Výstavba však nebyla realizována, poněvadž vypukla válka Výstavba však nebyla realizována, poněvadž vypukla válka. Krátce po válce, po vzniku ČSR jednota přesídlila z Raškovic do Frýdku. Dne 17. prosince 1919 vznikla "Pobeskydská jednota slezská". Předsedou se stal Jan Valeček (jeho portrét visí v jídelně chaty. Valeček byl nadšeným lyžařem a turistou. Právě on znovu inicioval výstavbu první české turistické chaty na slezské straně Beskyd, a to na Prašivé, neboť tam byl k dispozici pozemek. Známý místecký stavitel Jaro Čermák vyhotovil nový projekt chaty. Stavba byla zahájena 11.dubna 1921 a již na podzim 2.října téhož roku předali chatu k užívání. Je neuvěřitelné, že chata v hodnotě 273.300 Kčs byla postavena za půl roku. O její výstavbu se zasloužili kromě okolních obcí, peněžních ústavů a státních lesů také soukromé osoby a stovky drobných dárců. Sám prezident Masaryk, jako člen Pohorské jednoty Radhošť, přispěl 5.000 korunami. První nájemce chaty na Prašivé se stal známý hostinský pan Tesárek. Pobeskydská jednota slezská byla v roce 1923 začleněna do KČST a chata se tak stala jeho majetkem. Od září 1939 do konce války patřila chata Němcům a přístup na ni nebyl povolen. V poválečném období byl KČST zrušen a objekt si přivlastnil stát. Teprve roku 1992, když došlo k obnovení činnosti KČT-odboru Frýdek-Místek, chata po vleklém soudním sporu připadla opět původnímu majiteli KČT.

Malá Prašivá (706), dřevěný kostel sv.Antonína Paduánského z roku 1640

Malá Prašivá (706), dřevěný kostel sv.Antonína Paduánského

Malá Prašivá (706),turistická chata Na Prašivé

Pod Prašivou, pohled na Ondřejník

Cesta z Prašívé do Vyšních Lhot

Chalupy na cestě z Prašívé do Vyšních Lhot

K O N E C