Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.
Advertisements

 V r uložila vláda MF, MŠMT a MPO vypracovat systém budování finanční gramotnosti na ZŠ a SŠ (dále jen SBFG).  První verze byla dokončena v r.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
ECVET v Programu celoživotního učení
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
Kupovat na splátky, nebo na úvěr ? Pokud si chceme pořídit nějakou věc nebo službu a nemáme na ni dostatek hotovosti, můžeme ji koupit na splátky nebo.
PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Ing. Zdenka Kučerová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Etická výchova a Finanční gramotnost
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Domácnosti na úvěrovém trhu Monika Němečková Oddělení vnějších vztahů.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky Čtvrtek 26. května 2011 Konferenční centrum City, Praha, Praha Ochrana spotřebitele na finančním.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Regulace distribuce v ČR
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lucie Kratochvílová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
XII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí ČR POKLES EKONOMIKY A DOPAD NA HOSPODAŘENÍ OBCÍ Pavel Bém Primátor hl. m. Prahy
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Finanční a rozpočtové právo
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
MARKETINGOVÝ MIX.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Finanční gramotnost – klidná cesta rozbouřeným mořem financí Jaké znalosti a dovednosti musíme mít, abychom naplnili vlastní cíle?
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
1. Lekce Základní hospodaření s financemi Ujasnění základních finančních pojmů Rodinný rozpočet a tvorba finančního plánu Zajištění příjmů, proč a kdy?
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Úvod do finanční vědy a financí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Finanční gramotnost v ZŠ
Transkript prezentace:

Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března 2009

Agenda I.Ochrana spotřebitele na finančním trhu II.Finanční vzdělávání – přístup MF III.Standardy finanční gramotnosti a zadlužení IV.Co přinese nový zákon o spotřebitelském úvěru?

I. Ochrana spotřebitele na finančním trhu  MF gestor ochrany spotřebitele na FT  cíl OSFT - spotřebitel přijímá odpovědná rozhodnutí (řešící jeho situaci v souvislosti s finančními službami) Rámcová politika Ochrany spotřebitele na FT – 3 pilíře OSFT: 1. informace (informovanost) - v určité „kvalitě“ – úplné, transparentní, srozumitelné, vyvážené - odbornost distribuce 2. schopnost s nimi pracovat (gramotnost) - finanční gramotnost obyvatel a finanční vzdělávání 3. možnost spotřebitele prosazovat a chránit své zájmy a práva - adekvátní postavení spotřebitele ve smluvním vztahu – nástroje jeho zlepšení (viz. závěr prezentace)

Výzkum veřejného mínění (červen 2007)  Nejčastější hodnocení úrovně vlastní finanční gramotnosti známkou 3  29% respondentů úroveň znalostí brání ve využívání finančních produktů vč. úvěrových  34% populace se při výběru spotřebitelského úvěru řídí úrokovou sazbou, pouze 19% se řídí RPSN  3/4 dospělé populace považují znalost pojmů a vzdělávání ve finanční oblasti za důležité Pracovní skupina pro finanční vzdělávání Web - sekce Finanční trh – podsekce Finanční vzdělávání Strategie finančního vzdělávání  Složky FG: Peněžní, cenová a rozpočtová gramotnost (vč. úvěrů)  Cíle (prioritní oblasti): Aktivní a odpovědná účast na FT Prevence proti předlužení Zajištění na stáří  2 pilířová struktura FV1. Počáteční (školní) vzdělávání (viz MŠMT) 2. Další (celoživotní) vzdělávání II. Finanční vzdělávání - přístup MF

III. Standardy finanční gramotnosti a zadlužení = ideální úroveň FG pro různé cílové skupiny, resp. cílový stav finančního vzdělávání pro různé stupně vzdělávání  zahrnuty 4 oblasti:  Peníze  Hospodaření domácnosti (vč. relevantnosti potřeb a zadlužení)  Finanční produkty (vč. úvěrových produktů)  Práva spotřebitele  téma dluhů již od 1. stupně ZŠ  dospělý občan schopen:  sestavit rozpočet domácnosti a zvážit nezbytnost výdajů  řešit nedostatek financí - kdy si půjčit a jak vracet dluhy, zvážit budoucí důsledky zadlužení  porovnat jednotlivé druhy úvěrů a vybrat nejvhodnější Motto: občané nejsou finančními experty, ale měli by být schopni zvážit nabídky – konečné rozhodnutí je jejich odpovědností

IV. Co přinese nový zákon o spotřebitelském úvěru? Nový zákon o spotřebitelském úvěru (od června 2010) přináší nová práva pro spotřebitele, zejména:  předsmluvní informace  právo na vysvětlení předsmluvních informací  právo spotřebitele na odstoupení od smlouvy do 14 dnů (cooling-off period)  možnost řešení sporů prostřednictvím FA  strop výše odškodnění v případě předčasného splacení 1. pilíř (informovanost) 3. pilíř (zájmy a práva spotřebitelů)

Děkuji za pozornost sekce Finanční trh – podsekce Finanční vzdělávání